olomoucké tvarůžky (syrečky)
dle nálady - mně zbyla jedna tvarůžka od večeře
petrželová nať
čerstvá (nebo libeček)
1
sklenice
mléko
3
plátek
chleba
2-3
Postup přípravy receptu
1
Polévka vznikla "z nouze" dnes, na základě naší oblíbené cibulačky, jen vylepšené o tvarůžek. Vařím "dle oka" a fantazie a proto zadat přesné míry je pro mne těžké...
2
Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka, v hrnci rozpustíme máslo, přidáme kapku oleje, aby se máslo nepřepalovalo a přidáme cibuli. Mícháme, až cibule zesklovatí, pak zaprášíme hladkou moukou a chvíli společně dusíme a intenzivně mícháme, aby se mouka "nepřichytla". Zalejeme mlékem a trochou vody a mícháme, až se vyrobí hustá jíška, když jíška vaří necháme chvíli probublávat (je-li moc hustá zředíme vodou nebo vývarem), přidáme nakrájený tvarůžek, kostku bujónu (ten vynecháme vaříme-li z vývaru) a za stálého míchání necháme rozpustit.
3
Pak dolejeme vodou (pokud používáme bujón) nebo vývarem v množství takovém, aby vznikla krémová polévka. Vše společně vaříme na mírném ohni, až se spojí chutě, dle nálady lehce přisolíme nebo přidáme vegetu (já opět použvím bio kvalitu bez glutamanu). Na závěr odstavíme z plotny a přidáme nasekanou zelenou petrželku nebo libeček.
4
Podáváme s chlebem nakrájeným na kostky a opečeným na sucho na pánvi (jako do česnekačky). Výsledkem je zajímavá a nevšední kombinace chutí pro milovníky cibulačky...:-)
Před pár dny jsem ji dělal podle tohoto receptu ale tvarůžky jsem tam dal tři (příště dám dva) a tím pádem nebylo ani třeba solit, jen špetku. Polévku jsem také rozmixoval jak tu píšete, protože mne to při vaření napadlo a polévka je opravdu dobrá, známý který nejí krémové polévky si ji bral i do práce ;-). K tomu sklenka červeného a dám si nášup :)
niobe nightingale
|17. 7. 2009 18:41
Máte pravdu, Evo - akorát to byla Párty s kuchařem a jmenovalo se to Olomoucká cibulačka... Nakonec tu polévku "šéfkuchař" rozmixoval, aby mu zhoustla, ale stejně tam pak ještě přidal instantní (!!!) jíšku...
Eva Hromádka
|17. 7. 2009 16:24
Zrovna dnes jsem na Primě viděla reprízu Prima vařečky a dělali tam taky tvarůžkovou cibulačku. Ingredience zhruba stejné, téměř i postup, akorát chleba nakrájeli na kostky, opekli na pánvi, pak na něj nastrouhali ty tvarůžky, nechali krátce opéct dohromady a roztéct a pak teprve přidali do cibulačky.
Frantiska :)
|24. 4. 2008 19:25
To vypada dobre, urcite vyzkousim, ale asi bez te mouky :)