kostka
měkký tvaroh
plnotučný (ne z vaničky, ten je vodnatý)
1
kelímek
smetana ke šlehání
230
g
cukr krystal
2
ks
vejce
40
g
hladká mouka
1,50
lžička
vanilková tresť
75
g
rozinky
muškátový oříšek
meltý nebo celý na postrouhání
Postup přípravy receptu
1
Nejdříve si připravte chuťové buňky, tehle koláč je opravdu bomba. Ale budete si na něj muset chvíli počkat. Tak si mezitím dejte třeba dvojku vína nebo něco dobrého.
2
Kulatou dortovou formu (s odnímatelným dnem) o průměru ca 20 cm (to je jedno jestli máte o něco větší nebo menší) si vymažte změklým máslem (já jsem si ho rozpustila na 30 s v mikrovlnce, bylo tak akorát na rychlé popatlání formy.
3
Strouhanku promíchejte s cukrem a vysypte touto směsí formu (přebytek nechte na dně, rovnoměrně).
4
Nyní si připravte náplň. V robotu si promíchejte tvaroh s cukrem, přidejte vejce a smetanu, mouku a vanilku (nemusí být). Nyní vlijte přes vařečku nebo lžíci do formy (abyste příliš neporušili strouhanku).
5
Posypte rovnoměrně rozinkami a mírně je zatlačte lžící do náplně. Povrch posypte mletým muškátovým oříškem (nebo postrouhejte čerstvým). Formu postavte na pečící plech a pečte na cca 180 °C 45 minut.
6
Okraje lehce vyběhnou a koláč by se měl "třást" jako puding když s formou zahýbete. Vypněte troubu a otevřete (zapřete např. vařečkou) a nechte pomalu chladnout ještě dalších 45 minut.
7
Poté dejte do lednice a nechte ztuhnout. A poté vyndejte z lednice a nechte opět nasát pokojovou teplotu. Že se vám ten konec zdá příliš dlouhý? Upřímně, u nás byla koláče polovina už po vytažení z trouby.