lžíce
hrubá mouka
nedá se přesně říci, podle hustoty tvarohu
Na omáčku
2
česnek
1-2
0,25
masox
150
g
sýr niva
mléko
250
g
špenát
mražený - sekaný
300
ml
šlehačka
nebo 250 ml + 50 ml mléka
0,50
lžička
oregáno
oregano - nebo bazalka
Postup přípravy receptu
1
Z tvarohu slijeme přebytečnou vodu a smícháme s ostatními přísadami, mouku přidáváme opatrně po lžících za pilného hnětení, správně husté těsto lze tvarovat prsty a drží tvar. Trpělivější mohou tvarovat malé knedlíčky o průměru cca 2-3 cm, my línější vyválíme válečky o tloušťce 2 cm a krájíme je po cca 1 cm nožem, poté vložíme do osolené vroucí vody o objemu min. 2 l a vaříme za občasného míchnutí cca 8 minut. Hotové nočky plavou.
2
Na rozmrazený špenát nadrobíme masox a mícháme na středním ohni do vyvaření přebytečné vody, pak zalijeme šlehačkou, do které jsme předtím nastrouhali Nivu. Přidáme česnek a povaříme do rozpuštění Nivy. Pokud je omáčka příliš hustá, zředíme mlékem, po ukončení varu dáme oregáno (čerstvé či sušené).
3
Omáčku nalijeme na nočky a můžeme podávat, masomilní mohou do omáčky přidat osolená, opepřená a osmahnutá kuřecí prsa nakrájená na kostky.