Smíchejte mouku, cukr a sůl. V nádobě se ve směsi udělejte důlek, kam se rozdrobí kvasnice a nalije se zde část mléka, stačí trochu. Z toho, co jsme přidali do důlku, se udělá kvásek, který se rozmíchá o stěnu nádoby společně s trochou mouky. Kvásek lze udělat i zvlášť v jiné nádobě, ale je to zbytečné, jenom to špiní nádobí navíc. Kvásek se nechá vykynout, obvykle stačí 15-20 minut na teple.
2
Přidají se žloutky, zbytek mléka a olej - vše se přidává po menších částech a střídavě se to promíchává s moukou a kváskem. Nahrubo zpracovaná směs (i s hrudkami) se nechá vykynout opět cca 15 minut.
Poté je potřeba těsto důkladně zpracovat, ideálně na robotu nebo v domácí pekárně. Jde to zpracovat i rukou, ale trvá to dlouho. Těsto musí být úplně hladké. Takto zpracované těsto se přikryje utěrkou a nechá se na teple 2x vykynout tak, aby zhruba o polovinu zvětšilo svůj objem (mezi kynutím se mírně odspodu promíchá).
4
Po kynutí se těsto promíchá a pak je možné již lžící odebírat kousky, ze kterých se udělají placičky. Na placičky se dává náplň a pak zabalí do buchtiček, které se kladou na vymazaný plech. Buchty se mezi sebou mažou máslem a dávají se těsně k sobě.
5
Buchty se nechají opět vykynout a pak se do každé buchty shora dvěma prsty promáčkne důlek (až na plech), do kterého se pak dávají povidla a posypka.
6
Buchty se pečou asi 20 minut na 180-200°C, ale záleží na troubě.
Na tvarohovou náplň je potřeba použít tvaroh, který nemá příliš vody, proto jsou vhodnější kostky, které navíc můžeme zbavit vody tak, že je dáme na papír a na půl dne je zatížíme prkýnkem a něčím těžkým. Pokud bude směs moc vodnatá, může se na buchtách vytvořit zákalec.
8
Jinak stačí smíchat uvedené přisady dohromady a může se to dávat do buchet.
9
Toto množství tvarohové náplně vyjde zhruba na 1/2 - 2/3 těsta.
10
Na makovou náplň se zvlášť smíchá mák, část mléka, koření, cukr a ořechy a směs se mírně povaří. Tato směs se pak smíchá s kaší (mléko + mouka nebo krupice nebo instantní kaše) v poměru 1 díl kaše + 2 díly maková směs a může se přidat lžička pikantní marmelády. Na makové buchty už není nutné dávat povidla a posypku.
11
Do buchet je možné dávat i jinou náplň, hodí se také švestková povidla nebo povidla s mákem, důležité je, aby směs nebyla příliš tekutá.
...povidla (případně marmeláda) jsou v kombinaci s tvarohem i s mákem vynikající ...podobné jsou i recepty: Bystřický vdolec nebo kynuté tvarohové koláče (tam je marmeláda) ...také jsou dobré švestky (i kompotované), jestli máte z povidel obavy ...přeji úspěšné pečení!