Mouku smícháme s práškem do pečiva, špetkou soli, rozdrobíme v ní měkký tvaroh a těsto zaděláme vejci, rozehřátým máslem a trouchou mléka. Na pomoučeném prkénku zpracujeme těsto ve váleček, odkrajujeme kousky, roztlačíme je na tenko, zabalíme do nich ovoce a vytvarujeme knedlíky. Ve větším kastrolu přivedeme k varu vodu, vhodíme do ní knedlíky a vaříme 8-10 minut podle tloušťky těsta. Vařené knedlíky propíchnout vidličkou.
2
Jsou opravdu výborné a při dodržení ingrediencí je těsto nelepivé, nádherně se zpracovává. Udělá se asi 20 knedlíků.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
pavlina vasatkova
|8. 5. 2007 15:36
Taky děláme malí knedlíčky a polijeme ovocem.do těsta přidám ještě trošku kypřícího prášku.jsou 100krát lepší než plnění
Jarmila Butulová
|1. 3. 2006 20:32
Ihned jsem vyzkoušela a musím konstatovat, že jsme si nepochutnali. Mouky je skutečně hodně, knedlíky byly tvrdé, jahody vytikaly, takže jsem musela polovinu dávky udělat bez náplně a polili jsme si to jahodovým přelivem. Příště raději udělám ze svého vyzkoušeného receptu.
Di
|1. 3. 2006 14:00
Odborník na výživu diabetiků Vám to poradí přesně tak - žádný cukr nebo trochu diabetického sladidla a jen trochu másla, ale jde to i bez něj. Mám-li jahody, také dělám "knedlíky" bez ovoce a do těsta dávám jenom minimálně dětské krupice nebo hrubé mouky). Dělám je ale jako větší kouličky, které na talíři krájím napůl. Polévám je rozmačkanými jahodami s trochou cukru a poloušlehanou šlehačkou (to ale dieta opravdu není) nebo jogurtem. Pak už samozřejmě žádné máslo ani cukr. Ovoce lze v zimě nahradit dětskou přesnídávkou. I tak je to super!
Jaroslava Oumarová
|1. 3. 2006 13:08
Dělám těsto stejně jako Jitka, tvořím malinké knedlíčky, naše holky jim říkají mrňousky a na talíři polévám rozmačkaným ovocem ( jahody, maliny,...). A je to lahoda:-)
Zuzana Šindlerová
|1. 3. 2006 12:37
Aby byly knedlíky dietní, nesměly by se polévat máslem a sypat cukrem, a to podle mě u ovocných knedlíků dost dobře nejde.
Zuzana Šindlerová
|1. 3. 2006 12:34
Já už moukou nepodsypávám, mouky je akorát, protože tam jsou 2 vejce a máslo s mlékem. Vyčetla jsem tento recept před lety ze sladkého kalendáře a už jiné knedlíky nedělám.
Jitka Bublová
|1. 3. 2006 12:12
Souhlasím s Di, na 1 kostku tvarohu přidávám jen 3 vrchovaté lžíce hrubé mouky a 1 vejce, nic víc. Těsto je lehoučké a neměla jsem problém, že by se lepilo (při roztlačování podsypávám moukou). Vařím jen 3 - 4 minuty, delším vařením těsto zbytečně tuhne. Když se z tenčího válečku těsta nakrájejí jen nočky, dají se podávat naslano jen s kysanou smetanou nebo nasladko přelít čímkoliv, třeba borůvkovým kompotem a je tu super.
Di
|1. 3. 2006 11:12
Podle mého názoru je té mouky na 1 tvaroh zbytečně mnoho. Chceme-li mít knedlíky lehké a dietní, stačí tolik mouky, aby šlo zpracovat těsto. je však pravda, že tohle těsto se určitě nelepí.