V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a uprostřed uděláme důlek. Vejce utřeme s třetinou cukru a vanilkovým cukrem a tuto směs nalijeme do vytvořeného důlku. Přidáme tvaroh, špetku soli, rum a na kousky nakrájený tuk. Vypracujeme hladké těsto, do kterého nakonec přimícháme omyté rozinky, kandovanou citronovou kůru a mandle.
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě půl hodiny odpočinout. Na pomoučeném vále vyválíme obdélník 3 cm silný, pak přehneme tak, aby se vytvořil žlábek typický pro štolu. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě pečeme asi hodinu (elektrický sporák 200 °C). Během pečení potíráme rozpuštěným máslem a jemně sypeme moučkovým cukrem, to opakujeme asi čtyřikrát. Není to složité jak se zdá, je opravdu dobrá, dělám ji každé vánoce.
Výborná a jednoduchá a taky se nemusí nechávat proležet a dá se jíst hned. <3 <3 <3
Žanet
|30. 11. 2011 21:23
Ahoj mohli byste mi prosím poradit jak se dělá žlábek typický pro štola, který uvadí autorka? v životě jsem ještě štolu nepekla a ráda bych vyzkoušela. děkuji moc
Minulý týden jsme štolu upekli a dnes ji ke kávě ochutnali. Je výborná ;-) Z této dávky jsme upekli dvě a potřeli cukříkem jen jednou, aby nebyla tak sladká. Mňam!!!
Iva
|29. 11. 2010 18:12
Dala jsem jen 20dkg hery a méně cukru,i přezto se mi s těstem špatně dělalo ale po přidání mouky jsem byla spokojená,chutnala. :-P
Posílám foto a jedničku s *,štola je výborná,uležení není třeba!Jiří
Iva Pěnkavová
|26. 3. 2009 08:42
vánoce jsou sice dávno pryč,ale teplota pod nulou,sníh, tak jsem si zkusila tenhle ,,vánoční recept ,, a spokojenost , rychlé,jednoduché , výsledek vynikající !!!
Anonym
|5. 12. 2006 15:02
Výborný recept, doporučuji všem vyzkoušet. Jarka
Jitka JAMBRICHOVÁ
|3. 12. 2006 19:58
ano do těsta se dá celá dávka tuku, a cukr 1/3 to je asi tak 11-12dkg. Já ale jenom potírám máslem a sypu nakonec, můžete jíst hned je opravdu dobrá peču již několik let. jitka
Anonym
|1. 12. 2006 15:26
P.Jitko, chci se zeptat, mám dát do těsta celou dávku tuku(250g) nebo část odebrat i na potření běhěm pečení? Jak je to s cukrem- do těsta pouze 1/3 množství cukru, zbytek na posypání? Je nutná doba k rozležení? Děkuji Jarka