Tradiční vánoční moučník plný rozinek, mandlí a nadrobno nasekaného kandovaného ovoce je díky tvarohu úžasně vláčný a krásně voní po tuzemáku a skořici.
Mouku s kypřicím práškem prosejte do větší mísy, přidejte tvaroh, změklé máslo, vejce, cukr, tuzemák, skořici a vypracujte těsto. Jde to snadno, stačí vařečka. Do hotového těsta zapracujte rozinky, mandle a nadrobno nasekané kandované ovoce. Z těsta vytvarujte bochník a nechte ho v míse pod utěrkou asi 30 minut odpočinout.
Těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a rozdělte na poloviny. Z každé části vyválejte vyšší ovál a překlopte ho podélně tak, aby vrchní část zakrývala tu spodní asi ze tří čtvrtin. Nohavice těsta přeneste na plech vyložený pečicím papírem a ještě je vytvarujte, ať nejsou příliš nízké. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 minut, štóla by měla na povrchu zezlátnout.
3
Ještě horkou štólu celou důkladně pomažte rozpuštěným máslem, bohatě zasypte moučkovým cukrem a nechte vychladnout. Nepodceňujte potření máslem hned po vytažení z trouby, postará se o křupavou kůrku i o to, že na štólu dobře přilne cukr.