sklenice
sterilovaná zelenina
dle chuti: Moravanka, Kunovjanka, Hradišťanka
2
ks
vařená vejce
150
g
gothaj
salám - kvalitní, případně šunkový, polosuchý nebo šunka- dle chuti, cca
1
ks
cibule
jemně pokrájená
sůl
pepř mletý
200
g
majonéza
dle chuti, cca
3
lžíce
hořčice plnotučná
dle chuti, cca 2 -
Postup přípravy receptu
1
Tuřín oloupeme a pokrájíme ho na zhruba stejně velké kostičky, které uvaříme doměkka - na skus, v osolené vodě s trochou citronové šťávy nebo octa (místo toho můžeme použít i část nálevu ze sterilované zeleniny). Tuřín poté scedíme, na sítku necháme zchladnout a dáme do mísy, kam přidáme i pokrájenou scezenou sterilovanou zeleninu (cca 170 gramů), cibuli, vejce, salám, majolku a hořčici. Vše opepříme, mírně osolíme a dobře promícháme. Dáme do chladna proležet alespoň na dvě hodiny.
2
Pokud chceme salát bezmasý, nebudeme přidávat uzeninu.
3
Pokud chceme salát zlehčit, můžeme místo majolky vmíchat do salátu zakysanou smetanu nebo obojí zkombinovat.
4
Salát podáváme jako přílohu ke smaženým nebo pečeným masům: řízky, sekaná, karbanátky, ale je dobrý i samotný nebo s čerstvým pečivem.