• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Turecká vejce
Napište svůj komentář k receptu

Turecká vejce

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 152
doba přípravy: 25 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Turecká vejce
Turecká vejce
Turecká vejce
Turecká vejce
Turecká vejce
Turecká vejce
Turecká vejce
Turecká vejce
6fotografií
Nahrát fotku
 

Vajíčka k snídani jsou skvělá a v kombinaci s jogurtem až překvapivě lahodná. A navíc směšně jednoduchá! Tato turecká specialita zvaná Çılbır (čteno: čylbyr), která se podává k snídani nebo také jako předkrm a je čím dál populárnější, víc než mile překvapí. Nebojte se ji vyzkoušet.

Suroviny

2 porce
    • 4
      ks vejce
    • 200
      g řecký jogurt - pravý bílý
    • 1
      stroužek česnek
    • 2
      snítka kopr
    • 2
      lžíce máslo
    • 1
      lžička mletá paprika
    • 0,50
      lžička chilli
    • 1
      lžíce bílý vinný ocet
    • sůl
    • pepř mletý

Postup přípravy receptu

1
V hluboké misce smíchejte hustý řecký jogurt s jemně prolisovaným česnekem a částí nasekaného čerstvého kopru. Ochutnejte, dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a směs nechte odstát při pokojové teplotě.

RADA: Jak snadno oloupat česnek

2
V menším rendlíku rozpusťte na mírném ohni máslo. Přidejte mletou papriku a chilli, promíchejte a odstavte z ohně.
3
Dále připravte ztracená vejce. V menším hrnci zahřejte vodu téměř k varu a přidejte do ní vinný ocet a sůl. Voda nesmí začít klokotat, stačí, když se objeví první bublinky. Jedno vejce rozklepněte do hrníčku nebo ještě lépe jemného sítka a trochu jím zatřeste, aby odtekla tekutá část bílku. Vodu v hrnci vařečkou zamíchejte a vytvořte malý vír, do kterého vajíčko opatrně vylijte. Voda nesmí bublat, jinak by se bílek rozpadl. Vařte 3 minuty a pak vajíčko opatrně vyndejte děrovanou naběračkou, položte na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte okapat. Stejným způsobem připravte i ostatní vejce.

RADA: Nejlepší tipy, jak uvařit vejce na různé způsoby

4
Do dvou misek či hlubších talířů rozdělte jogurt, položte na něj vejce, přelijte je ochuceným teplým máslem a zasypte zbytkem kopru. Podávejte s čerstvou zeleninou a topinkami.
5
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ TURECKÝCH VAJEC: • Vodnatý bílek a rozpadlé vejce: Nejčastější příčinou bývá použití starých vajec, která mají vodnatější bílek. Další příčinou může být příliš klokotající voda, která vejce při vaření roztrhá. • Sražený jogurt: Stává se to, když nalijete teplé máslo na studený jogurt. Nechte proto jogurtovou směs odstát při pokojové teplotě. Tím minimalizujete teplotní rozdíl a jogurt si udrží svou krémovou, hladkou texturu. • Spálené máslo a hořké koření: Paprika a chilli obsahují přírodní cukry a pigmenty, které se při vysoké teplotě snadno spálí a získají hořkou a nepříjemnou chuť. Po přidání koření do horkého másla ho tedy hned odstavte z ohně, případně máslo odstavte ještě předtím, než do něj přidáte koření.
6
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Místo řeckého jogurtu můžete použít hustou zakysanou smetanu nebo tradiční libanonský čerstvý krémový sýr labneh. • Milovníci výrazných chutí mohou přidat špetku římského kmínu, který je typický pro tureckou kuchyni. • Pro rychlou a pohodlnou přípravu lze pošírovaná vejce nahradit sázenými vejci, která se připraví na pánvi. Žloutek by měl zůstat tekutý. • Turecká vejce se tradičně podávají s křupavým pečivem, které je ideální pro namáčení do jogurtové omáčky a tekutého žloutku. Skvěle se hodí opečený pita chléb, křupavá bageta nebo plátky kváskového chleba. Pokrm se zdobí čerstvými bylinkami, jako je kopr, petrželka nebo máta. • Pro plnohodnotné jídlo, například k obědu, lze turecká vejce podávat i se svěžím zeleninovým salátem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vejce En Cocotte

Vejce En Cocotte

Ztracená vejce se šunkou

Ztracená vejce se šunkou

Vejce Benedikt

Vejce Benedikt

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny FOOD
Snídaně Dopolední svačina Vaření Restování Turecko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílý vinný ocet Česnek Chilli Kopr Máslo Mletá paprika Pepř mletý Řecký jogurt - pravý Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bůček pro správné chlapy

Bůček pro správné chlapy

Tatarák z uzeného lososa

Tatarák z uzeného lososa

Srbská směs (nejen) na topinky

Srbská směs (nejen) na topinky

Vepřová pečeně Robert

Vepřová pečeně Robert

Cuketové lasagne

Cuketové lasagne

Bramborová buchta slaná

Bramborová buchta slaná

Bůčkové výpečky se zázvorem, aneb vrabci trochu jinak

Bůčkové výpečky se zázvorem, aneb…

Pečená vepřová panenka ve slanině na zeleném polštáři

Pečená vepřová panenka ve slanině na…

Chilli con carne s kořením

Chilli con carne s kořením

Doporučujeme

40 minut
Houbový guláš

Houbový guláš

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

19
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
15
Kynutá skořicová bábovka
Kynutá skořicová bábovka
14
Kachna pomalu pečená
Kachna pomalu pečená
11
Plněné papriky ve smetanové omáčce
Plněné papriky ve…
10
Ořechovo-ananasová buchta
Ořechovo-ananasová buchta

Zajímavé články

Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou přesnídávku nebo povidla bez práce
Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou…
Perník na plech 5x jinak: S dýní, cuketou, jablky, kandovaným zázvorem i povidly
Perník na plech 5x jinak: S dýní, cuketou, jablky…
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník, který se rozplývá na jazyku
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník…
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty, které se opravdu osvědčily
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty,…
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i cukroví: Připravíte ho ve 3 krocích
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i…
AHA.cz Brožová drsně o Jílkové: Míše dnes asi přeskočilo

Brožová drsně o Jílkové: Míše dnes asi přeskočilo

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Blesk pro ženy Kontroverzní trend z 80. let, který milovala Diana, je zpět! Přijdete mu na chuť i vy?

Kontroverzní trend z 80. let, který milovala Diana, je zpět! Přijdete mu na chuť i vy?

Ženy.cz Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Blesk.cz Češi a Slováci ohromili šejky: Obří mejdan v Dubaji vedli Slávik s Rolins

Češi a Slováci ohromili šejky: Obří mejdan v Dubaji vedli Slávik s Rolins

SportRevue.cz FOTO: Paulina Gretzky – sexy blondýna, která kdysi dráždila (nejen) golfistky

FOTO: Paulina Gretzky – sexy blondýna, která kdysi dráždila (nejen) golfistky

Maminka.cz Máma, která nechala svému synovi odstranit laserem obrovské mateřské znaménko, sklidila krutou kritiku

Máma, která nechala svému synovi odstranit laserem obrovské mateřské znaménko, sklidila krutou kritiku

Blesk Horoskopy Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Další doporučené recepty:

Tuňákový steak v chlebovo-bylinkové krustě
Tuňákový steak v chlebovo-bylinkové…
Turecká pomazánka z lilku
Turecká pomazánka z lilku
Turecká roláda
Turecká roláda
Turecké knedlíky v cibulové omáčce
Turecké knedlíky v cibulové omáčce
Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)
Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan…
Turecký med
Turecký med
  • Recepty.cz
  • Turecká vejce
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact