MŮŽE BÝT VODKA MÍSTO PÁLENKY? DĚKUJI
MŮŽE BÝT VODKA MÍSTO PÁLENKY? DĚKUJI
ty trnky se musí odpeckovat a nebo se to nechává louhovat i s peckou? děkuji za odpověď
Ten likér je opravdu výborný, po loňském úspěchu jsem ho dnes zase udělal, ovšem z loňské zásoby mražených trnek, letos jsme je nenašli. Už se těším na Vánoce. :-)
Pro nás Čechy jsou trnky ty malé, modré a trpké plody, které takřka nikdo vůbec nesbírá. Švestky jsou ty velké, které rostou na stromech a ze kterých děláme kompoty, cpeme je do knedlíků a na koláče a já nevím kam ještě. Co je co pro Moraváky, ať nám vysvětlí oni :-)
Trnky sú najlepšie, keď ich chytne prvý mrazík. Vtedy ich treba oberať, sú výborné.
Nejlépe trnky nechat přejít mrazíkem ne?A pak pokračovat v receptu.
Jedná se opravdu o recept z trnky obecné neboli Prunus spinosa l. :-). Trnky musí být opravdu zralé, měkké. Do nálevu přidat několik pecek rozdrcených.
Také se přikláním k názoru,že se jedná o plané trnky.O víkendu vyrazíme do přírody,omrknem úrodu na mezích a likér určitě vyzkouším. :-)
Trnky jsou švestky jenom na Moravě, v Čechách to jsou malé trpké čenomodré kuličky, co rostou na trnkových keřích - na Moravě plané trnky. Myslím, že tenhle recept nebude ze švestek, ale z planých trnek.
No super,jen se chci zeptat,trnky jsou asi švestky,že?Jiný mrav,jiný kraj.Jana