zakysaná smetana
nebo šlehačka, jogurt, zmrzlina...
čerstvé ovoce
čokoláda
nebo poleva...
Postup přípravy receptu
1
Žloutky dáme do mísy, vyšleháme je s polovinou vanilkového (skořicového) cukru a cukrem krupicí, přimícháme zakysanou smetanu s mlékem a polohrubou mouku a čerstvě nastrouhanou citronovou kůru dle chuti. Necháme asi 15 minut odstát, pak zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků a směs nalijeme do pánve s rozehřátým máslem. Smažíme zvolna, pod poklicí. Dle chuti můžeme zaprášit vršek trhance skořicí, pokud jsme nedali skořicový cukr rovnou do těsta. Otáčíme, až když máme plát těsta zatuhlý a dopékáme již bez poklice z druhé strany. Pokud se nám nepovede trhanec otočit v jednom kuse, nevadí, stejně ho budeme později trhat na menší kusy :-) .
Hotový trhanec vidličkami roztrháme na menší kusy, které rozdělíme na dva talíře, přelijeme jahodovým (ovocným) přelivem, dozdobíme dle vlastní chuti a podáváme.
3
Trhanec je vláčný, šťavnatý a dá se jíst i vychladlý. Podávat ho můžeme k snídani, obědu, svačině i večeři.
4
Přeliv: jahody (či jiné ovoce) dáme do kastrůlku, přidáme pár lžic vody, zbylý vanilkový (skořicový) cukr + cukr dle chuti a rozšťoucháme na menší kusy (nebo předem pokrájíme), osladíme a necháme krátce povařit. Pak vmícháme pudink rozmíchaný v cca 50 ml vody a za stálého míchání necháme vše společně krátce probublat, za stálého míchání, případně přilijeme dle potřeby trošku vody nebo klidně i maličko rumu nebo likéru. Přeliv by neměl být příliš hustý ani řídký.