Vepřové maso z plece si pokrájíme zhruba na čtvrtkilové až třiceti dkg. špalíky, které osolíme, opepříme a pokmínujeme.
2
Na dno pekáčku nasypeme na kostičky nebo měsíčky pokrájenou cibuli (nešetříme) a nasekaný česnek, na které položíme ochucené špalíky masa. Vše podlijeme troškou piva a pod poklicí dusíme v troubě na 180 stupňů nebo zvolna na kamnech pod poklicí do měkka, za občasného otočení a podlití pivem dle potřeby.
Maso by se nám po tepelné úpravě mělo pod vidličkou téměř rozpadat, jako dortík. Proto půjde velmi dobře od sebe roztrhat vidličkou na vlákna, která promícháme s výborným cibulovo-pivním sosem.
4
Podáváme s bramborovým nebo kynutým knedlíkem, noky, gnocchi... a s kysaným nebo dušeným zelím, případně dušenou řepou, špenátem... a nejlépe i sklenicí chlazeného piva.