• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Třezalkový olej
Napište svůj komentář k receptu

Třezalkový olej

autor: kalicha
0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 10
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Třezalkový olej
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 80
      g třezalka-květ
    • 250
      ml olivový olej

Postup přípravy receptu

1
Květy třezalky tečkované dáme do zavařovací sklenice, zalejeme odměřeným olejem a dobře uzavřeme. Žlutý olej se rázem začne zbarvovat do ruda. Je to tím, že květy obsahují krvavě rudé přírodní barvivo. Sklenici necháme stát 5 dní na slunci a každý den protřepeme. Pak necháme celou směs dalších 5 týdnů stát. Nakonec scedíme do tmavé lahvičky.
2
Třezalkový olej je výborný a vysoce účinný lék na bolavé svaly a na masírování spánků při bolestech hlavy. Také lze užít vnitřně pár kapek na špatnou náladu :-) Pozor jen na jednu věc! Po aplikaci třezalky se vyhýbejte přímému sluníčku, jelikož by vás mohla postihnout nepěkná vyrážka. Třezalku je nejlépe sbírat 24. června na sv. Jana - tehdy má třezalka nejsilnější léčivou moc! :-)
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Bylinkový olej

Bylinkový olej

Červený olej

Červený olej

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Peter | 13. 11. 2015 11:21

    Třezalku je nutné před naložením nechat zavadnout. Jinak pustí v oleji vodu a zkazí se to (objeví se takové "šlemy"). Používá se celá nať, nádržky s léčivou silicí jsou všude. Jsou to drobné tečky na listech, proto se nazývá tečkovaná. Tyto silice se rozpustí v oleji, který pak krásně zčervená.

  • Sára | 1. 9. 2012 18:28

    Dobrý den, zkusila jsem vyrobit třezalkový olej, ale po pár týdnech se na sklenici objevily nějaké řasy, nejsem si jistá, zda to není plíseň. Jsou jenom na sklenici, olej i květy jsou v pořádku. Máte s tím někdo zkušenosti? Uškodí to oleji?

  • autorka Liška | 10. 6. 2008 16:40

    Všestranné využití oleje: při bolesti zad, čerstvých zraněních, bolestech v kříži, revmatizmu, ischiazmu, popáleninách, atd. Vnitřně nakapaný na kostku cukru při bolestech hlavy, na posílení nervů a pro povzbuzení chuti k jídlu. Ještě je výborná třezalková tinktura,pokud bude zájem, můžu dolnit sem na stránky:-)

  • autorka Liška | 9. 6. 2008 15:33

    Naštěstí zkušenosti s vyrážkou jsem se vyhnula, ale teta, ta si opravdu užila :-)

  • ladislava staffenová | 9. 6. 2008 11:48

    taky mě tu přezdívají "baba bylinkářka",protože každý rok až do zimy obíhám Jizerky a jiné končiny kvůli bylinkám a pak doma suším,mrazím,zpracovávám, vyrábím a hltám každou zmínku o dalším využití.V knihovně mám řadu knížek našich bylinkářů a je to prima vyžití.Bohužel mám jen mrňavý balkoneček,ale vyxužitý i bylinkami do posledního místečka:))A není nad řpřeávané zkušenosti :))A lištičko - to se prima zbavuješ těch skvrn viď:-)))

  • autorka Liška | 9. 6. 2008 11:30

    Jsem ráda, že se rozbíhá diskuze. Laďko, doufám, že jsi poznala, že jsem to myslela v dobrém. Oceňuji a vítám jakýkoli postřeh a také budu ráda, až tu necháte "vzkazíček", jak jste s olejíčkem spokojeni. Já osobně "třezalkuji" každý rok.

  • autorka Liška | 9. 6. 2008 11:26

    No tak koukám, že se Laďka chopila diskuze za mě :-) No jen je člověk pár dnů pryč :-) Každopádně s ní musím souhlasit. Třezalkový olej je opravdu také velice účinný lék na ošetření popálenin a co se alergií týče, tak samozřejmě každý z nás se zná nejlépe. Pro Wendy: Ano, opravdu celý výrobní proces probíhá na slunci.

  • ladislava staffenová | 9. 6. 2008 11:07

    S tím čajem máte 100% pravdu,je to výborné antidepresivum a přírodní !!!,jen bych přidala ještě mátu a meduňku a máte skvělý zklidňující čaj jak při problémech s žaludkem tak při nesoavosti a "nervech".Samotná třezalka může kromě té antikoncepce působit špatně i na alergiky,v kombinaci s ostatními bylinkami se riziko sniží.

  • Ifuška | 9. 6. 2008 09:31

    Ten anonym jsem já, Ifuška. Nechci být anonym, jen jsem to špatně vyplnila.

  • Anonym | 9. 6. 2008 09:30

    Třezalku také suším a dělám čaj - je výborný, ale pozor! Vnitřně by ji také neměl užívat ten, kdo bere antikoncepci! Říkala mi to magistra v lékárně.

  • ladislava staffenová | 9. 6. 2008 08:46

    Wendy,když to vyrábíte - tak opravdu na sluníčku, v ledničce pak ten olej uchovávám,aby jednak byl opravdu při ruce při nehodách v kuchyni a hlavně!! aby vydržel čerstvý. To se týká ale všech bylinkových olejů,teplem rychle žluknou a těžko si třeba bazalkový žluklý olej dáte na špagety :-)))Jinak třezalkový olej na ty spáleniny a opařeniny vydrží od sezony do sezony,letos už se těším na čerstvou třezalku.:).a jiné bylinky,z kterých dělám oleje, octíky. L

  • Wendy | 7. 6. 2008 20:05

    Prosím, těch 5 týdnů to má stát opět na sluníčku? Z předchozího příspěvku jsem pochopila (správně?), že se má uchovávat v chladničce? Děkuji

  • ladislava staffenová | 7. 6. 2008 14:04

    Souhlasím s autorem,třezalku takto využívám každoročně,jen ještě jedno velmi důležité použití pro kuchařinky:je skvělý na ošetření spálenin i opaření v kuchyni!!Proto mám vždy lahvičku v ledničce,jakmile se spálíte nebo opaříte,okamžitě si na to nakapejte tento olej - nedělají se puchýře,bolest se výrazně sníží a hojí se to daleko rychleji. Autor to určitě ví také,jen to nenapsal.Mám zkušenost - manžel si na břicho převrhl pánev vroucího oleje,já mu na místo hned!nalilla tento olej a i na tento jinak dost vážný případ to funguje! Důležitá je rychlost a mít olej po ruce.S tím sluníčkem - pravda-hlavně pozor -kdo je světlý(blonďák),to je dost zlé.Ale jinak nemá chybuA v té kuchyni,to taky znaly naše babičky :)) .L.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nápoje
Nápoje Jiné Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Olivový olej Třezalka-květ
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Sypaná buchta

Sypaná buchta

Falešné španělské ptáčky

Falešné španělské ptáčky

Kávěnky

Kávěnky

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky

Čokoládový dort

Čokoládový dort

Nedělní jablečný koláč

Nedělní jablečný koláč

Zapékaná brokolice

Zapékaná brokolice

Zapečené brambory se smetanou

Zapečené brambory se smetanou

Ořešáci - ořechy v karamelu - bezlepkové

Ořešáci - ořechy v karamelu -…

Doporučujeme

110 minut
Boloňské špagety

Boloňské špagety

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

45 minut
Masové špízy s bramborami

Masové špízy s bramborami

50 minut
Rychlý borůvkový koláč

Rychlý borůvkový koláč

45 minut
Pikantní čatní z meruněk

Pikantní čatní z meruněk

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

Poslední sledované recepty

40
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem
35
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
31
Meruňková marmeláda (džem)
Meruňková marmeláda …
28
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
27
Míša řezy
Míša řezy

Zajímavé články

Nejlepší nakládané okurky: Vsaďte na tradiční znojemský lák
Nejlepší nakládané okurky: Vsaďte na tradiční…
Velký rybízový speciál: Rady, jak rybíz zamrazit, zavařit, a recepty na rybízové koláče a další moučníky
Velký rybízový speciál: Rady, jak rybíz zamrazit,…
Nevíte, co s úrodou cuket? Vyzkoušejte těchto 6 chutných receptů
Nevíte, co s úrodou cuket? Vyzkoušejte těchto 6…
Mravenci v kuchyni? Než sáhnete po chemii, vytáhněte zbraně ze spíže
Mravenci v kuchyni? Než sáhnete po chemii,…
15 originálních receptů na chalupu: Po těchto jídlech se bude rodina olizovat až za ušima
15 originálních receptů na chalupu: Po těchto…
AHA.cz Katy Perry a Orlando Bloom po rozchodu: Rodinná dovolená!

Katy Perry a Orlando Bloom po rozchodu: Rodinná dovolená!

Mimibazar Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Dáma.cz Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Blesk pro ženy Jitka Čvančarová ve Varech: Jaké róby vynesla v minulých letech? Tyhle šokovaly i sklízely obdiv!

Jitka Čvančarová ve Varech: Jaké róby vynesla v minulých letech? Tyhle šokovaly i sklízely obdiv!

Ženy.cz Je vám víc než 40 a nezvedáte činky? Tak zvedněte zadek, než bude pozdě!

Je vám víc než 40 a nezvedáte činky? Tak zvedněte zadek, než bude pozdě!

Blesk.cz Vignerová o boji s alkoholem: Jedna sklenička mi nikdy nestačila!

Vignerová o boji s alkoholem: Jedna sklenička mi nikdy nestačila!

SportRevue.cz Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Maminka.cz 7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

Blesk Horoskopy 6 znamení zvěrokruhu, která vždy poznají, že lžete! A ještě vás v tom nechají

6 znamení zvěrokruhu, která vždy poznají, že lžete! A ještě vás v tom nechají

  • Recepty.cz
  • Třezalkový olej
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact