Oblíbené linecké těsto není jenom na cukroví. Využijte ho při přípravě tohoto báječného koláče se zavařeninou a třešněmi. Ozdobte jej různými vykrajovanými tvary a uvidíte, že bude nejen skvěle chutnat, ale i parádně vypadat.
Mouku prosijte práškem do pečiva a cukrem, přidejte mandle, citronovou kůru, skořici a špetku soli. Pak ke směsi přilijte prošlehané žloutky a vše zpracujte. Prošlehejte metličkou smetanu s rumem, nalijte do těsta a společně promíchejte.
Máslo nakrájejte na kousky a rychle jej zpracujte s ostatními přísadami. Snažte se, aby máslo příliš nezměkl, proto musíte pracovat rychle. Pokud by bylo těsto příliš tuhé, přidejte ještě trochu smetany. Vytvořené těsto přikryjte fólií a dejte minimálně půl hodiny odpočívat do chladničky.
3
Vychlazené těsto vyndejte z ledničky, asi 1/4 množství dejte stranou a zbytek vyválejte na tloušťku přibližně 5 mm. Těsto přeneste do máslem vymazané formy či na plech vyložený pečícím papírem. Prsty zlehka vmáčkněte do formy a vytvarujte okraje.
4
Okraje, které přečnívají, odřízněte. Pokud by se někde těsto protrhlo, opravte to pomocí odříznutých kousků. Formu/plech s těstem dejte na chvíli vychladit do lednice.
5
Troubu si předehřejte na 180°C . Před pečením propíchejte spodek těsta vidličkou. Při pečení se pak těsto nezvlní a nenadělají se na něm bubliny. Opatrně ho potřete zavařeninou a uhlaďte. Třešně vypeckujte, slijte z nich případnou tekutinu a poklaďte je na zavařeninu.
Ze zbylého těsta vyválejte placku. Pomocí vykrajovátek utvořte různé tvary (srdíčka, kytičky, hvězdičky…) a klaďte je šikmo přes sebe a přes náplň. Potřete žloutkem. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut. Po upečení nechte zcela vychladnout, pak koláč nakrájejte a před samotným podáváním ho můžete slabě pocukrovat práškovým cukrem.