Lehký francouzský moučník zvaný clafoutis má kořeny patrně už v 19. století. Korpus je krásně vláčný díky smetaně, případně podmáslí a celý koláč hojně zdobí třešně. Tuto dobrotu si zamilujete od prvního sousta.
Troubu předehřejte na 180 °C. Pokud chcete, vypeckujte si třešně předem. Připravte si zapékací formu a vymažte ji máslem. Vypeckované třešně rozložte na dno formy, posypte vanilkovým cukrem a pokapejte třešnovým likérem.
V míse utřete cukr s vejci, přidejte mouku, sůl a rozpuštěné máslo a vše důkladně promíchejte. Přilejte smetanu/kefír či podmáslí, zamíchejte a šlehejte tak, abyste získali lehké a hladké těsto. Směs nalijte na třešně. Clafoutis pečte po dobu 40 minut.
3
Že je clafoutis hotový poznáte podle toho, že když pohnete s nádobou ve které se peče, bude už těsto pevné či zapíchnutím špejle uprostřed formy (těsto se na špejli nelepí). Hotový dezert nechte vychladnout, pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte.