Lahodný závin v sobě ukrývá náplň z máku, povidel, piškotů a rumu a samozřejmě nezbytné třešně. Můžete si ho dát se šlehačkou, višňovým likérem nebo třeba ke zmrzlině.
Nejdříve si připravte náplň. Mléko nalijte do hrnce a svařte s mletým mákem. Přidejte mleté piškoty, rum, mletý hřebíček a lžíci povidel. Vše společně promíchejte, směs ochutnejte a doslaďte dle chuti moučkovým cukrem. Makovou směs nechte vychladnout. Listové těsto je tenké a pod teplou náplní by se vám rozteklo!
Do mouky přidejte sůl, olej a vejce a vypracujte hladké těsto. To nechte cca 10 minut odpočinout a poté jej rozdělte na dvě poloviny. Vyválejte dva tenké pláty, ty posypte cukrem, pokapejte rozpuštěným máslem, potřete vlhkou makovou náplní a posypte vypeckovanými třešněmi. Závin zabalte, ne moc těsně, aby při pečení nepraskl. Nyní ho opatrně přeneste na plech s pečícím papírem. Svrchu ho ještě pomašlujte vejcem a na několika místech propíchejte vidličkou.
Závin pečte v předehřáté troubě na 190 °C asi 20 minut. Po upečení ho nechte vychladnout, poprašte práškovým cukrem a podávejte ho se šlehačkou, kterou můžete pokapat višňovým likérem.