V tradičním italském tiramisu nesmí chybět mascarpone, v kávě namočené piškoty a mandlový likér amaretto. V naší verzi si tento lehký dezert vylepšíme ještě o třešně. Naaranžované ve skleničkách vypadá tiramisu prostě neodolatelně.
Dejte si stranou pár třešní na ozdobu, zbylé omyjte, odpeckujte a nakrájejte je na větší kousky. Ty vložte do menší mísy, přilijte višňový likér, 2 vrchovaté lžíce cukru a nechte krátce přejít varem. Přes sítko nechte okapat a třešně nechte vychladnout v ledničce.
Mezitím si utřete žloutky se 4 vrchovatými lžícemi cukru. Míchejte, dokud nebude směs krásně nadýchaná. Postupně přidejte mascarpone a ušlehanou smetanu. I to dejte na chvíli zchladit do chladničky.
3
Dále si připravte velkou mísu nebo 6 malých skleniček, ve kterých budete dezert podávat. Vařenou černou kávu smíchejte s mandlovým likérem. Piškoty postupně namáčejte v této směsi, nechte na pár sekund ponořené, aby se správně nasákly, následně je dejte do mísy.
Klaďte střídavě vrstvy piškotů, okapaných třešní a krémové směsi mascarpone se šlehačkou. Vše musí být vychlazené. Střídejte tak, aby poslední horní vrstva byla krémová směs. Ozdobte nastrouhanou hořkou čokoládou nebo posypte skořicí. Dejte odležet na několik hodin do ledničky, nejlépe přes noc. Před podáváním dozdobte ještě tmavými třešněmi a čerstvou mátou.