Domácí marmeládě se žádná kupovaná nevyrovná. Připravte si třešňovou, která má širokou škálu využití - dejte si ji s pečivem, k palačinkám nebo ji použijte při přípravě moučníků.
Miluju tyhle recepty, kde se nemusí zavařovat. Dneska jsem udělala z třešní, menší množství, tak snad jsem zbytek odhadla a teď jsem zvědavá na výsledek. <:-)
Vypeckovávač nemám, Tak pomačkám třešně šťuchadlem na brambory a povařím. Přndávám je posupně do hlubokého cedníku s většími dírkami a propasírovávám otočenou naběračkou. Pak zváženou směs svařím s cukrem a gelfixem nebo se želírovacím cukrem.
A co s těma peckama co nenajdete. V černejch třešních se ty pecky ztratí a v mixéru to pak bude rachot. No a pak dobrou chuť!
kyselina citronová už je za prvé v tom gelfixu a za druhé to není žádná chemie máte jí snad ve všem ovoci :-D ovoce je podle Vás chemie :-D
ODPECKOVÁVAČ STOJÍ NECELÉ 200 A JE TO SUPER PRÁCE ;-)
ODPECKOVÁVAČ STOJÍ NECELÉ 200 A JE TO SUPER PRÁCE ;-)
dala jsem trochu méně cukru a přidala koření, které píšou v komentářích další uživatelé (skořice, badyán, hřebíček i chilli) a je to VYNIKAJÍCÍ... mamka snědla lžičkou hnedka půlku skleničky
Tak to je dobrý a já je odpeckovával ručně jednu po druhé :-S :-D :-D
no to by mě nenapadlo ! Jdu to zkusit :-D
3 lžičky brandy a vanilkový lusk - nemá chybu
Děkuji za úžasný nápad s kořením do třešňové marmelády,je výborna,známi hádají co to tam voní.Badyán uhodnou ale chilli vůbec.Moc děkuji a pěkné dny.
my přidáváme červený rybíz
Výborná :-P Doporučuji. Do dávky jsem přidala dva kousky celé skořice. Asi udělám ještě jednu dávku, dřív než všechno sežerou špačkové :-D :-D
Já do třešňové marmelády zásadně přidávám indické horké koření. A to obsahuje hřebíček, badyán, skořici a špetku chilli. Na půl kila třešní dávám malou čajovou lžičku tohoto koření a marmeláda dostane výborný šmak i vůni. Chilli navíc podtrhne skvělou chuť třešní, takže se jí všichni mí známí nemohou nabažit.
Děkuji za recept,dělám marmeládu poprvé tak snad bude výborná :-)
Já do každé skleničky dávam půl malého panáka vínovice. :-P
Odpeckování !!! Jednoduše, selským rozumem. Rozmačkám třešně klasickým mačkadlem na brambory a ručně vyberu pecky. Jde to krásně. A´T se Vám daří kuchtičky! <3
jsem velkej fanda marmelád ke snídani a tak jsem vyskoušel třešně. Druhý den jsem s chutí pustil do marmelády z třešní, fakt dobrý, ale chtělo by to něco k těm třešním ještě přidat , aby to mělo šmak :-|
musím taky vyzkoušet, dcera marmelády jede ve velkým ;-) šlo to bez toho vypeckovávání s propasírováním??
myslím, že určitě bez pecek. Jiné marmelády se dělají ve stjném poměru třeba z jahod
:-) :-( ;-) :-P :-D :-[ :-\ =-O :-* 8-) :-$ :-! O:-) :-X :-)) :-| <3 <:-) :-S
a ty 2kg to je váha i peckama nebo uz po vypeckování? :-!
:-[ marmeláda hotová :-)
je nutné třešně odpeckovat?nešlo by to rozvařit a pak propasírovat?
Ještě dodatek - dělala jsem to z 1,2 kg ovoce, 0,5 kg cukru a 1 balíčku gelfixu 2:1 (bez kyseliny citronové, to je pro mě zbytečná chemie navíc) v domácí pekárně. trvá to dýl - ale chuť je skvělá... vzniknou jaási "třešňová povidla".
Ponorným mixérem umyxuju třešně "napůl" - zůstanou i ty báječné "kousky".Doporučuju všem odpeckovávač - odkdy ho mám, je odpeckovávání naprosto bezpracné - jelikož to prohlásil manžel za svou nejoblíbenější domácí práci :-))) - to víte, kluci si musej hrát - a to je takové... štemplování .-)))
Pokud máte dobrá a čistá víčka a čisté sklenice, kazit by se neměla. Při zavírání sklenic mám na plotně malý kastrolek s vařící vodou, každé předem umyté víčko do něho před použitím ponořím na 1-2 minuty (vyndá se snadno vidličkou), guma tak lépe přilne. V lednici mám marmelády jen načnuté. Každopádně nemá smysl skladovat marmeládu více než rok, ztrácí na chuti.
Prosím o informaci jak je nutné marmeládu skladovat (v ledničce nebo v komoře) a jak dlouho vydrží. Díky
Je to s višněma to samé?
Musím uznat,že ten fígl s tým zavíracím špendlíkem je fakt dobrý.Třešně jsem měla za chvíli vypeckované.
Ten nápad s tím spínacím špendlíkem nemá chybu, ovšem ty puchýře také nemají chybu... Je to ale rychlejší než vypeckovávat třešně jiným způsobem.
Hani, tak jsem prave dokoncila vypeckovavani celeho kosiku tresni metodou "sychrhajsky" :o)). kdyz jsem si cetla, ze se to timto zpusobem da, neverila jsem. nedalo mi to tedy nevyzkouset a musim rict, ze to jde az nezvykle dobre a rychle. Jen opatrne na puchyre od toho spendliku! ale naplast vse spravi. takze dik za tip! vypeckovano mam, tak uz jen tu marmeladu zvladnout.
Díky za odpovědi. Uvidíme, co se z toho vyvrbí. Všimla jsem si, že každou chvíli někdo píše "ten anonym jsem byla já, vypadlo mi přihlášení", tak myslím, že v tom nejsem sama. Nicméně přestávám otravovat s tímto tématem u jistě vynikající marmelády a děkuju.
Janka Cz.- mne to nikdy nerobilo, začalo mi to vypadávať za posledné 2-3 dni. Preto som zopárkrát vyskočila ako anonym, nevšímam si to už potom, keď sa prihlásim.
Jano myslím, že se nic neděje je to jen momentální situace možná byl výpadek - pokud se stane opět se chytím a je vše OK. Prima den :-)))
Holky to je teda záhada, já jsem přihlášená trvale ( vůbec se neodhlašuju ) a nikdy a nikde se mi to nestalo.
Předem upozorňuji, že můj komentář nemá s receptem vůbec co dělat a omlouvám se. Všimla jsem si ale, že Terezka taky píše, že jí vypadává přihlášení. Mě také a velmi často. Zrovna teď koukám, že už zase nejsem přihlášená, i když před chvilkou ještě ano. Už jsem to psala do diskuze, ale zatím se nikdo "nechytil". Neumíte někdo, prosím, poradit? Děkuji a nezlobte se, že to píši k receptu, jen si říkám, že si toho třeba někdo všimne a poradí.
Terezko, já jsem si myslela, že jste to vy, kdo radil koupit odpeckovávač. Děkuju. Hezký, sluníčkový den...
Hanka, ten anonym s odkôstkovačom som bola ja, opakovane sa ospravedlňujem, vypadáva mi prihlásenie a neviem nájsť chybu.Pre Lenku : každá rada je dobrá, aj taká domácka. A veľakrát je hodnotná.
Aspoň kvůli zasmání budete mít delší život....
Jste me děvčata pobavily!!! Prej peckovat třešně zavíracím špendlíkem, nebo kancelářskou sponkou. To by mě tak mohlo... Už se vidím, jak pošťuchuju 378 pecek v třešni drátkem! hihi :o)))) Peckuji je ručně, do kbelíku, aby případná stříkající šťáva vtekla zpět a neubylo mě.
Holky, možná, že to některá zná, ale získala jsem radu, jak vypeckovat třešně. Jde to spodním koncem od zavíracího špendlíku. Já ho včera doma nenašla, ale objevila jsem kovovou kancelářskou sponku a jde to s ní nádherně.Vlastně se s ní ta pecka podebere a vyndá ven.Takže marmeládu zkusím a dám vědět.
Nojo, dobrý nápad, ale mně to vždycky dojde, když mám vypeckovat třešně. Pak se to nějak udělá ( jak asi, já a občas pomůže manžel ) a já zase na nějaký odpeckovač zapomenu. A nejlepší na tom je, že já zas tak marmeládu moc nemusím. Né, že bych si občas nedala, ale věřím, že až tuhle udělám, tak se na ní doma kobylky vrhnou a za chvíli bude pryč.Ale co bych neudělala pro spokojenou, blahem "chrochtající" rodinu. Proto mě zajímalo kolik skleniček z téhle dávky bude.
Hanka, asi máte záhradu a v nej čerešne. Investujte do odkôstkovača. mne sa to zdalo zbytočné, ale potom mi odkôstkovač kúpila dcéra a odvtedy naň nedám dopustiť))
Třešní máme hodně, asi jí zkusím udělat, ale děsí mě představa toho vypeckovávání. Holky kdo jste jí dělal - kolik je z toho asi skleniček a jaké velikosti? Děkuju.
Včera jsem ji dělala, je výborná! Díky za recept.
Přesně tak jí také děláváme ,ale také necháváme kouky třešní...je to fakt dobrota :-)
Marmelády jsem nikdy, co je celá léta dělám, nesterilozovala. To se nedělá, alespoň jsem to nikdy neslyšela. Marmelády vydrží v pohodě i pár let a když se načnou, je nutné jít do nich čistou lžičkou, aby se nezačaly kazit.Ještě bych chtěla k této třešňové marmeládě dodat, že já třešně nemixuju, ale rozkrájím na kousky a to je potom dobrota, když jsou v marmeládě kousky třešní !!
Doporučuju při vaření ať marmelády nebo džemu přidat badyán a kousek celé skořice (před nalitím do skleniček koření vylovit). Jinak mdlé třešně získají výjimečnou chuť!
nevite jakou to muze mit cca trvanlivost, pokud nebudu sterilizovat ?