Do větší mísy dáme mouku, osolíme a přilijeme smíchané mléko, vodu a vejce. Mícháme, až těsto začne dělat bubliny. Housky nakrájíme na kostičky, (babička je ještě pokapala rozpuštěným máslem, ale to já - přiznám se - nedělám) a vmícháme do těsta. Dáme vařit osolenou vodu do velkého hrnce. Těsto necháme stát cca 1/2 hodiny. Potom namočenýma rukama uděláme 2 nebo 3 knedlíky a zavaříme. (Jsou-li dva větší, potom cca 25 minut, pokud uděláme menší, pak stačí 15 minut.) Po chvilce vaření je vařečkou nadzdvihneme ode dna, aby se nepřichytily. V půlce vaření je otočíme, aby se provařily stejnoměrně.
Tak knedle hotový a myslim že dobrý.Dělal sem knedlíky vůbec poprvý.Ty kynutý u nás moc nejedou a rodiče dělaj taky jen nekynutý.Myslím ,že maj trochu jiný recept a už to maj v oku mě se těsto zdálo lepivý a řídký a udělat z toho něco co tvarem knedl připomíná chtělo trochu umu,ale nakonec dobrý.Čet sem si níže že je maj oslizlý no mě po vyndání vždycky knedlík přijde oslizlej ale po zatažení sou OK. :-\
Jsou úžasné, jiné už nedělám.... kostičky housky dám na pánev a trochu nasucho opeču, pak přihodím kousek másla. Je dobré to máslo nevynechat, knedlíky pak voní tak, že sedají jíst jen samotné :-P
Maria
|20. 1. 2013 15:53
velice rychle a dobre. :-)
Ivana
|10. 11. 2012 18:35
Já je vždycky vařím v páře 20 min ,ale dávám tam ještě prášek do pečiva a jsou suprový:-)
Jejda, tak to mne fakt mrzí. Já je zrovna dnes vařila k houbovce a byly OK... Ale mohlo by to být moukou nebo velikostí vajec, Fakt je, že já už nic neměřím a nevážím, dělám od oka a mám už "ve voku" tu správnou hustotu těsta... Asi kdyby se mi to zdálo řídký, tak přidám mouku....
Je nutné to těsto doopravdy hodně propracovat a i nechat chvíli (půl hodiny) odležet, aby se uvolnil lepek a znovu propracovat. Ten lepek potom pojí ten knedlík "dohromady" a neoslizne to tolik. A jedna paní - pracuje jako kuchařka ve škole - mi poradila, do vody na vaření knedlí dát lžíci škrobu (rozmíchat), že pak knedle tak neosliznou.... Tak zkuste, v čem bude problém, já tedy tyto knedlíky vařím často a problémy nemám....
Poraďte mně, co dělám špatně. Vždycky mám knedlíky na povrchu takové - nevím, jak to mám napsat - blemtavé, oslizlé? Kvůli tomu vařím skoro pořád hrníčkové, když občas zkusím klasické, dopadne to vždycky stejně - to je špatně.
Knedle nemají chybu - teda vlastně, jednu joooo a to,že hrozně rychle zmizíííííí :-))))
Díky za recepis. Co jsem ho našla, už jiné nedělám 1*
Luboš
|16. 5. 2011 20:04
Jsou úžasné, doma slavili obrovský úspěch :-) ...... tu housku jsem zkusil oprančit na másle a není to vůbec špatné vylepšení ...... mohu jen doporučit ..... ;-)
Dávám za "1". Knedlíky jsem včera udělala k segedínu a moc jsme si pochutnali. Celé roky sice dělám kynuté z droždí, ale toto je dobrá změna k omáčkám. Z PRDOPu nám knedlíky nechutnají.
Vlaďka Daranská
|23. 8. 2008 15:36
Dobrý recept,díky! Včera jsem ho vyzkoušela,zvědavá,jak knedlíky dopadnou.Jen jsem kostičky housek nepokapávala,ale opražila na másle. Knedlíky dostaly 1 a tenhle recepis také :-)
Simča Sládková
|21. 8. 2008 13:24
Jitřenko díky - můj poklad zase raději bramborové knedle. Když už mě na ty "moje" knedlíky moc "honí mlsná, tak klidně uvařím oboje. Manžel si dá bramborové, já ty svoje a děti od každých něco :-)
Jitřenka Němcová
|21. 8. 2008 12:57
To jsem ráda za tenhle recept. U nás doma se taky vařily, maminka tam ale ještě dávala trošku prášku do pečiva. Taky nemám ráda ty "pěnové knedlíky", které mi "vycucnou" všechnu šťávu nebo omáčku z talíře. Bohužel, můj muž je má právě rád, tak mám smůlu. Protože tyto knedlíky znám, tak dávám 1.