• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Tradiční vánočka - nová technika
Napište svůj komentář k receptu

Tradiční vánočka - nová technika

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tradiční vánočka - nová technika
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 750
      g mouka 1/2 hladké + 1/2 polohrubé
    • 150
      g cukr krupice
    • 150
      g tuk Hera
    • 2
      kostka droždí
    • 3
      ks žloutek
    • 250
      ml mléko 200- 250
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      ks citron šťáva a kůra
    • 150
      g mandle + mandle na posypání
    • 150
      g rozinky
    • 1
      ks vejce na potření

Postup přípravy receptu

1
Smíchat mouku, droždí, cukr a sůl. Mléko (vždy si trochu oddělíme, abychom "neutopili mlynáře"), máslo a žloutky hodně nahřát v micro (musí být opravdu horké), pak přidat citronovou šťávu a směs mouky. Předem předehřát troubu na nejnižší stupeň, vypnout a vložit mísu, přikrytou plastickou fólii na 1-1 a 1/2 hodiny - skvěle to funguje. Po vykynutí vmíchat rozinky, mandle a citronovou kůru, (ještě ručně prohnětu) a vytvořit vánočku, nechat opět 20-30 minut kynout, potřít vejcem, posypat hustě mandlemi a péci obvyklým způsobem. Takto děláme i velikonoční mazanec.
2
Jeden typ na vyvalování: z každého dílku udělat bochánek, který vyválíme na oválek, ten pak pevně stočíme jako štrůdl (ale hodně těsně) a pak dlaněmi (obvyklým způsobem) dovyválíme na potřebnou délku. Vánočka má lepší strukturu a lépe při pečení drží.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Tradiční italské lasagne

Tradiční italské lasagne

Tradiční tažený štrůdl

Tradiční tažený štrůdl

Tradiční vánoční pudink

Tradiční vánoční pudink

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • machule | 24. 12. 2010 07:52

    Je opravdu báječná,stále zkouším nové a nové recepty ale u tohoto už zůstanu,díky! :-)

  • Markéta | 22. 12. 2006 18:35

    Tak já před chvílí vánočku dopekla a vypadá dost dobře. Jsem zvědavá, jak bude chutnat. Dělala jsem jen z jednoho balíčku droždí a mouky jsem dala 700G, jinak úpodle receptu.

  • Petula | 27. 12. 2005 21:35

    Vanocka mi pri peneci podelne praskla,nevi nekdo,co jsem udelala spatne?Dekuju za radu:o)Jinak jsem tam mleko nalila vsechno a bylo to tak akorat:o)

  • Jana Han | 3. 12. 2005 07:00

    Dekuji Anicce Novakove z a prispevek. Presne to jsem mela namysli, ze pokud se testo preleje tekutinou a musi se zahustovat, zmeni se konzistence testa. To je duvod, proc si davam stranou trochu predepsane tekutiny, abych nemusela dosypavat vice mouky, ale v pripade potreby tekutinu pridat.

  • anna nováková | 2. 12. 2005 10:53

    přidáním mouky se nepříznivě změní poměr ingrediencí, zatímco tekutina se při pečení vypaří

  • Monika Novotná | 22. 11. 2005 14:40

    Ahoj,všichni,co diskutují o mlynáři!Kdysi před dvaceti lety mě kynuté těsto učila tchýně.I já ten zmiňovaný výraz od ní znám a pamatuji si,že jde o to:máte-li řídké těsto,pak dosypávat mouku je menší problém než velmi husté kynuté těsto ředit větším množstvím tekutiny.Nalijete-li mléko ve větším množství,stane se z hustého těsta skoro žvýkačka,která se plácá v mléce a spojí se jen v robotu nebo po delším zápase.

  • Magdina | 22. 11. 2005 10:37

    Mně taky mamka učila že se může dohušťovat ale nedolívat tekutiny.

  • Jana Han | 21. 11. 2005 16:46

    Tak to jsme uz dve, kdo nevi co je spravne. Ja se jen pamatuji, ze babicka se vzdycky rozcilovala, kdyz nas videla nalit hned uplne vsechno mleko. Slysim ji jako dnes , kdyz videla, ze testo je moc ridke jak rika "no vidis, zase jsi utopila mlynare". Tak ted ja take nevim, co je spravne. Poradte. Jana Han

  • Marie Svobodová | 21. 11. 2005 12:09

    Milá Jano, mě maminka učila přesně naopak, že můžu kynuté těsto dohuštovat, ale nikdy nedolívat mléko a taky tam padl výrok "utopit mlynáře" takže ted nevím jak to je. Třeba nám poradí někdo další Svobodová

  • airan | 21. 11. 2005 11:36

    Velice zajimave...rada to vyzkousim:-))

  • Jana Han | 21. 11. 2005 10:41

    Pri prvnim pouziti jsem se klepala strachy, jak to dopadne, ale vysledek je vynikajici. Doba vyroby vanocky uz pro me neni problem. A buchty, ty jsou vykynute za 40minut.Jeste poznamka k memu vyroku "utopit mlynare" pro zacatecnice: tekutina se ma do jakehokoliv testa pridavat pomalu, testo je dovoleno zredit, ale ne dohustovat moukou. VI NEKDO PROC JE TATO ZASADA ?- ja bohuzel ne.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Moučníky Buchty Pečení Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citron Cukr krupice Droždí Mandle Mléko Mouka Rozinky Sůl Tuk Vejce Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Nakládaný bůček

Nakládaný bůček

Vynikající zapečené palačinky

Vynikající zapečené palačinky

Štrůdl se zelím a nivou

Štrůdl se zelím a nivou

Kuře se smetanovobylinkovou omáčkou

Kuře se smetanovobylinkovou omáčkou

Biskupský chlebíček s čokoládou II.

Biskupský chlebíček s čokoládou II.

Česnekovo-žampionové masíčko: minutka

Česnekovo-žampionové masíčko: minutka

Cuketové řezy s tvarohovým krémem a polevou

Cuketové řezy s tvarohovým krémem a…

Indický chléb (Naan / Chapati)

Indický chléb (Naan / Chapati)

Pangalaktický megacloumák

Pangalaktický megacloumák

Doporučujeme

30 minut
Srbské rizoto

Srbské rizoto

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

60 minut
Jahodovo-rebarborový koláč

Jahodovo-rebarborový koláč

50 minut
Pizza s chřestem a parmskou šunkou

Pizza s chřestem a parmskou šunkou

70 minut
Křehké galetky s rebarborou

Křehké galetky s rebarborou

30 minut
Bramborový salát s koprem a slaninou

Bramborový salát s koprem a slaninou

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

70 minut
Koláč z rebarbory

Koláč z rebarbory

50 minut
Pečená vepřová žebra se salsou verde a kukuřicí

Pečená vepřová žebra se salsou verde…

Poslední sledované recepty

29
Citronová bábovka s mákem
Citronová bábovka s mákem
16
Australská čokoládová buchta z červené řepy
Australská čokoládová…
15
Čevapčiči po našem
Čevapčiči po našem
14
Mrkvovo-kedlubnové placky
Mrkvovo-kedlubnové placky
14
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka

Zajímavé články

Jamie Oliver slaví 50! Geniální kuchař, který první knihu přečetl až před čtyřicítkou
Jamie Oliver slaví 50! Geniální kuchař, který…
13 receptů na rychlý oběd do půl hodiny!
13 receptů na rychlý oběd do půl hodiny!
Neapolská pizza: Královna italské kuchyně vás ohromí na první sousto
Neapolská pizza: Královna italské kuchyně vás…
Od pondělí do pátku: Večeře z těstovin 5x jinak, od klasiky až po netradiční kombinace
Od pondělí do pátku: Večeře z těstovin 5x jinak,…
Superpotravina týdne: Květy černého bezu. 4 dobré důvody, proč si je jít hned natrhat, plus recepty
Superpotravina týdne: Květy černého bezu. 4 dobré…
AHA.cz Basiková na dně! Nemoc a myšlenky na smrt

Basiková na dně! Nemoc a myšlenky na smrt

Mimibazar První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

Dáma.cz Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Blesk pro ženy Boho šaty: Komu budou slušet modely s volánky a kdo by se jim měl vyhnout obloukem?

Boho šaty: Komu budou slušet modely s volánky a kdo by se jim měl vyhnout obloukem?

Ženy.cz Test osobnosti: Jaký módní styl vás vystihuje?

Test osobnosti: Jaký módní styl vás vystihuje?

Blesk.cz Dramatický duel v Survivoru: Hysterický Michael versus Dominika! Kdo vypadl?

Dramatický duel v Survivoru: Hysterický Michael versus Dominika! Kdo vypadl?

SportRevue.cz FOTO: Ozdoby ringů. Sexy holky, které dělají křoví při zápasech MMA

FOTO: Ozdoby ringů. Sexy holky, které dělají křoví při zápasech MMA

Maminka.cz 7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu se silnou intuicí: Kdo vycítí problém dřív, než o něm promluvíte?

5 znamení zvěrokruhu se silnou intuicí: Kdo vycítí problém dřív, než o něm promluvíte?

  • Recepty.cz
  • Tradiční vánočka - nová technika
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact