• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Tradiční vánočka - nová technika
Napište svůj komentář k receptu

Tradiční vánočka - nová technika

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tradiční vánočka - nová technika
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 750
      g mouka 1/2 hladké + 1/2 polohrubé
    • 150
      g cukr krupice
    • 150
      g tuk Hera
    • 2
      kostka droždí
    • 3
      ks žloutek
    • 250
      ml mléko 200- 250
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      ks citron šťáva a kůra
    • 150
      g mandle + mandle na posypání
    • 150
      g rozinky
    • 1
      ks vejce na potření

Postup přípravy receptu

1
Smíchat mouku, droždí, cukr a sůl. Mléko (vždy si trochu oddělíme, abychom "neutopili mlynáře"), máslo a žloutky hodně nahřát v micro (musí být opravdu horké), pak přidat citronovou šťávu a směs mouky. Předem předehřát troubu na nejnižší stupeň, vypnout a vložit mísu, přikrytou plastickou fólii na 1-1 a 1/2 hodiny - skvěle to funguje. Po vykynutí vmíchat rozinky, mandle a citronovou kůru, (ještě ručně prohnětu) a vytvořit vánočku, nechat opět 20-30 minut kynout, potřít vejcem, posypat hustě mandlemi a péci obvyklým způsobem. Takto děláme i velikonoční mazanec.
2
Jeden typ na vyvalování: z každého dílku udělat bochánek, který vyválíme na oválek, ten pak pevně stočíme jako štrůdl (ale hodně těsně) a pak dlaněmi (obvyklým způsobem) dovyválíme na potřebnou délku. Vánočka má lepší strukturu a lépe při pečení drží.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Tradiční italské lasagne

Tradiční italské lasagne

Tradiční tažený štrůdl

Tradiční tažený štrůdl

Tradiční vánoční pudink

Tradiční vánoční pudink

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • machule | 24. 12. 2010 07:52

    Je opravdu báječná,stále zkouším nové a nové recepty ale u tohoto už zůstanu,díky! :-)

  • Markéta | 22. 12. 2006 18:35

    Tak já před chvílí vánočku dopekla a vypadá dost dobře. Jsem zvědavá, jak bude chutnat. Dělala jsem jen z jednoho balíčku droždí a mouky jsem dala 700G, jinak úpodle receptu.

  • Petula | 27. 12. 2005 21:35

    Vanocka mi pri peneci podelne praskla,nevi nekdo,co jsem udelala spatne?Dekuju za radu:o)Jinak jsem tam mleko nalila vsechno a bylo to tak akorat:o)

  • Jana Han | 3. 12. 2005 07:00

    Dekuji Anicce Novakove z a prispevek. Presne to jsem mela namysli, ze pokud se testo preleje tekutinou a musi se zahustovat, zmeni se konzistence testa. To je duvod, proc si davam stranou trochu predepsane tekutiny, abych nemusela dosypavat vice mouky, ale v pripade potreby tekutinu pridat.

  • anna nováková | 2. 12. 2005 10:53

    přidáním mouky se nepříznivě změní poměr ingrediencí, zatímco tekutina se při pečení vypaří

  • Monika Novotná | 22. 11. 2005 14:40

    Ahoj,všichni,co diskutují o mlynáři!Kdysi před dvaceti lety mě kynuté těsto učila tchýně.I já ten zmiňovaný výraz od ní znám a pamatuji si,že jde o to:máte-li řídké těsto,pak dosypávat mouku je menší problém než velmi husté kynuté těsto ředit větším množstvím tekutiny.Nalijete-li mléko ve větším množství,stane se z hustého těsta skoro žvýkačka,která se plácá v mléce a spojí se jen v robotu nebo po delším zápase.

  • Magdina | 22. 11. 2005 10:37

    Mně taky mamka učila že se může dohušťovat ale nedolívat tekutiny.

  • Jana Han | 21. 11. 2005 16:46

    Tak to jsme uz dve, kdo nevi co je spravne. Ja se jen pamatuji, ze babicka se vzdycky rozcilovala, kdyz nas videla nalit hned uplne vsechno mleko. Slysim ji jako dnes , kdyz videla, ze testo je moc ridke jak rika "no vidis, zase jsi utopila mlynare". Tak ted ja take nevim, co je spravne. Poradte. Jana Han

  • Marie Svobodová | 21. 11. 2005 12:09

    Milá Jano, mě maminka učila přesně naopak, že můžu kynuté těsto dohuštovat, ale nikdy nedolívat mléko a taky tam padl výrok "utopit mlynáře" takže ted nevím jak to je. Třeba nám poradí někdo další Svobodová

  • airan | 21. 11. 2005 11:36

    Velice zajimave...rada to vyzkousim:-))

  • Jana Han | 21. 11. 2005 10:41

    Pri prvnim pouziti jsem se klepala strachy, jak to dopadne, ale vysledek je vynikajici. Doba vyroby vanocky uz pro me neni problem. A buchty, ty jsou vykynute za 40minut.Jeste poznamka k memu vyroku "utopit mlynare" pro zacatecnice: tekutina se ma do jakehokoliv testa pridavat pomalu, testo je dovoleno zredit, ale ne dohustovat moukou. VI NEKDO PROC JE TATO ZASADA ?- ja bohuzel ne.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Moučníky Buchty Pečení Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citron Cukr krupice Droždí Mandle Mléko Mouka Rozinky Sůl Tuk Vejce Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Vepřové závitky na smetaně

Vepřové závitky na smetaně

Olejová bábovka s kakaem

Olejová bábovka s kakaem

Bohaté řízky

Bohaté řízky

Třešňový závin

Třešňový závin

100% rajská šťáva - sterilovaná

100% rajská šťáva - sterilovaná

Domácí jablečný závin (štrůdl)

Domácí jablečný závin (štrůdl)

Jablečná bábovka - vláčná

Jablečná bábovka - vláčná

Jednoduchá vařená poleva

Jednoduchá vařená poleva

Nepečené kokosové kostky

Nepečené kokosové kostky

Doporučujeme

30 minut
Fazolky nakyselo s vejci

Fazolky nakyselo s vejci

10 minut
Domácí lučina

Domácí lučina

45 minut
Bleskové kuře na paprice

Bleskové kuře na paprice

80 minut
Bublanina s ostružinami

Bublanina s ostružinami

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

10 minut
Šopský salát

Šopský salát

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

Poslední sledované recepty

60
Knedlíky s dušenými jablíčky / hruškami
Knedlíky s dušenými…
47
Kuřecí prsa na kari se smetanou
Kuřecí prsa na kari se…
44
Srbské rizoto (ze školní jídelny)
Srbské rizoto (ze školní…
38
Bleskové kuře na paprice
Bleskové kuře na paprice
35
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Zázračný rakytník a jeho využití v kuchyni
Zázračný rakytník a jeho využití v kuchyni
10 nejlepších receptů z ostružin: Udělejte z nich super koláč, džem nebo omáčku
10 nejlepších receptů z ostružin: Udělejte z nich…
Těstovinový salát je chutný oběd hotový do dvaceti minut!
Těstovinový salát je chutný oběd hotový do…
Od pondělí do pátku: Chutné a jednoduché večeře z jednoho hrnce
Od pondělí do pátku: Chutné a jednoduché večeře z…
Tatarská omáčka není jen chutný doplněk. Tipy, jak ji využít při přípravě oběda nebo večeře
Tatarská omáčka není jen chutný doplněk. Tipy,…
AHA.cz Pawlowská v péči odborníků: Kolik zhubla a o své roli v Zoo

Pawlowská v péči odborníků: Kolik zhubla a o své roli v Zoo

Mimibazar Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Dáma.cz Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Blesk pro ženy Parfémy podle horoskopu: Blíženci vyhledávají svěží vůně, Štírům sedí smyslné a výrazné aroma

Parfémy podle horoskopu: Blíženci vyhledávají svěží vůně, Štírům sedí smyslné a výrazné aroma

Ženy.cz Utíká váš muž za mladší? Nechte ho a začněte žít

Utíká váš muž za mladší? Nechte ho a začněte žít

Blesk.cz Zemřel Oldo Hlaváček (†91) z pořadu Vtipnější vyhrává: Covidová doba ho semlela!

Zemřel Oldo Hlaváček (†91) z pořadu Vtipnější vyhrává: Covidová doba ho semlela!

SportRevue.cz FOTO: Kočky k pohledání. 40 (ex)sportovkyň, které stoprocentně splňují ideál ženské krásy

FOTO: Kočky k pohledání. 40 (ex)sportovkyň, které stoprocentně splňují ideál ženské krásy

Maminka.cz Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Blesk Horoskopy Největší zlatokopky zvěrokruhu: Komu jde jenom o peníze?

Největší zlatokopky zvěrokruhu: Komu jde jenom o peníze?

  • Recepty.cz
  • Tradiční vánočka - nová technika
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact