• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Tradiční vánočka - nová technika
Napište svůj komentář k receptu

Tradiční vánočka - nová technika

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tradiční vánočka - nová technika
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 750
      g mouka 1/2 hladké + 1/2 polohrubé
    • 150
      g cukr krupice
    • 150
      g tuk Hera
    • 2
      kostka droždí
    • 3
      ks žloutek
    • 250
      ml mléko 200- 250
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      ks citron šťáva a kůra
    • 150
      g mandle + mandle na posypání
    • 150
      g rozinky
    • 1
      ks vejce na potření

Postup přípravy receptu

1
Smíchat mouku, droždí, cukr a sůl. Mléko (vždy si trochu oddělíme, abychom "neutopili mlynáře"), máslo a žloutky hodně nahřát v micro (musí být opravdu horké), pak přidat citronovou šťávu a směs mouky. Předem předehřát troubu na nejnižší stupeň, vypnout a vložit mísu, přikrytou plastickou fólii na 1-1 a 1/2 hodiny - skvěle to funguje. Po vykynutí vmíchat rozinky, mandle a citronovou kůru, (ještě ručně prohnětu) a vytvořit vánočku, nechat opět 20-30 minut kynout, potřít vejcem, posypat hustě mandlemi a péci obvyklým způsobem. Takto děláme i velikonoční mazanec.
2
Jeden typ na vyvalování: z každého dílku udělat bochánek, který vyválíme na oválek, ten pak pevně stočíme jako štrůdl (ale hodně těsně) a pak dlaněmi (obvyklým způsobem) dovyválíme na potřebnou délku. Vánočka má lepší strukturu a lépe při pečení drží.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Tradiční italské lasagne

Tradiční italské lasagne

Tradiční tažený štrůdl

Tradiční tažený štrůdl

Tradiční vánoční pudink

Tradiční vánoční pudink

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • machule | 24. 12. 2010 07:52

    Je opravdu báječná,stále zkouším nové a nové recepty ale u tohoto už zůstanu,díky! :-)

  • Markéta | 22. 12. 2006 18:35

    Tak já před chvílí vánočku dopekla a vypadá dost dobře. Jsem zvědavá, jak bude chutnat. Dělala jsem jen z jednoho balíčku droždí a mouky jsem dala 700G, jinak úpodle receptu.

  • Petula | 27. 12. 2005 21:35

    Vanocka mi pri peneci podelne praskla,nevi nekdo,co jsem udelala spatne?Dekuju za radu:o)Jinak jsem tam mleko nalila vsechno a bylo to tak akorat:o)

  • Jana Han | 3. 12. 2005 07:00

    Dekuji Anicce Novakove z a prispevek. Presne to jsem mela namysli, ze pokud se testo preleje tekutinou a musi se zahustovat, zmeni se konzistence testa. To je duvod, proc si davam stranou trochu predepsane tekutiny, abych nemusela dosypavat vice mouky, ale v pripade potreby tekutinu pridat.

  • anna nováková | 2. 12. 2005 10:53

    přidáním mouky se nepříznivě změní poměr ingrediencí, zatímco tekutina se při pečení vypaří

  • Monika Novotná | 22. 11. 2005 14:40

    Ahoj,všichni,co diskutují o mlynáři!Kdysi před dvaceti lety mě kynuté těsto učila tchýně.I já ten zmiňovaný výraz od ní znám a pamatuji si,že jde o to:máte-li řídké těsto,pak dosypávat mouku je menší problém než velmi husté kynuté těsto ředit větším množstvím tekutiny.Nalijete-li mléko ve větším množství,stane se z hustého těsta skoro žvýkačka,která se plácá v mléce a spojí se jen v robotu nebo po delším zápase.

  • Magdina | 22. 11. 2005 10:37

    Mně taky mamka učila že se může dohušťovat ale nedolívat tekutiny.

  • Jana Han | 21. 11. 2005 16:46

    Tak to jsme uz dve, kdo nevi co je spravne. Ja se jen pamatuji, ze babicka se vzdycky rozcilovala, kdyz nas videla nalit hned uplne vsechno mleko. Slysim ji jako dnes , kdyz videla, ze testo je moc ridke jak rika "no vidis, zase jsi utopila mlynare". Tak ted ja take nevim, co je spravne. Poradte. Jana Han

  • Marie Svobodová | 21. 11. 2005 12:09

    Milá Jano, mě maminka učila přesně naopak, že můžu kynuté těsto dohuštovat, ale nikdy nedolívat mléko a taky tam padl výrok "utopit mlynáře" takže ted nevím jak to je. Třeba nám poradí někdo další Svobodová

  • airan | 21. 11. 2005 11:36

    Velice zajimave...rada to vyzkousim:-))

  • Jana Han | 21. 11. 2005 10:41

    Pri prvnim pouziti jsem se klepala strachy, jak to dopadne, ale vysledek je vynikajici. Doba vyroby vanocky uz pro me neni problem. A buchty, ty jsou vykynute za 40minut.Jeste poznamka k memu vyroku "utopit mlynare" pro zacatecnice: tekutina se ma do jakehokoliv testa pridavat pomalu, testo je dovoleno zredit, ale ne dohustovat moukou. VI NEKDO PROC JE TATO ZASADA ?- ja bohuzel ne.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Moučníky Buchty Pečení Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citron Cukr krupice Droždí Mandle Mléko Mouka Rozinky Sůl Tuk Vejce Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Smažené kuře

Smažené kuře

Mleté maso s kapustou

Mleté maso s kapustou

Andělské zvony

Andělské zvony

Řecký salát po řecku

Řecký salát po řecku

Broskvový koláč z listového těsta

Broskvový koláč z listového těsta

Nepečený ostružinový dort

Nepečený ostružinový dort

Čoko muffiny

Čoko muffiny

Hlíva s rýží

Hlíva s rýží

Jahodová roláda II. - rychle a chutně

Jahodová roláda II. - rychle a chutně

Doporučujeme

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

40 minut
Tartaletky s vanilkovým krémem a jahodami

Tartaletky s vanilkovým krémem a…

50 minut
Pečená vepřová žebra se salsou verde a kukuřicí

Pečená vepřová žebra se salsou verde…

45 minut
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou

Grilovaná zelenina s omáčkou…

70 minut
Křehké galetky s rebarborou

Křehké galetky s rebarborou

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

50 minut
Pizza s chřestem a parmskou šunkou

Pizza s chřestem a parmskou šunkou

30 minut
Bramborový salát s koprem a slaninou

Bramborový salát s koprem a slaninou

Poslední sledované recepty

66
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
65
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
34
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
29
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem
27
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…

Zajímavé články

Sladké bezové časy: Využijte sezony bezových květů a ochutnejte z nich ty nejlepší dezerty
Sladké bezové časy: Využijte sezony bezových…
Nejlepší jídla na dětskou párty: Sladké a slané dobroty, se kterými u dětí uspějete
Nejlepší jídla na dětskou párty: Sladké a slané…
Domácí nachos do 10 minut? Zkuste je připravit z tortilly!
Domácí nachos do 10 minut? Zkuste je připravit z…
3x moučník na víkend: Rychlá retro bábovka, roláda s jahodami a kokosový cheesecake
3x moučník na víkend: Rychlá retro bábovka,…
Nejkrásnější dorty na dětskou oslavu: Pro malé princezny, piráty, víly i fotbalisty
Nejkrásnější dorty na dětskou oslavu: Pro malé…
AHA.cz Krach u Rolins a Nedvěda! Zbylo jen prázdné místo

Krach u Rolins a Nedvěda! Zbylo jen prázdné místo

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz Která znamení by spolu neměla chodit, a už vůbec ne žít? Těmto to nebude fungovat!

Která znamení by spolu neměla chodit, a už vůbec ne žít? Těmto to nebude fungovat!

Blesk pro ženy Jarní outfity podle hvězd: 62letá návrhářka vytřela všem zrak, Issová bodovala v něžném modelu

Jarní outfity podle hvězd: 62letá návrhářka vytřela všem zrak, Issová bodovala v něžném modelu

Ženy.cz Festival ABC 2025: Víkend plný nezapomenutelných zážitků

Festival ABC 2025: Víkend plný nezapomenutelných zážitků

Blesk.cz Krutý osud dcery Yoko Ono, vdovy po Johnu Lennonovi (†40): Po únosu vyrůstala v sektě!

Krutý osud dcery Yoko Ono, vdovy po Johnu Lennonovi (†40): Po únosu vyrůstala v sektě!

SportRevue.cz FOTO: Polonahé fanynky na fotbalových tribunách. Těšme se na příští mistrovství světa!

FOTO: Polonahé fanynky na fotbalových tribunách. Těšme se na příští mistrovství světa!

Maminka.cz Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Blesk Horoskopy Velký horoskop na červen: Kdo se zamiluje a koho čeká vysněná dovolená?

Velký horoskop na červen: Kdo se zamiluje a koho čeká vysněná dovolená?

  • Recepty.cz
  • Tradiční vánočka - nová technika
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact