Milé kuchařinky, nevíte některá proč je po upečení štrůdl tvrdý?
Také dávám sádlo a nemá chybu
Místo másla dávám sádlo, nedávám žádný cukr. Jen tedy mouku, žloutek, sůl, teplou vodu, lžíci octa a rozpuštěné sádlo. Důkladně zpracuji těsto, které přikryji teplým kastrolkem a nechám asi 20 min až půl hoďky odležet.
Při přípravě mi došla obyč hladká mouka a tak jsem 175g nahradila celozrnnou hladkou.Je to taky dobrý ;-) jen jsem je točila jak jsme zvyklí =-O nevšimla jsem si, že je máte jen přeložené napůl. Pro příště je budu dělit né na 6, ale jen na 4 díly... je toho pak moc :-D
z receptu jsem nevyčetla kolik vody se tam dává
super !!!!!!!!!!!!!! :-)
Pro mě moc dobrá změna oproti obvykle připravovanému štrůdlu z listového těsta. Ještě lepší je druhý den.
Navzdory tomu, ze jsem se strudlu fakt bala, tenhle byl naprosto vytecny.. Mockrat dekuji za recept ;-)
Tak jsem dnes vyzkoušela. Těsto se dělalo dobře, trochu ztvrdnul, přestože jsem máslem nešetřila. Manželovi moc chutná. Děkuji za recept.
Paní Dagmaro,věřím,že ten váš je také dobrý.Jestliže děláte jinak, napište nový recept.Komentář se má vztahovat k danému receptu,popřípadě obsahuje nějaké tipy nebo ,,vychytávky,,pro ostatní.Nejdřív se ale podívejte,jestli tu již není totožný.Hezký den.
No dělám štrůdl trochu jinak, lae je naprosto skvělý, doporučuju vyzkoušet, recept mám od manželovy babičky.Ingredience: Těsto: 500 g hladké mouky, 250 g másla (může být i Hera), 4 vejce, 10 lžic mléka, 4 lžíce octaNáplň: nahrubo strouhaná jablka, cukr, strouhanka, oříšky, rozinkyrozpuštěné máslo Postup přípravy: Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme vláčné těsto. Když lepí, bez obav přidáme mouku. Rozdělíme na 6 dílů. Každý díl vyválíme na tenko na vále. Lehce potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou, taky zlehka, po celé ploše, rozprostřeme strouhaná jablíčka, posypeme štědře cukrem, oříšky, rozinkami, trochou strouhanky a malinko pokapeme rozpuštěným máslem. Přeložíme jeden delší kraj tak do třetiny, přes něj druhý a vrzneme na plech vyložený pečícím papírem tím "švem" dolů. Potřeme máslem. Vejdou se tři na standardní plech. Upečeme tak na 200 °C. Po vytažení z trouby opět potřeme máslem.
Zorko, mažu máslem před i po upečení, krásně zvláční.. dobrou chuť.
moc děkuji za odpověď, s těstem se mi pracovalo dobře a myslím, že vláčné bylo dost. Troubu jsem měla rozpálenou na 220, tak tam bych snad také nechybovala, ale myslím si, že jsem ho tam nechala moc dlouho on se přesušil a také jsem ho mazala máslem před upečením ne až po upečení. Zkusím někdy znovu a uvidíme :-), snad to bude lepší.
Zorko, je důležité, aby těsto bylo hodně vláčné, když je rozvalujete a následně vytahujete rukama. Štrúdl peču asi na 220 - 240 st. , tedy v hodně vyhřáté troubě. Já teď peču v kachlových kamnech a ty jsou vždycky dost rozpálené. Takže v hodně vyhřáté troubě a ne moc dlouho. Potom hned potřít máslem a nožem nakrojit jednotlivé kousky. Neházejte flintu do žita a znovu někdy vyzkoušejte! Přeju více úspěchů!!
mohu se zeptat jak dlouho štrůdl pečete? Možná byla chyba v délce pečení
tak jsem dnes také zkusila tento recept, ale nevím kde jsem chybovala, je tvrdý a suchý. S těstem se mi pracovalo výborně, měla jsem radost, jak hezky mi to jde, ale po upečení je bohužel strašně tvrdý, že se skoro nedá krájet. Na chuť dobrý, ale....... škoda, že se nepovedl
tak jsem dnes také zkusila tento recept, ale nevím kde jsem chybovala, je tvrdý a suchý. S těstem se mi pracovalo výborně, měla jsem radost, jak hezky mi to jde, ale po upečení je bohužel strašně tvrdý, že se skoro nedá krájet. Na chuť dobrý, ale....... škoda, že se nepovedl
Tento štrůdl jsem dělala popáté a teprve teď jsem ho vychytala. zkoušela jsem i z hery ale máslo nic nenahradí. Dělám z poloviční dávky. Je výborný, děkuji autorce za recept. Dala jsem zaslouženou jedničku.
Díky moc za uznání, Moniko, jsem ráda, že chutnalo !!
Po originální vídenské apfelstrudl byla tahle nejlepší jakou sem měla! jednička zaslouženě ...
Já ho do oblíbených nedám, s těstem se pracovalo výborně, uvnitř samé dobroty, ale po upečení byl naprosto tvrdý,nožem s pilkou jsem měla co dělat. Nikdo se o štůdl nerve. Asi jsem někde chybovala.
poradíte mi prosím kolik přidat vody?? minule jsem dala asi málo vody cca 2 dcl a těsto bylo tuhé, chuťově mi připomínalo takové co dělala babička ale dobře se mi s ním nepracovalo. předem děkuji za radu. KS
Tradiční proto, že je to náš rodinný "tradiční" recept, který se dědí z pokolení na pokolení. Pokud máte svůj "tradiční" recept, můžete ho klidně přidat, záleží na Vás. A ... "vo tom to je"...
Návodů na dobrý tažený závin je mnoho. Každá rodina má něco jiného vyzkoušené. Hlavně pokud chutná.
ach jo, je zajímavý, že je něco "tradičního" nebo "klasického" a přitom já náš tradiční tažený štrúdl dělám úplně jinak a taky to považuju za ten tradiční nejlepší štrúdl... kde je pravda? .)
Jsem moc ráda, Katko, že i Vám se štrúdl povedl a že chutnal !!
Tak tohle je opravdu něco jedinečného. Nejsem kuchařinka, měla jsem tedy strach z přípravy, ale i pro mě to byla procházka růžovým sadem zakončená orgií lahodné chuti. Moc děkuji za recept a rozhodně uděluji 1 :o).
Test 09:17
Do taženého (skutečně taženého a ne váleného) nestrouhejte jabka.Pokrájejte je na co nejtenší plátky!Strouhaná pouštěji šťávu a pára závin potrhá.Nejlépe je těsto pokapat máslem,posypat mákem a potom poklást plátky jablek.nejdříve krátce zavinout boky a potom zarólovat závin.Potřít máslem a dát péct.
Dnes jsem upekla uvedený štrůdl z poloviční dávky. Ochutnali jsme s manželem ještě teplý. Měla jsem obavy, že bude těsto tvrdé. Po vychladnutí však je vláčný. Velice nám chutná a myslím, že sotva vydrží zítra do snídaně . Upozorňuji méně zkušené hospodyňky, že štrůdl se nesmí rozválet příliš tenký a pozor rovněž na větší množství náplně. Jinak se s těstem pracuje výborně.
Veroniko, zaručeně potírejte jen máslem. Jinak to léta nedělám. Je daleko vláčnější a , jak by řekl můj syn, taky šťavnatější.... vyzkoušejte.
Dobrý den, já udělala poloviční dávku a z toho 2 šišky. Těsto senzační. Jen se chci poradit s tou teplotou - klasické listové těsto peču na 180 stupňů asi 30 min a potírám žloutkem. Tady se doporučuje potírat máslem a píct na 220. Když jsem šišku potřela žloutkem, tak těsto bylo suché. Myslíte, že s máslem to bude lepší?
Zdravim, dneska jsem recept zkousela a mohla bych s nohavicema rozbijet vylohy .... jelikoz to byl muj prvni strudl, beru to statecne ... recept jsem delala dle pokynu, ale nevim, jestli jsem treba nemela dat vic vody .....Muzete mi prosim napsat na jak dlouho pecete? Jestli ne v tomdle, tak nevim, v cem by mohl byt problem ....diky
Jitko, bochánek těsta přiklopíte kastrolem dnem vzhůru a na kastrol dáte další s horkou vodou. Teplo pomůže, aby se lepek v mouce rozložil a těsto bylo pružnější.
Dobrý den, recept jsem zatím jen četla a nechápu tuhle pasáž - ....zaděláme kastrolem a druhý s hodně horkou vodou postavíme na něj. Takto necháme těsto asi půl hodiny... Nechápu co mám udělat. Zadělat kastrólem... to znamená co? Jako postavit na ty bochánky kastról? a do něj dát menší plný hodně horké vody? Děkuji za vysvětleníPříjemný den a pohodové svátky
To teda nevím, Vlastíku, proč jsi měl ten štrúdl tvrdý. Jestli jsi to nepekl moc dlouho a na málo stupních. Třeba podruhé se povede. Hodně zdaru !!
Ahoj Jani, tak jsem to před časem dělal, ale hotový jsem to měl nějaký tvrdý, jak vysušený, tak jsem to rychle hodil do sáčku, aby to trochu povolilo, tak nevím, kde jsem udělal chybu...:-(((
Pájinko, nic si z toho nedělějte, taky se mi párkrát stalo, že jsem závin hodně natáhla,ono to láká, protože těsto je nahřáté a jde to lehce, popraskal mi, ale to chuti neubralo. Nesmí se tak zase moc vytahovat. Vyzkoušejte někdy znovu, určitě se podaří !)
Pájinko, možná jste závin moc "utáhla" nebo dala moc jablek. Pára z "vařících" se jablek pak neměla kam utíkat, tak Vám těsto roztrhla. Možná by pomohlo i propíchnout syrový štrůdl několikrát vidličkou (pokud by to ještě nenapomohlo snadnějšímu roztržení).
To je zajímavé, všichni si recept pochvalují, ale já jsem asi jediná, komu se závin nepovedl. Popraskal mi a náplň vytekla. Jsem vcelku zkušená pekařka, ale tohle mi teda nevyšlo :-((
Skvělý recept, s těstem se krásně pracuje. Upekla jsem v poledne a do večera nezbyl ani kousek. přidávám do svých oblíbených a hodnotím za 1.
Když jsem rozpouštěla máslo v plecháčku, nalila jsem do něj vodu asi do 3/4. Plecháček může mít tak 3-4 dcl, myslím že záleží na tom, jak moc saje mouka. Takže ze začátku míň a přidat se dá vždycky.
Prosím, může mi někdo poradit kolik teplé vody je asi potřeba k zadělání těsta? Děkuji.
Klasický tažený štrůdl jsem se marně pokoušela dělat asi třikrát, vždy s odstupem několika let od předchozího pokusu. Nakonec jsem se smířila s tím, že mi není souzeno tuto dobrotu vyrobit a začala jsem používat těsto z piva nebo listové kupované. Teď mi to nedalo a zkusila jsem znova - nádhera! Těsto je hlaďounké a vláčné, na ruce se nelepí, ale příjemně se k nim tulí. Vyvalovala jsem dotenka na pomoučené utěrce a s její pomocí štrůdl svinovala. Doporučuji vyzkoušet, u mě recept zabodoval.
Štrůdl jsem zkusila je vynikající, akorád mi dalo víc práce než jsem odhadla množství vody, aby těsto bylo vláčné. Pamatuji si ho, když mi ho dělala babička a zbožňovala jsem opečené kraje.
Jablak strouhám nahrubo.. musím se smát, jak Oldřich popisuje naprosto banální věc, ale nás ženy to nenapadne :-) Štrůdl byl vynikající..
Poradí mi niekto, koľko orechov, alebo maku dať na jednu štrúdľu? Robila som štrúdľu už niekoľko krát, ale dala som buď veľa, alebo málo maku. Nikdy neviem odhadnúť to "správne" množstvo.
Jednou dělali "Kluci v akci" štrúdl a jablka krájeli na kostičky.Od té doby do štrúdlu jablíčka "kostičkuju".Tenhle recept je super a když nohavičky potřu vejcem a posypu hrubě nastrouhanými lískovými ořechy...během pečení ořechy krásně zavoní,opraží se.A hezky to vypadá.Měli jsme jich letos moc,přemýšlela jsem,jak je zbavit slupky a vy jste mi,Oldřichu,dal dobrý tip na pražení lískáčů.díky
...vím, do závinu patří jabka nahrubo a možno i se slupkou (vláknina), ale pokud potřebujete strouhaná najemno, stačí omytá, rozkrojená, jadřince a bubáku zbavená jablka přímo strouhat-slupka vám zůstane v ruce...
Také dávám za 1 !!! S těstem se po vypracování krásně pracuje.... a upečený no, prostě mňamka, vynikne chuť jablek, těsto je jen takový obal. U nás se za 1 den zaprášilo po všech 6 závinech ! Už zase chtějí, abych znovu pekla, copak to těsto, ale kdo má loupat a strouhat ty jablka? :-D
Barbaro, mám radost, že tento český štrůdl zdomácněl i v Turecku a hlavně, že chutná !
Tažený štrůdl je opravdu klasika a není potřeba se ho bát. Nedávám cukr, ani špetku, zato nejméně dve lžíce octa a celé vejce. Doporučuji vyzkoušet! Sklidíte zasloužený obdiv, protože je skutečne, jak píše autorka, o něco pracnější. Ale ta chuť!
Upekla jsem ho pred hodinou,cely byt stale krasne voni, testo bylo vyborne, moc dobre se s nim pracovalo. Jelikoz ziji v Turecku tak jsem vsem sousedum dala ochotnat pravy cesky strudl a vsem moc chutnal. Moc dekuji za recept.
Dobrý recept,zasloužená jednička!
Těsto se dá vyválet opravdu na tenoučko. Také jsem podle rad přidala trochu octa. Příště ještě potřu žloutkem pro lepší barvu a aby mandličky neopadávaly. Jinak moc dobrý!
S cestom sa dobre pracovalo, chutovo tiez vyborny.
tak to je opravdu suprové těsto!Kdysi jsme ho dělali v Lechoticích každou neděli,aby bylo štrůdlů pro návštěvy a nikdy do večera nic nezbylo
výborné těsto,skvěle se s ním pracuje,dávám 1!
Je moc dobrý ale povedl se mi až napodruhé kdy jsem přidala i trochu octa.Dělala jsem i s jahodamiPřítal říkal že je to přesně ten od babičky)
Nemá chybu. Je to mňamka. Vhodné i pro diabetiky.
Milane, jsem ráda, že se povedl a chutnal! U nás patří k nejoblíbenějším a je fakt velice dobrý. Taky jej budu opět dělat, moc pěkně se s stěstem pracuje a aby byl vláčný, dobře se "vytáhl" a byl tenoučký, je nutno dodržet nahřívání těsta, to se potom dobře táhneeee:o)
Ahoj Jano neodolal jsem vašemu receptu a vyzkoušel ho akorát jsem tam přidal trochu octa s těstem se pěkně pracuje chuťově vynikající dávám za 1 Milan
Tak nevím, kde jsem udělala chybu, postupovala jsem přesně podle receptu a Vašich rad, ale závin mi při pečení strašně popraskal a náplň vytekla. Takže již péct nebudu.
Moje babicka pridavala trosku octa, aby se testo lepe tahlo, asi to jde i bez neho. Testo musi byt opravdu do tenka vytazene.
Moja babka takto robila cesto. Nikto neurobil takú dobrú štrúdlu ako ona - aspoň ja som si to ako dieťa myslela. Cesto tiež prikrývala kastrólom, ktorý predtým zohriala "nasucho" na sporáku, aby bol horúci. To nahrádzalo ten druhý kastról s horúcou vodou.
Těsto jde opravdu krásně zpracovat a vypracovat. Štrůdlík byl lehce tvrdý - určitě to bylo mnou, protože nic neodvažuju a mám pocit, že jsem ho pekla příliš dlouho. I tak byl a je výborný. Známkuji za 1.
Štrůdl je opravdu výborný. S těstem se krásně pracuje. Vynikající.
Vynikající!!! Vůbec jsem neměla pocit, že to zabere víc času, zrání těsta jsem využila k očištění a nastrouhání jablek. Jablka jsem posypala hnědým cukrem (je ho třeba míň), nohy pomazala jsem jen vodou, aby to nebyla taková kalorická bomba.Dá se zpracovat jen z poloviční dávky těsta = 3 nožičky.Jak říkám, když jsem krájela dílky, rvali mi to strávníci od rukou.
Tak se musím pochválit,že se mi fakt povedl.Většinou dělám záviny z kupovaného těsta a asi zůstanu u tohoto receptu.Je to trošku náročnější na čas,ale stojí to za to.Nepraskl a chuťově i vzhledově nemá chybu.
Skutečně jsem příjemně překvapena týmhle receptem, ačkoliv se mi ten štrúdl moc nepoved.
Vynikající! Krásně voní máslem a rozplývá se na jazyku.
Tak to je recept, který jsem potřebovala, díky.