• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Tradiční falafel
Napište svůj komentář k receptu

Tradiční falafel

autor: Letakomat
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 8
doba přípravy: 120 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tradiční falafel
Tradiční falafel
Tradiční falafel
Tradiční falafel
Tradiční falafel
Tradiční falafel
Tradiční falafel
5fotografií
Nahrát fotku
 

Tradiční falafel má svůj původ pravděpodobně v Egyptě. Cizrnové kuličky či placičky se však postupně rozšířily do celého světa a díky našemu receptu si je můžete připravit i u vás doma. Skvělé jsou v tortille, k zeleninovému salátu nebo třeba s nějakým dobrým dipem.

Suroviny

4 porce
    • 7
      stroužek nasekaný česnek
    • 30
      g petrželová nať
    • 2
      lžíce ovesná mouka
    • 300
      g cizrna v suchém stavu
    • 80
      g cibule
    • 1
      lžíce římský kmín mletý
    • 1
      lžička mořská sůl
    • 1
      špetka kardamom mletý
    • 1
      špetka cayenský pepř volitelné
    • rostlinný olej na smažení

Postup přípravy receptu

1
Cizrnu pořádně propláchněte, nasypejte do velkého hrnce a zalijte vodou tak, aby její hladina sahala zhruba pět centimetrů nad úroveň cizrny. Vše vařte zhruba minutu a poté hrnec sundejte z plamene, přikryjte pokličkou a nechejte zhruba hodinu odležet. Po hodině cizrnu slijte, propláchněte a nechte pořádně okapat.

RADA: Jak uvařit luštěniny?

2
Mezitím si do kuchyňského robotu nasypejte petržel, cibuli a česnek a pomixujte tak, aby se všechny ingredience dobře promíchaly.

RADA: Jak nakrájet cibuli? Podívejte se na video!

3
Jakmile cizrna vychladne a okape, nasypejte ji do mixéru spolu s ovesnou moukou a veškerým kořením a mixujte tak dlouho, dokud se všechny ingredience pořádně nepromíchají - podle potřeby těsto stírejte z okrajů. To by vám mělo zabrat zhruba pět minut. Jakmile bude těsto dostatečně promíchané, ochutnejte ho a podle chuti přidejte další koření.
4
Poté připravenou směs přikryjte a dejte na hodinu uležet do lednice, aby se s ní lépe pracovalo a také aby se všechny chutě mohly hezky uvolnit.
5
Po hodině těsto vytáhněte a pomocí lžíce jej rozdělte na stejně velké bochánky, ze kterých následně formujte kuličky nebo placičky.
6
Jakmile máte falafel připravený, dejte si na plotnu pánev a na ní rozehřejte tolik oleje, aby pokrýval celé její dno. Až bude olej rozpálený (zhruba za 1 - 2 minuty), začněte na něm smažit připravené placičky nebo kuličky. Až budou opečené dozlatova - mělo by to trvat cca 2 - 3 minuty - opatrně je obraťte na druhou stranu a opakujte stejný postup.
7
Hotový falafel můžete servírovat v tortille, s těstovinami a omáčkou nebo jen tak s nějakým dobrým dipem.

RADA: Teplá večeře do 30 minut

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Falafel ala dadas

Falafel ala dadas

Kuličky bez masa  - Falafel

Kuličky bez masa - Falafel

Tradiční falafel

Tradiční falafel

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • jumano82 | 31. 1. 2023 12:50

    Špatně. Tradiční falafel se připravuje ze syrové, min. 24 hodin namočené cirzny. Může být i naklíčená. Je pak mnohem stravitelnější a placičky lépe drží pohromadě.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny Jednohubky
Oběd Večeře Smažení Vaření Vegetariáni Vegani Bez lepku Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cayenský pepř Cibule Cizrna Kardamom mletý Mořská sůl Nasekaný česnek Ovesná mouka Petrželová nať Římský kmín Rostlinný olej

Jak loupat česnek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Jablečný koláč

Jablečný koláč

Kuřecí prsa zapečená se špenátem

Kuřecí prsa zapečená se špenátem

Třená bábovka klasik

Třená bábovka klasik

Cibulová šťávička proti kašli

Cibulová šťávička proti kašli

Zeleninová polévka s pohankou

Zeleninová polévka s pohankou

Slané vínové cukroví

Slané vínové cukroví

Drožďová pomazánka s pepřem

Drožďová pomazánka s pepřem

Kuřecí kari maso s cuketou

Kuřecí kari maso s cuketou

Meruňkové bonbony

Meruňkové bonbony

Doporučujeme

20 minut
Salát s quinoou a sýrem halloumi

Salát s quinoou a sýrem halloumi

30 minut
Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

150 minut
Koprová omáčka s hovězím masem

Koprová omáčka s hovězím masem

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

Jak loupat česnek

Poslední sledované recepty

84
Zapečené croissanty s kadeřávkem
Zapečené croissanty s…
64
Smoothie s kokosovým mlékem
Smoothie s kokosovým…
51
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
51
Brokolicové špagety s ořechy
Brokolicové špagety s…
51
Chřest s bešamelovou omáčkou
Chřest s bešamelovou…

Zajímavé články

Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí nutriční terapeutka Lada Nosková
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí…
Zavařování třešní, které zvládne i začátečník: Vsaďte na jednoduchý třešňový kompot!
Zavařování třešní, které zvládne i začátečník:…
Marinády na gril 7x jinak: Využijete je na žebra, kuře, ryby i steak
Marinády na gril 7x jinak: Využijete je na žebra,…
10 třešňových dezertů, na kterých si určitě pochutnáte!
10 třešňových dezertů, na kterých si určitě…
Dokonalý steak na grilu krok za krokem: Praktický návod, jak ho vybrat, opéct i ochutit
Dokonalý steak na grilu krok za krokem: Praktický…
AHA.cz Další trápení Haliny Pawlowské: Může si za to bohužel sama

Další trápení Haliny Pawlowské: Může si za to bohužel sama

Mimibazar Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Dáma.cz Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Blesk pro ženy Módní peklo: Režisérka Eva Toulová nepřestává šokovat svými bizarními modely

Módní peklo: Režisérka Eva Toulová nepřestává šokovat svými bizarními modely

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Michael Douglas se vrací do Varů: Zákulisí slavné fotky u Gotta! A co měl s Ivanou?

Michael Douglas se vrací do Varů: Zákulisí slavné fotky u Gotta! A co měl s Ivanou?

SportRevue.cz FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Prokletý pátek třináctého: Proč z něj máme strach a přináší opravdu smůlu?

Prokletý pátek třináctého: Proč z něj máme strach a přináší opravdu smůlu?

Další doporučené recepty:

Tradiční belgické vafle
Tradiční belgické vafle
Tradiční bramboračka podle Dity P
Tradiční bramboračka podle Dity P
Tradiční bramborový salát
Tradiční bramborový salát
Tradiční galety
Tradiční galety
Tradiční hraběnčiny řezy
Tradiční hraběnčiny řezy
Tradiční italské lasagne
Tradiční italské lasagne
  • Recepty.cz
  • Tradiční falafel
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact