• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Tradiční falafel
Napište svůj komentář k receptu

Tradiční falafel

autor: Letakomat
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 8
doba přípravy: 120 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tradiční falafel
Tradiční falafel
Tradiční falafel
Tradiční falafel
Tradiční falafel
Tradiční falafel
Tradiční falafel
5fotografií
Nahrát fotku
 

Tradiční falafel má svůj původ pravděpodobně v Egyptě. Cizrnové kuličky či placičky se však postupně rozšířily do celého světa a díky našemu receptu si je můžete připravit i u vás doma. Skvělé jsou v tortille, k zeleninovému salátu nebo třeba s nějakým dobrým dipem.

Suroviny

4 porce
    • 7
      stroužek nasekaný česnek
    • 30
      g petrželová nať
    • 2
      lžíce ovesná mouka
    • 300
      g cizrna v suchém stavu
    • 80
      g cibule
    • 1
      lžíce římský kmín mletý
    • 1
      lžička mořská sůl
    • 1
      špetka kardamom mletý
    • 1
      špetka cayenský pepř volitelné
    • rostlinný olej na smažení

Postup přípravy receptu

1
Cizrnu pořádně propláchněte, nasypejte do velkého hrnce a zalijte vodou tak, aby její hladina sahala zhruba pět centimetrů nad úroveň cizrny. Vše vařte zhruba minutu a poté hrnec sundejte z plamene, přikryjte pokličkou a nechejte zhruba hodinu odležet. Po hodině cizrnu slijte, propláchněte a nechte pořádně okapat.

RADA: Jak uvařit luštěniny?

2
Mezitím si do kuchyňského robotu nasypejte petržel, cibuli a česnek a pomixujte tak, aby se všechny ingredience dobře promíchaly.

RADA: Jak nakrájet cibuli? Podívejte se na video!

3
Jakmile cizrna vychladne a okape, nasypejte ji do mixéru spolu s ovesnou moukou a veškerým kořením a mixujte tak dlouho, dokud se všechny ingredience pořádně nepromíchají - podle potřeby těsto stírejte z okrajů. To by vám mělo zabrat zhruba pět minut. Jakmile bude těsto dostatečně promíchané, ochutnejte ho a podle chuti přidejte další koření.
4
Poté připravenou směs přikryjte a dejte na hodinu uležet do lednice, aby se s ní lépe pracovalo a také aby se všechny chutě mohly hezky uvolnit.
5
Po hodině těsto vytáhněte a pomocí lžíce jej rozdělte na stejně velké bochánky, ze kterých následně formujte kuličky nebo placičky.
6
Jakmile máte falafel připravený, dejte si na plotnu pánev a na ní rozehřejte tolik oleje, aby pokrýval celé její dno. Až bude olej rozpálený (zhruba za 1 - 2 minuty), začněte na něm smažit připravené placičky nebo kuličky. Až budou opečené dozlatova - mělo by to trvat cca 2 - 3 minuty - opatrně je obraťte na druhou stranu a opakujte stejný postup.
7
Hotový falafel můžete servírovat v tortille, s těstovinami a omáčkou nebo jen tak s nějakým dobrým dipem.

RADA: Teplá večeře do 30 minut

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Falafel ala dadas

Falafel ala dadas

Kuličky bez masa  - Falafel

Kuličky bez masa - Falafel

Tradiční falafel

Tradiční falafel

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • jumano82 | 31. 1. 2023 12:50

    Špatně. Tradiční falafel se připravuje ze syrové, min. 24 hodin namočené cirzny. Může být i naklíčená. Je pak mnohem stravitelnější a placičky lépe drží pohromadě.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny Jednohubky
Oběd Večeře Smažení Vaření Vegetariáni Vegani Bez lepku Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cayenský pepř Cibule Cizrna Kardamom mletý Mořská sůl Nasekaný česnek Ovesná mouka Petrželová nať Římský kmín Rostlinný olej

Jak loupat česnek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuře v kořenové zelenině

Kuře v kořenové zelenině

Milionová polévka

Milionová polévka

Smažené houskové knedlíky

Smažené houskové knedlíky

Hermelín v listovém těstíčku

Hermelín v listovém těstíčku

Rabínův šoulet

Rabínův šoulet

Makový koláč s rebarborou

Makový koláč s rebarborou

Jednoduché ražničí (špízy) z pánve se smaženou zeleninou

Jednoduché ražničí (špízy) z pánve se…

Dort z OREO sušenek

Dort z OREO sušenek

Salát z buřtů

Salát z buřtů

Doporučujeme

40 minut
Cukety plněné mletým masem

Cukety plněné mletým masem

Meruňkové knedlíky - kynuté

Meruňkové knedlíky - kynuté

45 minut
Buřty na pivě

Buřty na pivě

60 minut
Rybízový koláč jako od babičky

Rybízový koláč jako od babičky

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

40 minut
Cuketové placky bez lepku

Cuketové placky bez lepku

40 minut
Rýžový nákyp s meruňkami

Rýžový nákyp s meruňkami

120 minut
Zapečené brambory s masem a smetanou

Zapečené brambory s masem a smetanou

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Jak loupat česnek

Poslední sledované recepty

118
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…
73
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
71
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
49
Bábovka Margotka s čokoládou
Bábovka Margotka s…
31
Dýňová tortila
Dýňová tortila

Zajímavé články

Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5 tipů od profesionálního barmana
Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5…
Neuvěřitelné květinové dorty: Jihokorejská cukrářka vytváří sladkosti, které vypadají jako skutečné kytice
Neuvěřitelné květinové dorty: Jihokorejská…
Velký meruňkový speciál: Rady, kde je nasbírat, jak je zavařit, usušit i co z nich upéct nebo uvařit dobrého
Velký meruňkový speciál: Rady, kde je nasbírat,…
Cuketové recepty celebrit: Upečte si cukeťák Heleny Vondráčkové nebo bábovku Marthy Stewart
Cuketové recepty celebrit: Upečte si cukeťák…
Meruňkové knedlíky podle Josefa Maršálka: Tvarohové těsto nechává odpočinout a používá meruňky i s peckou
Meruňkové knedlíky podle Josefa Maršálka:…
AHA.cz Těžko u Šafářové s Plekancem: Dusná atmosféra plná stresu, děti trpí

Těžko u Šafářové s Plekancem: Dusná atmosféra plná stresu, děti trpí

Mimibazar Strie: Proč vznikají a jak je řešit?

Strie: Proč vznikají a jak je řešit?

Dáma.cz Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Blesk pro ženy Horoskop na víkend 19.–20. 7. 2025: Na koho čekají dny plné odpočinku a pohody?

Horoskop na víkend 19.–20. 7. 2025: Na koho čekají dny plné odpočinku a pohody?

Ženy.cz Musíme si promluvit: Proč rozhovory o vztahu muže děsí a nikam nevedou?

Musíme si promluvit: Proč rozhovory o vztahu muže děsí a nikam nevedou?

Blesk.cz Moderátor Všechnopárty Karel Šíp: Konec trapných tahanic!

Moderátor Všechnopárty Karel Šíp: Konec trapných tahanic!

SportRevue.cz FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Největší exhibicionisté zvěrokruhu: Kdo se neustále předvádí a nemá problém ani s nahotou?

Největší exhibicionisté zvěrokruhu: Kdo se neustále předvádí a nemá problém ani s nahotou?

Další doporučené recepty:

Tradiční belgické vafle
Tradiční belgické vafle
Tradiční bramboračka podle Dity P
Tradiční bramboračka podle Dity P
Tradiční bramborový salát
Tradiční bramborový salát
Tradiční galety
Tradiční galety
Tradiční hraběnčiny řezy
Tradiční hraběnčiny řezy
Tradiční italské lasagne
Tradiční italské lasagne
  • Recepty.cz
  • Tradiční falafel
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact