Neoškrábanou mrkev a brambory ve slupce dáme vařit, poté loupeme. Připravíme bešamel: v kastrůlku rozpustíme máslo a zasypeme hladkou moukou - tuto kaši za stálého míchání asi minutu "pražíme" a poté vlijeme mléko, na ohni neustále mícháme, dokud nám nezhoustne. Brambory nakrájíme na kostičky (já raději používám takový to krájecí kolečko na brambory), mrkev nastrouháme na hrubo na struhadle, cibuli pokrájíme velice najemno a okurky na kostičky. V míse všechnu zeleninu promícháme, osolíme cca 2-mi vrchovatými lžičkami soli a zakapeme asi 5-ti lžícemi octa. Vychladlý bešamel smícháme s majonézou a vlijeme k zelenině.
2
V míse vše opatrně převalujeme - nemícháme, aby se nám z brambor nestala kaše! Dochucujeme solí a octem, dokud nemá salát tu správnou chuť. Vychladíme.
3
Do vánočního salátu ještě přidávám asi 300 g měkkého salámu (Gothaj, Junior...) a pár lžic sterilovaného hrášku.
4
Je zajímavé, že tohle je u nás doma jediný a tudíž i tradiční salát, ale tady jsem tento recept vůbec nenašla. Tak vám ho sem také dávám, ať ho zkusíte "po našem tradičnu",