Klasický bramborový salát s mrkví, celerem, hráškem, kyselými okurkami a cibulí, spojený majonézovou zálivkou ochucenou trochou dijonské hořčice, je skvělou přílohou nejen k řízku nebo smažené rybě, ale třeba i k pečenému masu. Vychutnat si ho ale můžete i na chlebíčkách nebo jako součást obložené mísy.
Brambory dobře omyjte a uvařte doměkka. Slijte vodu a nechte je zchladnout. Oloupané brambory pokrájejte na kostičky a nasypte do mísy. Mrkev i celer nakrájejte na kostky velké asi 1 x 1 cm. Nasypte do kastrolu, zalijte vodou, osolte a přiveďte k varu. Po 6 minutách vaření přisypte k zelenině hrášek a vařte ještě další 4 minuty. Sceďte a hned prolijte studenou vodou, aby si zelenina zachovala barvu. Nechte okapat a přidejte k bramborám.
2
Cibuli pokrájejte nadrobno a v cedníku ji prolijte vroucí vodou, aby ztratila palčivost. Okurky také nakrájejte na kostičky a obojí opět vsypte do mísy.
Majonézu promíchejte s hořčicí a se 4 lžícemi okurkového láku. Suroviny v míse osolte, opepřete a promíchejte s majonézovou zálivkou a nasekanou petrželkou.
4
Salát před podáváním nechte uležet v ledničce alespoň 3 hodiny, ale nejlépe přes noc.