Na trošce oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme maso, které během smažení mícháme a rozebereme na kousky. Když je maso zatažené, přisypeme na nudličky pokrájenou mrkev, na plátky pokrájený řapíkatý celer a dále smažíme do částečného změknutí zeleniny. Poté osolíme, opepříme, přidáme protlak s česnekem a ještě chvíli smažíme do rozvonění.
Do směsi dle chuti přidáme bylinky a drobně pokrájená rajčata, ztlumíme plamen a vše krátce podusíme pod poklicí. Nepodléváme, šťáva z rajčat by na krátké dušení měla stačit, a je-li to nezbytně nutné, pak nejlepší je použít trošku šťávy z rajčat.
3
Směs nesmí být vodnatá jako například na těstoviny, aby tousty nebyly nakonec jak "houba" a šly opéct dokřupava. Směs necháme částečně zchladnout
4
Na tousty nandáme a rozprostřeme zhruba 60-70 gramů směsi (dle chuti), pokud chceme dávat kousek sýru i do toustů, ubereme mírně na směsi. Tousty zakryjeme čistými plátky a vložíme do předehřátého toustovače. Pečeme dozlatova a dokřupava. Hotové horké tousty můžeme posypat ještě dle chuti strouhaným sýrem a podáváme.
5
Podávat můžeme se zeleninovými saláty a i po vychladnutí jsou výborné, klidně jako svačina do školy nebo do práce.