• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Tostones - smažený zeleninový banán
Napište svůj komentář k receptu

Tostones - smažený zeleninový banán

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 2
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tostones - smažený zeleninový banán
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 2
      ks zeleninový banán banány na vaření
    • 2
      špetka sůl
    • rostlinný olej na smažení

Postup přípravy receptu

1
Banán nakrájíme i se slupkou na špalíčky vysoké asi 2 cm. Slupku nožem na každém kousku z boku po délce nařízneme až k dužině a od dužiny nožem odřízneme (lépe řečeno odtrhneme). Nedokonale odstraněná slupka po chvíli na vzduchu ztmavne a případně odstraníme dodatečně její zbytky. Dužina si i po odstranění slupky ponechává svou typickou okrovou (světle hnědou, oříškovou) barvu. Špalíčky postavíme do středně rozpáleného oleje nastojato a hlídáme, až zespodu zežloutnou a posléze mírně zhnědnou. Oleje na smažení by mělo být tolik, aby kousky byly ponořeny asi tak do půlky. Pozor, přechod ze žluté barvy do hnědé se děje po určité chvíli a to velice spontánně! Otočíme a až jsou banány mírně zhnědlé i z druhé strany, vyndáme je z oleje a spresujeme otevřenou dlaní do placky, nejlépe následujícím způsobem: Vezmeme mikrotenový pytlík a položíme jej na pracovní desku. Špalíček banánu postavíme nastojato na pytlík, zbylou půlku pytlíku přehodíme přes banán a dlaní jej splácneme do požadovaného tvaru. Abychom se nespálili, přes mikroten položíme např. složené noviny. Banánovou placku od mikrotenu jemně oddělíme dřevěnou špachtlí. Před splácnutím špalíček banánu na fólii z obou stran posolíme, sůl se tak zapracuje do hmoty. Placičky banánů, které jsou teď vysoké asi 5-8 mm a mají tvar létajícího talíře –UFO, opět vhodíme do oleje a dosmažíme na maličko tmavší barvu.
2
Stane li se nám, že při dosmažování placiček do oleje odpadávají malé kousky, znamená to, že předsmažení bylo příliš krátké, resp. olej byl příliš rozpálený a banán při předsmažení patřičně nezměkl.
3
Protože banány do sebe při úpravě nasají hodně oleje, je vhodné "Tostones" po usmažení proložit ubrousky. Zeleninové banány použité k této úpravě a to i když se použijí úplně zelené, při nedostatečném osolení jsou nepatrně nasládlé. Pak je nutné je přímo na talíři podle chuti dosolit.
4
Zeleninové banány, známé rovněž pod názvem "banány na vaření", se v poslední době objevily v prodeji (např. Delvita). Cena za kus je asi 25 Kč. Zeleninový banán poznáte podle toho, že je větší než normální banán. Většinou bývá rovnější a měl by být prodáván v zeleném, anebo maximálně v mírně nažloutlém stavu (čím zelenější, tím lépe). Pozná se rovněž podle barvy dužiny, která, jak již bylo řečeno, není žlutá, ale okrová.
5
Prozatím je nejjistější si zeleninové banány objednat u vedoucího zeleninového úseku, protože i když jsou přes např. Delvitu dostupné, tak se na prodejně kvůli nezájmu (neznalosti) zákazníků běžně, až na vzácné vyjímky, zatím neobjevují.
6
Pro tuto úpravu jsou vhodné zeleninové banány buď úplně zelené, anebo jen mírně nažloutlé. Příliš žlutý (nazrálý anebo dokonce zralý) zeleninový banán má i po osolení chuť do sladka, kterou nelze nijak potlačit a není proto k této úpravě již vhodný.
7
"Tostones" jsou zcela bezkonkurenční přílohou např. k přírodním úpravám vepřového masa s oblohou, a to namísto brambor anebo hranolků. Lze je ale konzumovat jako pochoutku, zcela samotné.
8
Do upotřebení je nejlepší zeleninový banán skladovat v uzavřené igelitce v lednici, aby nezežloutl. Vydrží tak asi tak 7-10 dní, někdy i více. Spolehlivou kontrolou jeho stavu je jeho postupné žloutnutí.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Grilovaný banán

Grilovaný banán

Banán v těstíčku

Banán v těstíčku

Medový banán na grilu

Medový banán na grilu

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • pabloelcheco | 20. 11. 2012 12:42

    nejlépe se rozplácnou mezi dvěma kuchyňskými destičkami.výborné jsou jako další příloha k pečenému kuřeti s congrí orientales.

  • Orinka | 28. 5. 2011 10:39

    Dělala jsem prvně, a jsem nadšená! Jen jsem práci trošku zjednodušila, po opečení všech koleček jsem každé rozmáčkla dnes skleničky (musí mít rovné dno) na talířku a snadno vidličkou z jejího dna oddělila pro další smažení. Osolené chutná jako vynikající brambůrky, asi je to i zdravější, tohle budu dělat!!!!

  • Danny | 25. 5. 2011 21:36

    Vcera je meli v Kauflandu, takze dostupnost asi uz bude lepsi, musim je vyzkouset.

  • Anonym | 8. 1. 2007 01:38

    V karibské oblasti se připravují nejenom jako hranolky (skvělé), ale taky jako lupínky, které jsou úplně super. Jenže hotové banánové lupínky, které se prodávají v ČR, zřejmě nejsou z "vařivých" banánů, vůbec mi nechutnají.

  • Klara Kholova | 7. 1. 2007 15:50

    Chutnala jsem tuto dobrotu v Paname, a i pres pocatecni strach z toho, jak muze chutnat banan jako priloha, jsem byla nadsena. Chutna opravdu jak brambory, a mozna jeste lepe. Pokusim se v Delvite na ne poptat, nez Delvitu zavrou uplne.

  • Slovák v zahranicí . | 10. 8. 2004 12:12

    V zahranicí (Karibská oblast, Spanielsko) sa volajú "macho" (samec, zrejme kvôli tvaru...)) a ich pouzitie a príprava je presne ako zemiakové hranolky, t.j. celé ponorené v horúcom olivovom oleji. Po vybratí sa nechajú odkvapkat na fritovacom site a zvysky oleja sa nechajú vsiaknut do krepového kuchynského papiera. Ciastocné splasnutie odkrojeného banánu sa robí v surovom stave (!) a velmi mierne, rozhodne nie rukou, ale plochým predmetom.

Vyberte, co chcete vytisknout
Zdravě i chutně Ovoce Smažení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Rostlinný olej Sůl Zeleninový banán
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuřecí polévka s kapáním

Kuřecí polévka s kapáním

Indická kuřecí stehna

Indická kuřecí stehna

Bůčkové závitky se zelím

Bůčkové závitky se zelím

Mrkvová mňamka

Mrkvová mňamka

Salát z kysaného zelí III.

Salát z kysaného zelí III.

Banánovo-broskvové tiramisu

Banánovo-broskvové tiramisu

Zapečený lilek po italsku - bez tuku

Zapečený lilek po italsku - bez tuku

Plněné vepřové plátky

Plněné vepřové plátky

Kuřecí maso na rajčatech s bylinkami

Kuřecí maso na rajčatech s bylinkami

Doporučujeme

35 minut
Halušky s brynzou a slaninou

Halušky s brynzou a slaninou

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

70 minut
Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou

55 minut
Butter chicken masala

Butter chicken masala

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

90 minut
Rychlá bábovka

Rychlá bábovka

105 minut
Řepánky

Řepánky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

67
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
45
Klasické lečo
Klasické lečo
25
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
20
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
15
Pasta / pesto z česnekových výhonků
Pasta / pesto z…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní polévky k večeři
Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní…
Vlašské ořechy dozrávají: Jak je správně skladovat a proč je dobré je namočit?
Vlašské ořechy dozrávají: Jak je správně…
Koláče jako z pohádky: Američanka ohromuje svět sladkými příběhy ukrytými v pečivu
Koláče jako z pohádky: Američanka ohromuje svět…
Rostou! 10 skvělých receptů z podzimních hub, které možná dělávala i vaše babička
Rostou! 10 skvělých receptů z podzimních hub,…
Restaurant Week se vrací: Láká na výhodná menu do luxusních hotelových restaurací i k Pohlreichovi
Restaurant Week se vrací: Láká na výhodná menu do…
AHA.cz Brzobohatý už problém neskrývá: Rodinný odkaz ohrožen závislostí

Brzobohatý už problém neskrývá: Rodinný odkaz ohrožen závislostí

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Blesk pro ženy Od korunky krásy k politice: Jak šel čas s bývalou Miss ČR Monikou Brzeskovou?

Od korunky krásy k politice: Jak šel čas s bývalou Miss ČR Monikou Brzeskovou?

Ženy.cz Hygiena krčních mandlí: účinná prevence proti zápachu z úst a mandlovým kamenům

Hygiena krčních mandlí: účinná prevence proti zápachu z úst a mandlovým kamenům

Blesk.cz Zemřel oblíbený hudebník ze StarDance: Budeš mi chybět, smutní Slováček ml.

Zemřel oblíbený hudebník ze StarDance: Budeš mi chybět, smutní Slováček ml.

SportRevue.cz FOTO: Tohle chceme vidět na příští zimní olympiádě! Nahotiny v nafukovacích kruzích

FOTO: Tohle chceme vidět na příští zimní olympiádě! Nahotiny v nafukovacích kruzích

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Houby podle horoskopu. Na které dary lesa by se měla zaměřit jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Houby podle horoskopu. Na které dary lesa by se měla zaměřit jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Další doporučené recepty:

Toskánské těstoviny s fazolemi
Toskánské těstoviny s fazolemi
Toskánské závitky z mletého masa s rajskou omáčkou
Toskánské závitky z mletého masa s…
Tostadas se salátem a avokádem
Tostadas se salátem a avokádem
Tousty do školy
Tousty do školy
Tousty s bůčkem
Tousty s bůčkem
Tousty s masovou směsí
Tousty s masovou směsí
  • Recepty.cz
  • Tostones - smažený zeleninový banán
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact