• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty
  • Recepty.cz
  • Tostones - smažený zeleninový banán
Napište svůj komentář k receptu

Tostones - smažený zeleninový banán

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 2
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tostones - smažený zeleninový banán
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 2
      ks zeleninový banán banány na vaření
    • 2
      špetka sůl
    • rostlinný olej na smažení

Postup přípravy receptu

1
Banán nakrájíme i se slupkou na špalíčky vysoké asi 2 cm. Slupku nožem na každém kousku z boku po délce nařízneme až k dužině a od dužiny nožem odřízneme (lépe řečeno odtrhneme). Nedokonale odstraněná slupka po chvíli na vzduchu ztmavne a případně odstraníme dodatečně její zbytky. Dužina si i po odstranění slupky ponechává svou typickou okrovou (světle hnědou, oříškovou) barvu. Špalíčky postavíme do středně rozpáleného oleje nastojato a hlídáme, až zespodu zežloutnou a posléze mírně zhnědnou. Oleje na smažení by mělo být tolik, aby kousky byly ponořeny asi tak do půlky. Pozor, přechod ze žluté barvy do hnědé se děje po určité chvíli a to velice spontánně! Otočíme a až jsou banány mírně zhnědlé i z druhé strany, vyndáme je z oleje a spresujeme otevřenou dlaní do placky, nejlépe následujícím způsobem: Vezmeme mikrotenový pytlík a položíme jej na pracovní desku. Špalíček banánu postavíme nastojato na pytlík, zbylou půlku pytlíku přehodíme přes banán a dlaní jej splácneme do požadovaného tvaru. Abychom se nespálili, přes mikroten položíme např. složené noviny. Banánovou placku od mikrotenu jemně oddělíme dřevěnou špachtlí. Před splácnutím špalíček banánu na fólii z obou stran posolíme, sůl se tak zapracuje do hmoty. Placičky banánů, které jsou teď vysoké asi 5-8 mm a mají tvar létajícího talíře –UFO, opět vhodíme do oleje a dosmažíme na maličko tmavší barvu.
2
Stane li se nám, že při dosmažování placiček do oleje odpadávají malé kousky, znamená to, že předsmažení bylo příliš krátké, resp. olej byl příliš rozpálený a banán při předsmažení patřičně nezměkl.
3
Protože banány do sebe při úpravě nasají hodně oleje, je vhodné "Tostones" po usmažení proložit ubrousky. Zeleninové banány použité k této úpravě a to i když se použijí úplně zelené, při nedostatečném osolení jsou nepatrně nasládlé. Pak je nutné je přímo na talíři podle chuti dosolit.
4
Zeleninové banány, známé rovněž pod názvem "banány na vaření", se v poslední době objevily v prodeji (např. Delvita). Cena za kus je asi 25 Kč. Zeleninový banán poznáte podle toho, že je větší než normální banán. Většinou bývá rovnější a měl by být prodáván v zeleném, anebo maximálně v mírně nažloutlém stavu (čím zelenější, tím lépe). Pozná se rovněž podle barvy dužiny, která, jak již bylo řečeno, není žlutá, ale okrová.
5
Prozatím je nejjistější si zeleninové banány objednat u vedoucího zeleninového úseku, protože i když jsou přes např. Delvitu dostupné, tak se na prodejně kvůli nezájmu (neznalosti) zákazníků běžně, až na vzácné vyjímky, zatím neobjevují.
6
Pro tuto úpravu jsou vhodné zeleninové banány buď úplně zelené, anebo jen mírně nažloutlé. Příliš žlutý (nazrálý anebo dokonce zralý) zeleninový banán má i po osolení chuť do sladka, kterou nelze nijak potlačit a není proto k této úpravě již vhodný.
7
"Tostones" jsou zcela bezkonkurenční přílohou např. k přírodním úpravám vepřového masa s oblohou, a to namísto brambor anebo hranolků. Lze je ale konzumovat jako pochoutku, zcela samotné.
8
Do upotřebení je nejlepší zeleninový banán skladovat v uzavřené igelitce v lednici, aby nezežloutl. Vydrží tak asi tak 7-10 dní, někdy i více. Spolehlivou kontrolou jeho stavu je jeho postupné žloutnutí.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Grilovaný banán

Grilovaný banán

Banán v těstíčku

Banán v těstíčku

Medový banán na grilu

Medový banán na grilu

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • pabloelcheco | 20. 11. 2012 12:42

    nejlépe se rozplácnou mezi dvěma kuchyňskými destičkami.výborné jsou jako další příloha k pečenému kuřeti s congrí orientales.

  • Orinka | 28. 5. 2011 10:39

    Dělala jsem prvně, a jsem nadšená! Jen jsem práci trošku zjednodušila, po opečení všech koleček jsem každé rozmáčkla dnes skleničky (musí mít rovné dno) na talířku a snadno vidličkou z jejího dna oddělila pro další smažení. Osolené chutná jako vynikající brambůrky, asi je to i zdravější, tohle budu dělat!!!!

  • Danny | 25. 5. 2011 21:36

    Vcera je meli v Kauflandu, takze dostupnost asi uz bude lepsi, musim je vyzkouset.

  • Anonym | 8. 1. 2007 01:38

    V karibské oblasti se připravují nejenom jako hranolky (skvělé), ale taky jako lupínky, které jsou úplně super. Jenže hotové banánové lupínky, které se prodávají v ČR, zřejmě nejsou z "vařivých" banánů, vůbec mi nechutnají.

  • Klara Kholova | 7. 1. 2007 15:50

    Chutnala jsem tuto dobrotu v Paname, a i pres pocatecni strach z toho, jak muze chutnat banan jako priloha, jsem byla nadsena. Chutna opravdu jak brambory, a mozna jeste lepe. Pokusim se v Delvite na ne poptat, nez Delvitu zavrou uplne.

  • Slovák v zahranicí . | 10. 8. 2004 12:12

    V zahranicí (Karibská oblast, Spanielsko) sa volajú "macho" (samec, zrejme kvôli tvaru...)) a ich pouzitie a príprava je presne ako zemiakové hranolky, t.j. celé ponorené v horúcom olivovom oleji. Po vybratí sa nechajú odkvapkat na fritovacom site a zvysky oleja sa nechajú vsiaknut do krepového kuchynského papiera. Ciastocné splasnutie odkrojeného banánu sa robí v surovom stave (!) a velmi mierne, rozhodne nie rukou, ale plochým predmetom.

Vyberte, co chcete vytisknout
Zdravě i chutně Ovoce Smažení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Rostlinný olej Sůl Zeleninový banán
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Slaný koláč s rajčaty a mozzarellou

Slaný koláč s rajčaty a mozzarellou

Koblížky jedna báseň

Koblížky jedna báseň

Nudle s tvarohem

Nudle s tvarohem

Majonéza bez vajec

Majonéza bez vajec

Dort od lenocha

Dort od lenocha

Smažené cibulky

Smažené cibulky

Základní těsto na pizzu

Základní těsto na pizzu

Rychlé fazolové lečo

Rychlé fazolové lečo

Adamovy kuličky (sekaná)

Adamovy kuličky (sekaná)

Doporučujeme

30 minut
Rychlé karí s květákem a batáty

Rychlé karí s květákem a batáty

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

45 minut
Masové koule s bulgurem a zeleninou

Masové koule s bulgurem a zeleninou

30 minut
Placky z quinoy

Placky z quinoy

10 minut
Rychlé bryndzové špecle

Rychlé bryndzové špecle

35 minut
Kuskus s rajčaty a mátou

Kuskus s rajčaty a mátou

30 minut
Mexický hrnec s rýží

Mexický hrnec s rýží

35 minut
Palačinka z trouby s karamelizovaným ovocem

Palačinka z trouby s karamelizovaným…

30 minut
Zimní minestrone

Zimní minestrone

Poslední sledované recepty

256
Rýžový nákyp s meruňkami
Rýžový nákyp s meruňkami
165
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
112
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
83
Brokolicová polévka se smetanou
Brokolicová polévka se…
58
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: 5 nápaditých večeří, díky kterým budete mít rychlejší metabolismus
Od pondělí do pátku: 5 nápaditých večeří, díky…
Přerušovaný půst nastartuje metabolismus a neohrozí zdraví. Jak funguje a na co si dát pozor?
Přerušovaný půst nastartuje metabolismus a…
Američanka vyrábí těstoviny, z nichž oči přecházejí. Fanoušky má i mezi celebritami!
Američanka vyrábí těstoviny, z nichž oči…
Recept na vafle: Pravé belgické, ovesné i slavnostní s karamelem a kokosovou šlehačkou
Recept na vafle: Pravé belgické, ovesné i…
Polévky jako lék: Uvařte si hustou krémovou, asijskou nebo poctivý domácí vývar
Polévky jako lék: Uvařte si hustou krémovou,…
AHA.cz Těžký návrat hvězdy Ulice Jana Holíka: Půl roku bojoval o život

Těžký návrat hvězdy Ulice Jana Holíka: Půl roku bojoval o život

Mimibazar Otestovali jsme: Přenosný čistič koberců a čalounění ocení domácnosti s dětmi a domácími mazlíčky

Otestovali jsme: Přenosný čistič koberců a čalounění ocení domácnosti s dětmi a domácími mazlíčky

Dáma.cz JARMILA (54): Syn nás připravil o střechu nad hlavou, manžel se zhroutil

JARMILA (54): Syn nás připravil o střechu nad hlavou, manžel se zhroutil

Blesk pro ženy Trendy manikúra pro milovnice dlouhých nehtů: Coffin nails ovládnou letošní rok!

Trendy manikúra pro milovnice dlouhých nehtů: Coffin nails ovládnou letošní rok!

Ženy.cz Kafe pro dobrou náladu: Jak tento nápoj ovlivňuje psychiku nebo hubnutí?

Kafe pro dobrou náladu: Jak tento nápoj ovlivňuje psychiku nebo hubnutí?

Blesk.cz Irena Obermannová léčí zranění: Namlela jsem si p*del! Bolí to jak sviňa

Irena Obermannová léčí zranění: Namlela jsem si p*del! Bolí to jak sviňa

SportRevue.cz FOTO: Toto jsou Ice Girls! Sexy kočky, které v NHL baví nejen diváky

FOTO: Toto jsou Ice Girls! Sexy kočky, které v NHL baví nejen diváky

Maminka.cz Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Blesk Horoskopy 4 nejvybíravější znamení zvěrokruhu: Komu není nic dost dobré?

4 nejvybíravější znamení zvěrokruhu: Komu není nic dost dobré?

Další doporučené recepty:

Toskánské těstoviny s fazolemi
Toskánské těstoviny s fazolemi
Toskánské závitky z mletého masa s rajskou omáčkou
Toskánské závitky z mletého masa s…
Tostadas se salátem a avokádem
Tostadas se salátem a avokádem
Tousty do školy
Tousty do školy
Tousty s bůčkem
Tousty s bůčkem
Tousty s masovou směsí
Tousty s masovou směsí
  • Recepty.cz
  • Tostones - smažený zeleninový banán
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact