• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Tostones - smažený zeleninový banán
Napište svůj komentář k receptu

Tostones - smažený zeleninový banán

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 2
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tostones - smažený zeleninový banán
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 2
      ks zeleninový banán banány na vaření
    • 2
      špetka sůl
    • rostlinný olej na smažení

Postup přípravy receptu

1
Banán nakrájíme i se slupkou na špalíčky vysoké asi 2 cm. Slupku nožem na každém kousku z boku po délce nařízneme až k dužině a od dužiny nožem odřízneme (lépe řečeno odtrhneme). Nedokonale odstraněná slupka po chvíli na vzduchu ztmavne a případně odstraníme dodatečně její zbytky. Dužina si i po odstranění slupky ponechává svou typickou okrovou (světle hnědou, oříškovou) barvu. Špalíčky postavíme do středně rozpáleného oleje nastojato a hlídáme, až zespodu zežloutnou a posléze mírně zhnědnou. Oleje na smažení by mělo být tolik, aby kousky byly ponořeny asi tak do půlky. Pozor, přechod ze žluté barvy do hnědé se děje po určité chvíli a to velice spontánně! Otočíme a až jsou banány mírně zhnědlé i z druhé strany, vyndáme je z oleje a spresujeme otevřenou dlaní do placky, nejlépe následujícím způsobem: Vezmeme mikrotenový pytlík a položíme jej na pracovní desku. Špalíček banánu postavíme nastojato na pytlík, zbylou půlku pytlíku přehodíme přes banán a dlaní jej splácneme do požadovaného tvaru. Abychom se nespálili, přes mikroten položíme např. složené noviny. Banánovou placku od mikrotenu jemně oddělíme dřevěnou špachtlí. Před splácnutím špalíček banánu na fólii z obou stran posolíme, sůl se tak zapracuje do hmoty. Placičky banánů, které jsou teď vysoké asi 5-8 mm a mají tvar létajícího talíře –UFO, opět vhodíme do oleje a dosmažíme na maličko tmavší barvu.
2
Stane li se nám, že při dosmažování placiček do oleje odpadávají malé kousky, znamená to, že předsmažení bylo příliš krátké, resp. olej byl příliš rozpálený a banán při předsmažení patřičně nezměkl.
3
Protože banány do sebe při úpravě nasají hodně oleje, je vhodné "Tostones" po usmažení proložit ubrousky. Zeleninové banány použité k této úpravě a to i když se použijí úplně zelené, při nedostatečném osolení jsou nepatrně nasládlé. Pak je nutné je přímo na talíři podle chuti dosolit.
4
Zeleninové banány, známé rovněž pod názvem "banány na vaření", se v poslední době objevily v prodeji (např. Delvita). Cena za kus je asi 25 Kč. Zeleninový banán poznáte podle toho, že je větší než normální banán. Většinou bývá rovnější a měl by být prodáván v zeleném, anebo maximálně v mírně nažloutlém stavu (čím zelenější, tím lépe). Pozná se rovněž podle barvy dužiny, která, jak již bylo řečeno, není žlutá, ale okrová.
5
Prozatím je nejjistější si zeleninové banány objednat u vedoucího zeleninového úseku, protože i když jsou přes např. Delvitu dostupné, tak se na prodejně kvůli nezájmu (neznalosti) zákazníků běžně, až na vzácné vyjímky, zatím neobjevují.
6
Pro tuto úpravu jsou vhodné zeleninové banány buď úplně zelené, anebo jen mírně nažloutlé. Příliš žlutý (nazrálý anebo dokonce zralý) zeleninový banán má i po osolení chuť do sladka, kterou nelze nijak potlačit a není proto k této úpravě již vhodný.
7
"Tostones" jsou zcela bezkonkurenční přílohou např. k přírodním úpravám vepřového masa s oblohou, a to namísto brambor anebo hranolků. Lze je ale konzumovat jako pochoutku, zcela samotné.
8
Do upotřebení je nejlepší zeleninový banán skladovat v uzavřené igelitce v lednici, aby nezežloutl. Vydrží tak asi tak 7-10 dní, někdy i více. Spolehlivou kontrolou jeho stavu je jeho postupné žloutnutí.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Grilovaný banán

Grilovaný banán

Banán v těstíčku

Banán v těstíčku

Medový banán na grilu

Medový banán na grilu

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • pabloelcheco | 20. 11. 2012 12:42

    nejlépe se rozplácnou mezi dvěma kuchyňskými destičkami.výborné jsou jako další příloha k pečenému kuřeti s congrí orientales.

  • Orinka | 28. 5. 2011 10:39

    Dělala jsem prvně, a jsem nadšená! Jen jsem práci trošku zjednodušila, po opečení všech koleček jsem každé rozmáčkla dnes skleničky (musí mít rovné dno) na talířku a snadno vidličkou z jejího dna oddělila pro další smažení. Osolené chutná jako vynikající brambůrky, asi je to i zdravější, tohle budu dělat!!!!

  • Danny | 25. 5. 2011 21:36

    Vcera je meli v Kauflandu, takze dostupnost asi uz bude lepsi, musim je vyzkouset.

  • Anonym | 8. 1. 2007 01:38

    V karibské oblasti se připravují nejenom jako hranolky (skvělé), ale taky jako lupínky, které jsou úplně super. Jenže hotové banánové lupínky, které se prodávají v ČR, zřejmě nejsou z "vařivých" banánů, vůbec mi nechutnají.

  • Klara Kholova | 7. 1. 2007 15:50

    Chutnala jsem tuto dobrotu v Paname, a i pres pocatecni strach z toho, jak muze chutnat banan jako priloha, jsem byla nadsena. Chutna opravdu jak brambory, a mozna jeste lepe. Pokusim se v Delvite na ne poptat, nez Delvitu zavrou uplne.

  • Slovák v zahranicí . | 10. 8. 2004 12:12

    V zahranicí (Karibská oblast, Spanielsko) sa volajú "macho" (samec, zrejme kvôli tvaru...)) a ich pouzitie a príprava je presne ako zemiakové hranolky, t.j. celé ponorené v horúcom olivovom oleji. Po vybratí sa nechajú odkvapkat na fritovacom site a zvysky oleja sa nechajú vsiaknut do krepového kuchynského papiera. Ciastocné splasnutie odkrojeného banánu sa robí v surovom stave (!) a velmi mierne, rozhodne nie rukou, ale plochým predmetom.

Vyberte, co chcete vytisknout
Zdravě i chutně Ovoce Smažení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Rostlinný olej Sůl Zeleninový banán
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Hodolanská omáčka

Hodolanská omáčka

Olejové koláčky naší babičky

Olejové koláčky naší babičky

Mazané řízky

Mazané řízky

Kroužky z nivy

Kroužky z nivy

Úžasná "roláda" z mletého masa v "srnčím hřbetě"

Úžasná "roláda" z mletého masa v …

Kuřecí křidélka - ideální na párty

Kuřecí křidélka - ideální na párty

Kari placičky se sýrem a rýží

Kari placičky se sýrem a rýží

(nejen) Tuňáková směs s mozzarellou

(nejen) Tuňáková směs s mozzarellou

Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

Svíčková na smetaně podle Richarda…

Doporučujeme

20 minut
Salát s quinoou a sýrem halloumi

Salát s quinoou a sýrem halloumi

30 minut
Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

150 minut
Koprová omáčka s hovězím masem

Koprová omáčka s hovězím masem

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

Poslední sledované recepty

109
Řecký salát s cizrnou
Řecký salát s cizrnou
99
Trojí sladká ovesná kaše
Trojí sladká ovesná kaše
43
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou
Grilovaná zelenina s…
42
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)
36
Buřty na pivě
Buřty na pivě

Zajímavé články

4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí nutriční terapeutka Lada Nosková
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí…
Zavařování třešní, které zvládne i začátečník: Vsaďte na jednoduchý třešňový kompot!
Zavařování třešní, které zvládne i začátečník:…
Marinády na gril 7x jinak: Využijete je na žebra, kuře, ryby i steak
Marinády na gril 7x jinak: Využijete je na žebra,…
10 třešňových dezertů, na kterých si určitě pochutnáte!
10 třešňových dezertů, na kterých si určitě…
AHA.cz Adamcová poslala režiséra k moři: Šokující zprávy z Egypta!

Adamcová poslala režiséra k moři: Šokující zprávy z Egypta!

Mimibazar Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Dáma.cz Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Blesk pro ženy Módní peklo: Režisérka Eva Toulová nepřestává šokovat svými bizarními modely

Módní peklo: Režisérka Eva Toulová nepřestává šokovat svými bizarními modely

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Úřadující misska Linda Górecká: První slova o rozchodu!

Úřadující misska Linda Górecká: První slova o rozchodu!

SportRevue.cz FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

Maminka.cz Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Blesk Horoskopy Prokletý pátek třináctého: Proč z něj máme strach a přináší opravdu smůlu?

Prokletý pátek třináctého: Proč z něj máme strach a přináší opravdu smůlu?

Další doporučené recepty:

Toskánské těstoviny s fazolemi
Toskánské těstoviny s fazolemi
Toskánské závitky z mletého masa s rajskou omáčkou
Toskánské závitky z mletého masa s…
Tostadas se salátem a avokádem
Tostadas se salátem a avokádem
Tousty do školy
Tousty do školy
Tousty s bůčkem
Tousty s bůčkem
Tousty s masovou směsí
Tousty s masovou směsí
  • Recepty.cz
  • Tostones - smažený zeleninový banán
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact