lžíce
strouhanka
podle potřeby, používám kukuřičnou
1
lžička
sůl
zarovnaná
1
špetka
pepř drcený
1
lžička
bylinky
podle chuti, čerstvé či sušené
12
ks
list kadeřávku
podle velikosti
Omáčka
500
ml
rajčatové pyré
passata
1
ks
šalotka
2
lžíce
olivový olej
1
lžička
sůl
zarovnaná
1
špetka
pepř drcený
1
lžička
oregáno
1
lžička
bazalka
1
lžička
skořice - mletá
1
lžíce
citronová šťáva
1
lžíce
med
Postup přípravy receptu
1
Veškeré ingredience na závitky kromě kadeřávku smícháme dohromady a ze vzniklé hmoty vytvoříme malé válečky. Kadeřávkové listy omyjeme, odstraníme z nich nejtvrdší stonky, spaříme vroucí vodou a ihned vložíme do mísy s ledovou vodou. Do takto připravených změklých listů zavineme masové válečky výraznějším žebrováním ven (pro efekt), klademe do olejem vymazané zapékací mísy s víkem a pečeme zakryté přibližně půl hodiny.
Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku. Na rozehřátém olivovém oleji osmahneme nadrobno pokrájenou šalotku, poté přidáme rajčatovou passatu, osolíme, ochutíme pepřem, bylinkami, skořicí, citrónovou šťávou i medem a krátce provaříme. Podáváme s pečenými závitky a jako přílohu volíme ideálně rýži nebo těstoviny.
Chceme-li mít omáčku velejemnou, před podáváním ji můžeme tyčovým mixérem do hladka promixovat. Místo medu lze klasicky osladit moučkovým cukrem a množství veškerých ochucovadel volíme podle vlastních chuťových preferencí.