Brambory nakrájíme na malé kousíčky, smažíme na pánvi, na mírném ohni (hodně oleje). Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, podle chuti lze pro vylepšení i papriku, sůl, pepř dle chuti. Smažíme až do měkka, ne do růžova! Necháme 5 min. zchladnout, přendáme z oleje, do předem připravené mísy z rozmíchanými vejci. Zamícháme a rozlejeme na stejnou pánev se zbývajícím olejem. Otočení této 3 cm tlusté omelety: přiklopit pánev plytkým talířem, otočit ji vzhůru nohama a sesunout omeletu zpět na pánev. Smažit tak akorát.
2
Na hotové poklademe plátkový sýr, nakrájíme na trojúhelníky a podáváme s majonézou - Španělé tomu říkají národní jídlo.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Petr
|27. 9. 2016 22:45
Jsem teď ve Španělsku, dávám si to docela často (k pivku výborné, že ale nikde jsem neviděl, že by na to dávali sýr
aleš
|29. 12. 2015 14:58
s toho jídla tady udělaly brambory s vajíčkem a sejrem :-S
pavel
|29. 12. 2015 14:52
tento recept sem několikrát jedl a vařil ve Španělsku ... patří tam jen brambory , vejce , sůl , kdo chce cibulovou nebo chorizo tak si to tam přidá a olej zásadně olivový ! v tom je ten fígl a úplně jiná chut ... buenos dias :-)
Michal
|25. 7. 2014 19:27
Tortilla je vlastně jako naše Selská omeleta.Když jsem vařil na Ibize tak jsem Tortillu přpravoval jako předkrm při grilování .Lidi byly sytí a mohli se bavit a já jsem v klidu mohl grilovat.Je na chuti každého.Lze tam nasekat na malé kousky papriky různých barev aby to bylo pestré.Já jsem brambory místo smažení v omastku, nejprve předvařil na plátky aby nenasákly moc oleje.Ale lze ji servírovat jako hlavní chod.Skvělé je to s kombinací letní polévky Gazpacho.Kdo bude chtít opravdu originální recept na Ibizenko Gazpacho ,napiště mi na michal.valla@seznam.cz :-D
Michal
|25. 7. 2014 19:21
Základ dipu tvoří většinou jogurt, zakysaná smetana, crème fraîche nebo majonéza. Za dip lze ale považovat i ocet, med, čokoládu, olivový olej či samotný kečup, hořčici nebo majonézu.
Papriku nedávám, vajec dávám 6, ale záleží na velikosti. Máme k tomu rádi jogurtovo česnekový dip. ;-)
Misa
|20. 11. 2011 12:14
SOuhlas...mam pritele ze Spanelska a paprika se syrem tam nepatri
Katarína Valachova
|27. 1. 2010 18:45
Dnes som varila toto jedlo podla tohto recepbu a velmi nam chutilo.
Anika
|3. 1. 2007 21:11
kdyz jsem byla v barcelone, tak mi muj spanelsky spolubydlici taky uvaril toto jidilko. a teda pripravoval ji i s cibuli, a pro me vybiravku bez cibule. a pak zalit vajickem. jinak se syrem a paprikou? to jsem opravdu nikde nevidela. Toto tradicni jidlo muze sice vypadat jako michany vajicka s bramborem. ale je to opravdu vyborna zalezitost.
Ludmila Scirankova
|20. 6. 2006 15:57
Ano, je to tak, jinak brambory se maji krajet na jemne platky a tak opekat na oleji, ze ktereho se po vybrani osmazenych brambor, trochu odebere. Jinak se me ptal cisnik, ci si dam tortilla espanola o tortilla franceca. To druhe je jako nase palacinka.
Mirka
|30. 3. 2006 01:17
Ano, přesně tak se tortilla espaňola skutečně připravuje. Smaží se velmi krátce na silném plameni, aby byla mírně zlatavá a vejce vevnitř zůstalo trochu tekuté. Může se přidat taky nakrájená sušená šunka - jamón serrano. Je to úžasná záležitost, protože chutná jak teplá, tak studená a může posloužit jako svačinka nebo jídlo na piknik!
Jozef
|27. 1. 2006 12:02
To je skutocne spanielske národné jedlo (spolu s paellou). Od uvedeného receptu sa lísi tým, ze "pravá" spanielska omeleta (Tortilla de patatas) obsahuje len zemiaky (brambory) a vajcia. Nic iné. Potom existuje Tortilla de patatas con cebolla (Zemiaková omeleta s cibulou) a taktiez Tortilla paisana (Sedliacka omeleta), ktorá okrem vajec, zemiakov a cibule obsahuje dalsiu zeleninu (cervenú a zelenú papriku, hrach, articoky atd.).Ziadny recept na omeletu v Spanielsku nedáva syr ani navrch (ako sa spomína v tomto recepte a ani dovnútra. Co sa týka majonézy, v niektorých castiach Spanielska sa pripravuje recept na Plnenú omeletu, ktorá je vlastne typická zemiaková omelete prekrojená ako torta po celej ploche a plnená salátovým listom (Eisberg salát), tuniakom z konzervy v olivovom oleji, prúzkami konzervovanej papriky (Tiras de pimiento condimentado con aceite de oliva y ajo), na kolieska nakrájané zelené olivy plnené tuniakom, sláneckami (Anchoas) alebo cervenou paprikou.