Jsem teď ve Španělsku, dávám si to docela často (k pivku výborné, že :) ale nikde jsem neviděl, že by na to dávali sýr
s toho jídla tady udělaly brambory s vajíčkem a sejrem :-S
tento recept sem několikrát jedl a vařil ve Španělsku ... patří tam jen brambory , vejce , sůl , kdo chce cibulovou nebo chorizo tak si to tam přidá a olej zásadně olivový ! v tom je ten fígl a úplně jiná chut ... buenos dias :-)
Tortilla je vlastně jako naše Selská omeleta.Když jsem vařil na Ibize tak jsem Tortillu přpravoval jako předkrm při grilování .Lidi byly sytí a mohli se bavit a já jsem v klidu mohl grilovat.Je na chuti každého.Lze tam nasekat na malé kousky papriky různých barev aby to bylo pestré.Já jsem brambory místo smažení v omastku, nejprve předvařil na plátky aby nenasákly moc oleje.Ale lze ji servírovat jako hlavní chod.Skvělé je to s kombinací letní polévky Gazpacho.Kdo bude chtít opravdu originální recept na Ibizenko Gazpacho ,napiště mi na michal.valla@seznam.cz :-D
Základ dipu tvoří většinou jogurt, zakysaná smetana, crème fraîche nebo majonéza. Za dip lze ale považovat i ocet, med, čokoládu, olivový olej či samotný kečup, hořčici nebo majonézu.
Co je dip?
Papriku nedávám, vajec dávám 6, ale záleží na velikosti. Máme k tomu rádi jogurtovo česnekový dip. ;-)
SOuhlas...mam pritele ze Spanelska a paprika se syrem tam nepatri :)
Dnes som varila toto jedlo podla tohto recepbu a velmi nam chutilo.
kdyz jsem byla v barcelone, tak mi muj spanelsky spolubydlici taky uvaril toto jidilko. a teda pripravoval ji i s cibuli, a pro me vybiravku bez cibule. a pak zalit vajickem. jinak se syrem a paprikou? to jsem opravdu nikde nevidela. Toto tradicni jidlo muze sice vypadat jako michany vajicka s bramborem. ale je to opravdu vyborna zalezitost.
Ano, je to tak, jinak brambory se maji krajet na jemne platky a tak opekat na oleji, ze ktereho se po vybrani osmazenych brambor, trochu odebere. Jinak se me ptal cisnik, ci si dam tortilla espanola o tortilla franceca. To druhe je jako nase palacinka.
Ano, přesně tak se tortilla espaňola skutečně připravuje. Smaží se velmi krátce na silném plameni, aby byla mírně zlatavá a vejce vevnitř zůstalo trochu tekuté. Může se přidat taky nakrájená sušená šunka - jamón serrano. Je to úžasná záležitost, protože chutná jak teplá, tak studená a může posloužit jako svačinka nebo jídlo na piknik!
To je skutocne spanielske národné jedlo (spolu s paellou). Od uvedeného receptu sa lísi tým, ze "pravá" spanielska omeleta (Tortilla de patatas) obsahuje len zemiaky (brambory) a vajcia. Nic iné. Potom existuje Tortilla de patatas con cebolla (Zemiaková omeleta s cibulou) a taktiez Tortilla paisana (Sedliacka omeleta), ktorá okrem vajec, zemiakov a cibule obsahuje dalsiu zeleninu (cervenú a zelenú papriku, hrach, articoky atd.).Ziadny recept na omeletu v Spanielsku nedáva syr ani navrch (ako sa spomína v tomto recepte a ani dovnútra. Co sa týka majonézy, v niektorých castiach Spanielska sa pripravuje recept na Plnenú omeletu, ktorá je vlastne typická zemiaková omelete prekrojená ako torta po celej ploche a plnená salátovým listom (Eisberg salát), tuniakom z konzervy v olivovom oleji, prúzkami konzervovanej papriky (Tiras de pimiento condimentado con aceite de oliva y ajo), na kolieska nakrájané zelené olivy plnené tuniakom, sláneckami (Anchoas) alebo cervenou paprikou.