Mouku, sůl a máslo spolu propracujte v míse na drobenku. Vlijte žloutek rozmíchaný se 3 lžícemi studené vody a vidličkou rychle spojte do těsta, můžete zastříknout trochou studené vody, pokud se nechce spojit. Těsto rozdělte na dvě části, zabalte do fólie a dejte do chladu.
2
Olej rozehřejte v pánvi a osmažte na něm cibuli, až zkřehne, ale nezabarví se. Čerstvý propláchnutý špenát krátce povařte jen s vodou, která ulpěla na listech, propláchněte ve studené vodě, dobře vymačkejte a nasekejte. Mražený jen krátce poduste a rovněž dobře vymačkejte tekutinu. V míse promíchejte nasekaný špenát s podušenou cibulí, nechte vychladnout a vmíchejte parmazán, ricottu, ušlehaná vejce a dobře osolte a opepřete.Troubu předehřejte na 190 °C.
3
Polovinu těsta rozválejte na kruh o 5 cm větší, než je průměr formy, a vyložte jím dno a stěny formy o průměru 24 cm. Potřete bílkem a vlijte špenátovou náplň. Zbylé těsto rozválejte, pokryjte koláč a v okrajích dobře spojte, prsty vytvořte ozdobný okraj. Do těsta vykrojte malý otvor, aby mohla unikat pára, nebo těsto na povrchu propíchejte vidličkou. Máte-li odkrojky těsta, můžete z nich vytvořit ozdoby, třeba lístky, a přilepit je bílkem na těsto. Pečte 40 až 50 minut, až bude těsto krásně zlaté. Nechte 10 až 15 minut stát. Koláč podávejte nakrájený na řezy.
Tohle jídlo, sic vypadala úplně báječně, mě zklamalo. Drobenkové těsto je velmi jemné chuti, špenát je taky chuťově nevýrazný, ricotta taktéž. Parmesánu jsem tam dala opravdu velkorysou hrst, ale opravdu nebylo poznat, že tam je. Celkově byl koláč hrozně jemný, skoro až mdlý. Velmi mi tam chybělo větší množství výrazného sýra nebo třeba šunka.