• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Tlučený baklažán
Napište svůj komentář k receptu

Tlučený baklažán

autor: zdravy mlsal
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 2
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tlučený baklažán
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      ks lilek
    • 0,50
      lžička sůl
    • 1
      stroužek česnek
    • citron šťáva z 1/2 citronu
    • 1
      lžíce sezamová pasta (tahine)

Postup přípravy receptu

1
Baklažán upečeme v troubě, mikrovlnce nebo na plynovém hořáku (zabalený v alobalu) do měkka. Necháme trochu zchladnout, ještě teplý oloupeme, dáme na cedník a nasypeme na něj několik kostek ledu, aby neztmavnul. Po rozpuštění ledu z něj tlakem odstraníme přebytečnou tekutinu, roztlučeme dřevěnou paličkou, rozmixujeme nebo rozmačkáme lžící, přidáme sůl, citronovou šťávu a rozmícháme.
2
Postupně za stálého míchání přidáváme tahine, až dosáhneme konsistence hustší kaše. Dáme do misky, lžící vyhloubíme, aby povrch byl konkávní, polijeme olivovým olejem a ozdobíme špetkou mleté papriky (rozdrobeným granátovým jablkem).
3
Podává se ke grilovaným masům, k řeckému salátu s olivami nebo jen tak, jako dip s čerstvým pečivem.
4
Je to recept z libanonské kuchyně a jeho historie prý sahá až do starověku. Stejným způsobem se dá připravit cizrna.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Smažený baklažán (tykvička) s rajčaty (bulharská kuchyně)

Smažený baklažán (tykvička) s rajčaty…

Baklažán na kostky

Baklažán na kostky

Baklažan půlený zapékaný

Baklažan půlený zapékaný

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Marcela Vrabcová | 24. 11. 2005 20:01

    TAHIN je sezamova pasta. Videla jsem ji treba v Carefouru, pridava se do jidel po troskach, my mame doma 0,5,litrovou sklenici pres rok, takze to pak zas neni takova velka investice. Vzdycky pred pouzitim se musi promichat, protoze dole je husta usazenina. Jinak jsem prave vyzkousela s granatovym jablkem a bylo to prijemne osvezeni.

  • Jarka z Bratislavy | 24. 11. 2005 18:59

    Prosím, vysvetlite, čo je tahine

  • Helena | 24. 11. 2005 16:30

    S arasidovym maslem jsem to nezkousela,libanonci tvrdi,ze jejich recepty jsou dlouhymi stoletimi dovedeny k dokonalosti,takze se na nich neda nic menit,ale tim,ze clovek zkousi se dochazi k vyvoji.Me se zda ,ze baklazan se neda zkazit.Zkuste to a dejte vedet.Ta sezmova pasta je zdrava a vhodna do hodne jidel(napr se sekanou,do salatu,na taratur.Je dobre ji mit.

  • Marcela Vrabcová | 24. 11. 2005 16:21

    Mnam, polotovar na tuhle dobrotu se da koupit v plechovce i v Cechach u ruznych cizich prodejcu zeleniny. Jmenu je se "Baba chanouge". Poprve jsem to jedla v jedne cajovne v Brne. Davame do nej jeste strouzek cesneku. A nejlip se ji, kdyz ho rozprostrete na misku, polijete olejem a pak proste namacite bagetu. Namazane na chlebe to uz nema svoje kouzlo... Ale autorovi dekuju za vnuknuti toho granatoveho jablka. Az ted, kdyz jsem si prohlizela tu plechovku jsem si vsimla, ze je tam zobrazeno. Takze urcite vyzkousim.

  • Airan Novakova | 24. 11. 2005 15:04

    Tak tohle je neco pro mne, baklazan muzu na jakykoli spusob, dekuji autorovi nebo autorce, skoda ze neni podpis. Myslim ze se nic nestane kdyz misto tahine pouziju arasidove maslo, co vy na to:-))

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zelenina
Pokrmy Ze zeleniny Vaření Libanon Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Citron Lilek Sezamová pasta Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Skvělá pasta na pizzu

Skvělá pasta na pizzu

Cannelloni s boloňskou omáčkou a bešamelem

Cannelloni s boloňskou omáčkou a…

Rizoto z pánve-po našem

Rizoto z pánve-po našem

Fofrperník

Fofrperník

Citronový krém s tvarohem

Citronový krém s tvarohem

Skořicová buchta

Skořicová buchta

Rychlá rajská polévka s pistáciemi

Rychlá rajská polévka s pistáciemi

Tuňáková pomazánka s olivami

Tuňáková pomazánka s olivami

Pečené kuřecí žaludky

Pečené kuřecí žaludky

Doporučujeme

35 minut
Kapie plněné kuřecím masem

Kapie plněné kuřecím masem

Meruňková marmeláda (džem)

Meruňková marmeláda (džem)

30 minut
Báječná cuketová polévka

Báječná cuketová polévka

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

100 minut
Kynuté borůvkové knedlíky

Kynuté borůvkové knedlíky

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

45 minut
Hrnkový cuketový perník

Hrnkový cuketový perník

40 minut
Pečený květák s uzenou paprikou

Pečený květák s uzenou paprikou

Poslední sledované recepty

31
Meruňková marmeláda (džem)
Meruňková marmeláda …
30
Guláš na pivu a hrubozrnné hořčici
Guláš na pivu a…
24
Špízy se svěžím salátem
Špízy se svěžím salátem
21
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
17
Moravský flamendr
Moravský flamendr

Zajímavé články

Dokonalý moučník na léto? Udělejte si tento nepečený piškotový dort s ovocem!
Dokonalý moučník na léto? Udělejte si tento…
Kvíz: Uhodnete vtipné názvy českých obcí, které souvisejí s jídlem?
Kvíz: Uhodnete vtipné názvy českých obcí, které…
Velký nakládačkový speciál: Vše, co potřebujete vědět, když chcete zavařovat okurky
Velký nakládačkový speciál: Vše, co potřebujete…
Rychlé buchty na plech ze sezonního ovoce: 7 receptů nejen na víkend
Rychlé buchty na plech ze sezonního ovoce: 7…
Tvarohové knedlíky jen ze dvou surovin: Nadýchaná sladká dobrota, kterou zvládne i naprostý začátečník
Tvarohové knedlíky jen ze dvou surovin: Nadýchaná…
AHA.cz Vzpomínky Obermannové: Takhle ukradla Dáše manžela!

Vzpomínky Obermannové: Takhle ukradla Dáše manžela!

Mimibazar Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Dáma.cz Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Blesk pro ženy Léto jako z filmu od Poledňákové: Vyrazte na místa z legendárních retro komedií

Léto jako z filmu od Poledňákové: Vyrazte na místa z legendárních retro komedií

Ženy.cz Chcete se zbavit vrásek? Tohle vám v jídelníčku zoufale chybí

Chcete se zbavit vrásek? Tohle vám v jídelníčku zoufale chybí

Blesk.cz Letní »šipka« Jitky Schneiderové (52): Luxus Varů vyměnila za rybník!

Letní »šipka« Jitky Schneiderové (52): Luxus Varů vyměnila za rybník!

SportRevue.cz FOTO: Toto jsou Ice Girls! Sexy kočky, které v NHL baví nejen diváky

FOTO: Toto jsou Ice Girls! Sexy kočky, které v NHL baví nejen diváky

Maminka.cz Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Blesk Horoskopy Jaký tvar a barvu si vyberete? Prozradí to vaši povahu a co máte rádi!

Jaký tvar a barvu si vyberete? Prozradí to vaši povahu a co máte rádi!

  • Recepty.cz
  • Tlučený baklažán
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact