• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Tlučený baklažán
Napište svůj komentář k receptu

Tlučený baklažán

autor: zdravy mlsal
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 2
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tlučený baklažán
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      ks lilek
    • 0,50
      lžička sůl
    • 1
      stroužek česnek
    • citron šťáva z 1/2 citronu
    • 1
      lžíce sezamová pasta (tahine)

Postup přípravy receptu

1
Baklažán upečeme v troubě, mikrovlnce nebo na plynovém hořáku (zabalený v alobalu) do měkka. Necháme trochu zchladnout, ještě teplý oloupeme, dáme na cedník a nasypeme na něj několik kostek ledu, aby neztmavnul. Po rozpuštění ledu z něj tlakem odstraníme přebytečnou tekutinu, roztlučeme dřevěnou paličkou, rozmixujeme nebo rozmačkáme lžící, přidáme sůl, citronovou šťávu a rozmícháme.
2
Postupně za stálého míchání přidáváme tahine, až dosáhneme konsistence hustší kaše. Dáme do misky, lžící vyhloubíme, aby povrch byl konkávní, polijeme olivovým olejem a ozdobíme špetkou mleté papriky (rozdrobeným granátovým jablkem).
3
Podává se ke grilovaným masům, k řeckému salátu s olivami nebo jen tak, jako dip s čerstvým pečivem.
4
Je to recept z libanonské kuchyně a jeho historie prý sahá až do starověku. Stejným způsobem se dá připravit cizrna.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Smažený baklažán (tykvička) s rajčaty (bulharská kuchyně)

Smažený baklažán (tykvička) s rajčaty…

Baklažán na kostky

Baklažán na kostky

Baklažan půlený zapékaný

Baklažan půlený zapékaný

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Marcela Vrabcová | 24. 11. 2005 20:01

    TAHIN je sezamova pasta. Videla jsem ji treba v Carefouru, pridava se do jidel po troskach, my mame doma 0,5,litrovou sklenici pres rok, takze to pak zas neni takova velka investice. Vzdycky pred pouzitim se musi promichat, protoze dole je husta usazenina. Jinak jsem prave vyzkousela s granatovym jablkem a bylo to prijemne osvezeni.

  • Jarka z Bratislavy | 24. 11. 2005 18:59

    Prosím, vysvetlite, čo je tahine

  • Helena | 24. 11. 2005 16:30

    S arasidovym maslem jsem to nezkousela,libanonci tvrdi,ze jejich recepty jsou dlouhymi stoletimi dovedeny k dokonalosti,takze se na nich neda nic menit,ale tim,ze clovek zkousi se dochazi k vyvoji.Me se zda ,ze baklazan se neda zkazit.Zkuste to a dejte vedet.Ta sezmova pasta je zdrava a vhodna do hodne jidel(napr se sekanou,do salatu,na taratur.Je dobre ji mit.

  • Marcela Vrabcová | 24. 11. 2005 16:21

    Mnam, polotovar na tuhle dobrotu se da koupit v plechovce i v Cechach u ruznych cizich prodejcu zeleniny. Jmenu je se "Baba chanouge". Poprve jsem to jedla v jedne cajovne v Brne. Davame do nej jeste strouzek cesneku. A nejlip se ji, kdyz ho rozprostrete na misku, polijete olejem a pak proste namacite bagetu. Namazane na chlebe to uz nema svoje kouzlo... Ale autorovi dekuju za vnuknuti toho granatoveho jablka. Az ted, kdyz jsem si prohlizela tu plechovku jsem si vsimla, ze je tam zobrazeno. Takze urcite vyzkousim.

  • Airan Novakova | 24. 11. 2005 15:04

    Tak tohle je neco pro mne, baklazan muzu na jakykoli spusob, dekuji autorovi nebo autorce, skoda ze neni podpis. Myslim ze se nic nestane kdyz misto tahine pouziju arasidove maslo, co vy na to:-))

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zelenina
Pokrmy Ze zeleniny Vaření Libanon Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Citron Lilek Sezamová pasta Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bavorské vdolečky

Bavorské vdolečky

Dvoubarevné jablkové řezy

Dvoubarevné jablkové řezy

Mrkvový dort s mandlemi

Mrkvový dort s mandlemi

Rybí pomazánka od maminy

Rybí pomazánka od maminy

Zapečený lilek  (nejen) s rýží

Zapečený lilek (nejen) s rýží

Zeleninový salát s lososem a jogurtovým dresingem

Zeleninový salát s lososem a…

Pudinkový pohár

Pudinkový pohár

Bramborový salát s okurkou a koprem

Bramborový salát s okurkou a koprem

Ořechový biskupský chlebíček

Ořechový biskupský chlebíček

Doporučujeme

20 minut
Salát s quinoou a sýrem halloumi

Salát s quinoou a sýrem halloumi

30 minut
Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

150 minut
Koprová omáčka s hovězím masem

Koprová omáčka s hovězím masem

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

Poslední sledované recepty

181
Dušené kotlety na paprice
Dušené kotlety na paprice
119
Dušené vepřové maso s kedlubnou
Dušené vepřové maso s…
64
Steakový salát s balzamikem
Steakový salát s…
54
Jednoduché bramborovo-rohlíkové knedlíky
Jednoduché bramborovo…
50
Debrecínská polévka s fazolemi
Debrecínská polévka s…

Zajímavé články

4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí nutriční terapeutka Lada Nosková
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí…
Zavařování třešní, které zvládne i začátečník: Vsaďte na jednoduchý třešňový kompot!
Zavařování třešní, které zvládne i začátečník:…
Marinády na gril 7x jinak: Využijete je na žebra, kuře, ryby i steak
Marinády na gril 7x jinak: Využijete je na žebra,…
10 třešňových dezertů, na kterých si určitě pochutnáte!
10 třešňových dezertů, na kterých si určitě…
AHA.cz Adamcová poslala režiséra k moři: Šokující zprávy z Egypta!

Adamcová poslala režiséra k moři: Šokující zprávy z Egypta!

Mimibazar Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Dáma.cz Největší klikaři zvěrokruhu: Těmto znamením vždycky všechno projde

Největší klikaři zvěrokruhu: Těmto znamením vždycky všechno projde

Blesk pro ženy Módní peklo: Režisérka Eva Toulová nepřestává šokovat svými bizarními modely

Módní peklo: Režisérka Eva Toulová nepřestává šokovat svými bizarními modely

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Morbidní nález Míši Kuklové: Mrtvola na kuchyňské lince

Morbidní nález Míši Kuklové: Mrtvola na kuchyňské lince

SportRevue.cz FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

Maminka.cz České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

Blesk Horoskopy Horoskop na víkend 14.–15. 6. 2025: Kdo zatouží po dobrodružství a komu hrozí konflikt?

Horoskop na víkend 14.–15. 6. 2025: Kdo zatouží po dobrodružství a komu hrozí konflikt?

  • Recepty.cz
  • Tlučený baklažán
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact