Za pomoci kultury bakterií a kvasinek, často přezdívaných jako "tibetská houba", můžete vyrobit lahodný nápoj. Připomíná jemně perlivou limonádu plnou blahodárných účinků a jeho příprava je časově nenáročná. Shánějte takzvané tibi krystaly, kefír můžete pít samotný, využívat jej při vaření, ale také pro kosmetické účely, třeba na zmírnění ekzémů.
lžíce
tibetská houba
(seženete v obchodě se zdravou výživou nebo na internetu)
1
l
převařená voda
5
ks
sušené ovoce
Postup přípravy receptu
1
Tibetskou houbu zalijte polotučným nebo plnotučným mlékem. Pokud chcete vyrobit kefír z vody, použijte vychladlou převařenou a přidejte pár kousků sušeného ovoce. Sušené ovoce můžete přidat i do mléka.
2
Sklenici přikryjte prodyšnou gázou. Celý proces by měl probíhat při pokojové teplotě. Po 24 hodinách zamíchejte plastovou nebo dřevěnou lžící.
Hotový kefír z tibetské houby poznáte tak, že se při potřepání sklenicí objeví na stěně typický kefírový povlak. Kefír je potřeba scedit přes hadřík nebo plastový cedník. Je důležité, aby se houba nedostala do styku s kovem.
4
Scezenou houbu vyjměte z cedníku, propláchněte a přikryjte gázou. Celý proces můžete stále znovu opakovat. Kulturu i hotový nápoj uchovávejte v lednici.