Na rozpáleném slunečnicovém oleji, do kterého přidáme bobkový list, a nové koření, osmažíme do sklovata na kostičky pokrájenou cibuli. Ke konci smažení přidáme mletý kmín, a smažíme ještě cca minutu. Pak přidáme přebranou a ve vodě propláchnutou čočku (předem nenamáčíme), kterou smažíme za stálého míchání, na středním plameni, dalších 5 minut. Poté zalijeme studenou vodou tak, aby byla asi centimetr nad čočkou, přivedeme k varu, a přikryté vaříme dalších 10 minut.
2
Přidáme mrkev pokrájenou na tenká půl-kolečka, a červenou papriku zbavenou semínek a pokrájenou na kostičky. Dle potřeby přidáváme studenou vodu tak, aby se směs mohla dobře provařit, ale neděláme polévku, tak to nepřeháníme. Nyní vše vaříme přikryté pokličkou, za občasného míchání, až do úplného změknutí čočky a mrkve (cca 15-20 minut). Mezitím si připravíme čóns z koření - thajské kari, kardamom, kurkumu, zázvor, a bílý pepř zalijeme olivovým olejem, a dobře promícháme, a necháme chvíli odstát.
3
Nyní připravený čóns přidáme do čočky spolu s pokrájeným pórkem a rajčaty, posolíme dle chuti, zalijeme červeným vínem, a dále vaříme, na středním plameni, již odkryté bez pokličky, za občasného míchání, dalších asi 15 minut. Případně ještě dosolíme, a necháme tak 1/2 hodiny odstát. Nemělo by být potřeba zahušťovat, ale pokud je směs příliš řídká, můžete přidat na jemnou nastrouhanou střední bramboru, ještě chvíli povařit. Podáváme buď jako samostatný pokrm, s plátkem citrónu na dochucení. Případně jako přílohu - k čemu už záleží na vás.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
R
|23. 6. 2015 11:22
v thajské kuchyni se nepoužívá olivový olej ani červené víno; o bobkovém listu jsem taky neslyšela, že by ho používali - nemá to být spíš kafírový list? odkud je ten recept?