Máte velkou úrodu rajčat a nevíte už, co s nimi? Usušte je a využijte při přípravě jednoduchých, ale vynikajících špaget. Zbytek sušených rajčat pak můžete naložit do oleje a nechat si na jindy.
Rajčata pokrájejte na poloviny, naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně je posypte solí, cukrem a oreganem. Plech dejte do trouby předehřáté na 180 °C, troubu vypněte a rajčata nechte sušit asi 8 hodin. Ideální je dát rajčata do trouby přes noc.
Náš tip:
Na sušení jsou ideální přezrálá rajčata, která už nelákají ke konzumaci začerstva. Sušená rajčata, která hned nespotřebujete, dejte do zavařovací sklenice, zalijte olivovým olejem tak, aby byla ponořená – můžete přidat česnek a bylinky – a uložte do ledničky, kde vydrží několik týdnů.
2
Špagety uvařte podle návodu na obalu tak, aby byly na skus. Šalotku oloupejte a nasekejte nadrobno, česnek pokrájejte na tenké plátky. Na pánvi zpěňte dvě lžíce oleje, přidejte šalotku, jakmile zesklovatí, tak i česnek, ten už restujte jen krátce, aby nezhořkl. Do pánve nalijte asi naběračku vody z těstovin a nechte ji trochu zredukovat, přidejte špagety a sušená rajčata. Těstoviny osolte, opepřete a dobře promíchejte. Porce posypte nastrouhaným parmazánem, čerstvým oreganem a zakápněte olejem.