těstoviny
Celozrnné (penne, špagety, co máte rádi)
1
balíček
zakysaná smetana
1
ks
brokolice
2
ks
rajčata
2
ks
chilli papričky
1
ks
cibule
4
stroužek
česnek
sýr
(Ideálně parmazán, ale jakýkoliv sýr na strouhání může být - třeba niva)
bazalka
Čerstvá nebo petrželová nať
olivový olej
mořská sůl
pepř mletý
Postup přípravy receptu
1
Nakrájíme cibuli, chilli, česnek a rajčata na drobno. Nastrouháme sýr na hrubo (parmazán škrabkou na brambory) a natrháme bylinky. Dáme vařit těstoviny do vařící osolené vody. (Olej nedáváme, ale raději hodně vody). Brokolici namočíme na maximálně 2 minuty k těstovinám, jen aby lehce změkla a ztmavla.
2
Kdyby byla moc velká a stonek tuhý, raději ji rozkrojíme na půl ještě před namočením do vody. Brokolici napíchneme na vidličku (abychom se nepopálili) a ještě horkou rozkrájíme na kousky. Měla by stále držet tvar a nebýt na kaši. Na olivovém oleji zesklovatíme cibuli, pak přidáme chilli papričky a česnek. Dále následuje brokolice a rajčata.
3
Vše lehce promícháme se zakysanou smetanou a prohřejeme. Ochutíme mořskou solí a čerstvě pomletým pepřem. Ještě na pánvi přidáme strouhaný sýr a čerstvé bylinky.
4
Podáváme s těstovinami (a vychlazeným bílým vínem).
Trochu nechápu autory receptů, kteří u některých surovin napíší množství a u některých ne. Docela špatně se mi při nákupu množství té nivy odhadovalo (nakonec jsem jí teda vzala zbytečně moc). Nicméně recept dobrý, taková jídla máme rádi. Chilli papričky tomu daly šmrnc . Jinak používala jsem teda nivu, parmezán mi přišel dost drahý na to, aby skončil jako omáčka