g
čerstvé ovoce
: jablka, hrušky, meruňky, slívy, borůvky, třešně...
50
g
máslo
1
ks
vanilkový cukr
cukr krupice
dle kyselosti ovoce (nemusí být)
Dohotovení:
200
ml
zakysaná smetana
nebo bílý jogurt
1
lžíce
moučkový cukr
čerstvé ovoce
Postup přípravy receptu
1
Nejprve si připravíme směs ovoce: v pánvi rozpustíme máslo, na které dáme zprudka orestovat (oloupané a očištěné) ovoce pokrájené na větší kusy posypeme vanilkovým cukrem. Drobné ovoce jen opláchneme a necháme dobře okapat. Restujeme cca 3-4 minuty, pak necháme zchladnout.
2
Těsto: žloutky vymícháme s cukry, přidáme mléko, hladkou mouku a řádně promícháme dohladka. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků a těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku cca 18 X 25 cm. Na těsto poklademe ovoce a ovocnou omáčkou, která zůstala v pánvi těsto stejnoměrně pokapeme. Dáme péct do předehřáté trouby na střední teplotu. Když se těsto se zvedne, ztuhne a zezlátne, máme upečeno.
3
Koláč hned nakrájíme na 4 díly. Na každý dáme kopeček oslazené zakysané smetany nebo jogurtu, dozdobíme ovocem a podáváme.