g
kořenová zelenina
- mrkev, celer, petrřel - směs
1
ks
cibule
větší
60
g
máslo
+ ořech másla nakonec
6
ks
nové koření
2
ks
bobkový list
1
snítka
rozmarýn
pepř mletý
sůl
1
lžíce
hořčice plnotučná
plnější
1
dl
červené víno
vývar
dle potřeby
Postup přípravy receptu
1
Telecí maso osolíme a opepříme, pokud budeme používat plec, která nemusí být kompaktní, zpevníme ji provázkem a pokud použijeme sušší část masa (kýtu), doporučuji prošpikovat několika hranolky špeku nebo slaniny.
2
Očištěnou zeleninu pokrájíme na kostičky a dáme osmažit na rozpuštěné máslo s novým kořením a bobkovými listy dorůžova. Během přípravy zeleniny přidáme osmažit i pokrájenou cibuli. Ke konci smažení vložíme k zelenině osmažit ze všech stran i připravené maso.
Když máme maso zatáhlé, vmícháme k zelenině plnější lžíci plnotučné hořčice, snítku rozmarýnu a vše ještě krátce osmažíme, podlijeme vínem a vývarem a maso dusíme na mírném ohni, pod poklicí doměkka, za občasného otočení a případného podlití dle potřeby.
4
Měkké maso vyndáme, pokud jsme zpevňovali provázkem, tak ten odstraníme a maso necháme na teplém místě odpočinout. Během toho si doděláme zeleninu.
5
Vyndáme kuličky nového koření, bobkové listy, větvičku rozmarýnu a zeleninu buď přes cedník propasírujeme nebo ji rozmixujeme ponorným mixerem dohladka. Krémovou zeleninu přivedeme k varu a zředíme vývarem na požadovanou hustotu, jen tolik, abychom nemuseli zahušťovat moukou nebo jíškou, + případně ještě dochutíme solí, pepřem. Do zeleniny vmícháme ořech másla na zjemnění, který necháme volně, již bez vaření rozpustit.
6
Maso pokrájíme na plátky. Podáváme s knedlíkem a zeleninovou omáčkou.