• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Tažený štrůdl (závin)
Napište svůj komentář k receptu

Tažený štrůdl (závin)

autor: RauM
0.0
moje hodnoceni
3.2
hodnotilo: 25
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
  • Těsto
    • 280
      g hladká mouka
    • 100
      ml teplá voda
    • 2
      lžíce olej
    • 0,50
      lžička citronová šťáva nebo ocet
    • 1
      ks vejce
    • sůl špetka
  • Náplň
    • 1
      kg jablka
    • rozinky dle chuti
    • 4
      lžíce strouhanka
    • cukr dle chuti
    • skořice dle chuti nebo skořicový cukr
    • ořechy nemusí být
  • Na potření
    • 100
      g máslo nebo Hera

Postup přípravy receptu

1
1. Do mísy prosijte mouku a utvořte v ní důlek. Rozmíchejte vejce, vodu,olej, sůl a citronovou šťávu a vlijte do důlku. Hmotu začněte zpracovávat od středu, nejdříve s pomocí nože, poté už rukama. Připravte měkké, nepříliš lepivé těsto. Pokud je moc suché, přidejte trochu vody, v opačném případě přisypte mouku.
2
2. Těsto propracovávejte na podložce tak dlouho, dokud není hladké, lesklé a nelepivé. Pak utvořte 2 nízké bochánky a nejméně na půl hodiny ho schovejte pod nahřátý hrnec, na nějž položíte další hrnec s horkou vodou pokličkou. Mezitím si oloupejte jalbka, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte nahrubo.
3
3. Z poloviny odpočatého těsta rozválejte na lehce pomoučněné podložce na co nejtenčí obdélník, poté přeneste na čistou velkou utěrku nebo ubrus a začněte plát vytahovat hřbety rukou. Opatrnými pohyby vytahujte těsto do všech směrů, dokud jím není dobře vidět vzor na utěrce. Nakonec odkrojte případné silnější okraje.
4
4. Potřete plát rozpuštěným máslem, trochu posypte strouhankou a rozprostřete na něj polovinu jablek. Z každé strany přitom nechte volný asi dvoucentimetrový okraj. Podél jedné z kratších stran – u té, kde budete končit se zavinováním – můžete nechat ještě víc místa. Takto připravený štrúdl lehce poprašte cukrem i skořicí, a pokud máte rádi rozinky nebo ořechy, přidejte také je.
5
5. S pomocí utěrky, která leží pod těstem, začněte závin postupně rolovat, a to od kratší strany. Až dojdete na konec, přeneste ho na utěrce na plech a nechte na něj závin sklouznout tak, aby část se spojem skončila vespod. Pak zahněte okraje dolů a celý závin opět potřete máslem. Pokud je plech menší, můžete štrúdl ohnout nebo ho ještě na utěrce překrojit na dvě poloviny a ty pak samostatně přenést na plech. S druhou polovinou těsta postupujte stejně.
6
6. Závin pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, u horkovzdušné na 180 °C, zhruba padesát minut až hodinu.
7
(já pekla na horkovzduch 180 stupnů a 50 min)
8
DŮLEŽITÉ!!!
9
V průběhu pečení i po upečení a vytažení z trouby závin potírejte rozpuštěným máslem-herou (já dělala asi každých 15 min). Před krájením nechte moučník minimálně aspoň půl hodiny odpočinout a pak ho pocukrujte.
10
ale lépe je vydržet tak hodinu až 2, než moučník navlhne a změkne. Ihned po vytažení z trouby působí totiž velice tvrdě a hodně se při brzkém krájení láme!
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Tradiční tažený štrůdl

Tradiční tažený štrůdl

Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

Mandlový štrůdl (závin)

Mandlový štrůdl (závin)

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Simca | 13. 2. 2012 11:13

    Já jsem naopak ráda za tenhle recept, je to mnohem lépe napsaný, než ten druhý :). Takže jdu na to :)

  • RauM
    RauM | 31. 1. 2012 09:50

    Jani, já vím, že tady už recept je, ale myslím si, že upřesnění vody a jiný poměr surovin neznamená, že jsem ten váš "obšlehla". Chtěla jsem dělat podle vašeho, ale prootže jsem si netroufla odhadovat od oka množství vody, našla jsem ho jinde na internetu, kde byla postup popsán pro mne lépe. Tudíž ani netvrdím, že je můj, ale myslím si, že nepodělit se o něj by byla škoda. Hezký den

  • Jana | 30. 1. 2012 08:10

    Tradiční tažený štrůdl, Jana z VM

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Štrůdly Nejlepší dezerty
Moučníky Záviny Dopolední svačina Svačina Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová šťáva Cukr Hladká mouka Jablka Máslo Olej Ořechy Rozinky Skořice Strouhanka Sůl Teplá voda Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Škvarková pomazánka podle řezníka Pospíšila

Škvarková pomazánka podle řezníka…

Klobásová pomazánka

Klobásová pomazánka

Vepřová kýta se sušenými rajčaty

Vepřová kýta se sušenými rajčaty

Koláč z podmáslí

Koláč z podmáslí

Mrkvový koláč BILLA

Mrkvový koláč BILLA

Svíčková Stroganoff

Svíčková Stroganoff

Kefírový koláč s ořechy

Kefírový koláč s ořechy

Kuřecí srdíčka - pečená

Kuřecí srdíčka - pečená

Mrkvovo-banánové smoothie

Mrkvovo-banánové smoothie

Doporučujeme

120 minut
Vepřové výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem

Vepřové výpečky se špenátem a…

20 minut
Rychlá mexická fazolová polévka

Rychlá mexická fazolová polévka

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

90 minut
Francouzské brambory

Francouzské brambory

80 minut
Strouhaný kakaový koláč

Strouhaný kakaový koláč

45 minut
Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

60 minut
Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka

35 minut
Palačinka z trouby s karamelizovaným ovocem

Palačinka z trouby s karamelizovaným…

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

Poslední sledované recepty

28
Jehněčí kýta pečená se 40 stroužky mladého česneku - Gigot aux 40 gousses d ail
Jehněčí kýta pečená se…
21
Špagety s rukolou,sušenými rajčaty,italskou šunkou posypané parmazánem
Špagety s rukolou…
21
Nejlepší horká čokoláda II. - méně sladká verze při nedostatku čokolády!
Nejlepší horká čokoláda…
20
Jednoduché zeleninovo-uzeninové toustové ragú (nejen) na topinky - sterilované
Jednoduché zeleninovo…
19
Celozrnné těstoviny s kuřecím masem, špenátem, hráškem a kukuřicí sypané sýrem
Celozrnné těstoviny s…

Zajímavé články

Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými sladkými výtvory
Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými…
Luxusní pečené vepřové: 3 jednoduché recepty, které jste určitě neznali
Luxusní pečené vepřové: 3 jednoduché recepty,…
Hřejivé podzimní menu nejen na víkend: Od snídaně až po večeři
Hřejivé podzimní menu nejen na víkend: Od snídaně…
Sladké pečení s margotkou: Bezkonkurenční moučníky z ikonické tyčinky s kokosovo-rumovou příchutí
Sladké pečení s margotkou: Bezkonkurenční…
Šup šup buchta: Nejrychlejší a nejjednodušší moučník, který se vždycky povede
Šup šup buchta: Nejrychlejší a nejjednodušší…
AHA.cz Felix Slováček propukl v pláč: Vzpomínka na nejkrásnější dárek od Aničky

Felix Slováček propukl v pláč: Vzpomínka na nejkrásnější dárek od Aničky

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Blesk pro ženy Spodní prádlo podle znamení: Ve kterém se budete cítit nejlépe?

Spodní prádlo podle znamení: Ve kterém se budete cítit nejlépe?

Ženy.cz Průvodce randění na Tinderu: Poznáte psychopata ještě před první schůzkou?

Průvodce randění na Tinderu: Poznáte psychopata ještě před první schůzkou?

Blesk.cz Dramatický předposlední díl Zrádců: Konec další zrádkyně! Čí hlas rozhodnul?!

Dramatický předposlední díl Zrádců: Konec další zrádkyně! Čí hlas rozhodnul?!

SportRevue.cz FOTO: Paulina Gretzky – sexy blondýna, která kdysi dráždila (nejen) golfistky

FOTO: Paulina Gretzky – sexy blondýna, která kdysi dráždila (nejen) golfistky

Maminka.cz Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo by si měl začít hlídat váhu a kdo zažije rande snů?

Horoskop na další týden: Kdo by si měl začít hlídat váhu a kdo zažije rande snů?

Další doporučené recepty:

Tatranské kuře
Tatranské kuře
Tatranské pracny
Tatranské pracny
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Telecí hrudí plněné risi-pisi
Telecí hrudí plněné risi-pisi
Telecí kapsa nadívaná žampiony
Telecí kapsa nadívaná žampiony
Telecí kapsa plněná sýrem a šunkou
Telecí kapsa plněná sýrem a šunkou
  • Recepty.cz
  • Tažený štrůdl (závin)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact