• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Tažený štrůdl (závin)
Napište svůj komentář k receptu

Tažený štrůdl (závin)

autor: RauM
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 24
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
  • Těsto
    • 280
      g hladká mouka
    • 100
      ml teplá voda
    • 2
      lžíce olej
    • 0,50
      lžička citronová šťáva nebo ocet
    • 1
      ks vejce
    • sůl špetka
  • Náplň
    • 1
      kg jablka
    • rozinky dle chuti
    • 4
      lžíce strouhanka
    • cukr dle chuti
    • skořice dle chuti nebo skořicový cukr
    • ořechy nemusí být
  • Na potření
    • 100
      g máslo nebo Hera

Postup přípravy receptu

1
1. Do mísy prosijte mouku a utvořte v ní důlek. Rozmíchejte vejce, vodu,olej, sůl a citronovou šťávu a vlijte do důlku. Hmotu začněte zpracovávat od středu, nejdříve s pomocí nože, poté už rukama. Připravte měkké, nepříliš lepivé těsto. Pokud je moc suché, přidejte trochu vody, v opačném případě přisypte mouku.
2
2. Těsto propracovávejte na podložce tak dlouho, dokud není hladké, lesklé a nelepivé. Pak utvořte 2 nízké bochánky a nejméně na půl hodiny ho schovejte pod nahřátý hrnec, na nějž položíte další hrnec s horkou vodou pokličkou. Mezitím si oloupejte jalbka, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte nahrubo.
3
3. Z poloviny odpočatého těsta rozválejte na lehce pomoučněné podložce na co nejtenčí obdélník, poté přeneste na čistou velkou utěrku nebo ubrus a začněte plát vytahovat hřbety rukou. Opatrnými pohyby vytahujte těsto do všech směrů, dokud jím není dobře vidět vzor na utěrce. Nakonec odkrojte případné silnější okraje.
4
4. Potřete plát rozpuštěným máslem, trochu posypte strouhankou a rozprostřete na něj polovinu jablek. Z každé strany přitom nechte volný asi dvoucentimetrový okraj. Podél jedné z kratších stran – u té, kde budete končit se zavinováním – můžete nechat ještě víc místa. Takto připravený štrúdl lehce poprašte cukrem i skořicí, a pokud máte rádi rozinky nebo ořechy, přidejte také je.
5
5. S pomocí utěrky, která leží pod těstem, začněte závin postupně rolovat, a to od kratší strany. Až dojdete na konec, přeneste ho na utěrce na plech a nechte na něj závin sklouznout tak, aby část se spojem skončila vespod. Pak zahněte okraje dolů a celý závin opět potřete máslem. Pokud je plech menší, můžete štrúdl ohnout nebo ho ještě na utěrce překrojit na dvě poloviny a ty pak samostatně přenést na plech. S druhou polovinou těsta postupujte stejně.
6
6. Závin pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, u horkovzdušné na 180 °C, zhruba padesát minut až hodinu.
7
(já pekla na horkovzduch 180 stupnů a 50 min)
8
DŮLEŽITÉ!!!
9
V průběhu pečení i po upečení a vytažení z trouby závin potírejte rozpuštěným máslem-herou (já dělala asi každých 15 min). Před krájením nechte moučník minimálně aspoň půl hodiny odpočinout a pak ho pocukrujte.
10
ale lépe je vydržet tak hodinu až 2, než moučník navlhne a změkne. Ihned po vytažení z trouby působí totiž velice tvrdě a hodně se při brzkém krájení láme!
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Tradiční tažený štrůdl

Tradiční tažený štrůdl

Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

Mandlový štrůdl (závin)

Mandlový štrůdl (závin)

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Simca | 13. 2. 2012 11:13

    Já jsem naopak ráda za tenhle recept, je to mnohem lépe napsaný, než ten druhý :). Takže jdu na to :)

  • RauM
    RauM | 31. 1. 2012 09:50

    Jani, já vím, že tady už recept je, ale myslím si, že upřesnění vody a jiný poměr surovin neznamená, že jsem ten váš "obšlehla". Chtěla jsem dělat podle vašeho, ale prootže jsem si netroufla odhadovat od oka množství vody, našla jsem ho jinde na internetu, kde byla postup popsán pro mne lépe. Tudíž ani netvrdím, že je můj, ale myslím si, že nepodělit se o něj by byla škoda. Hezký den

  • Jana | 30. 1. 2012 08:10

    Tradiční tažený štrůdl, Jana z VM

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Štrůdly Nejlepší dezerty
Moučníky Záviny Dopolední svačina Svačina Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová šťáva Cukr Hladká mouka Jablka Máslo Olej Ořechy Rozinky Skořice Strouhanka Sůl Teplá voda Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kremrole se šlehačkou

Kremrole se šlehačkou

Tatranské kuře

Tatranské kuře

Super jablkové knedlíky

Super jablkové knedlíky

Pizza rohlíky

Pizza rohlíky

Zapékaný pórek

Zapékaný pórek

Troubový segedinský guláš

Troubový segedinský guláš

Sekaná podle Itala

Sekaná podle Itala

Tikka masala

Tikka masala

Vepřová kýta na rajčatech

Vepřová kýta na rajčatech

Doporučujeme

20 minut
Čočkový dhál

Čočkový dhál

20 minut
Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s hruškami

40 minut
Houbová omáčka II.

Houbová omáčka II.

30 minut
Krupicový dezert se švestkovým rozvarem

Krupicový dezert se švestkovým…

30 minut
Topinky se smaženicí

Topinky se smaženicí

40 minut
Nepečený jablkový dort

Nepečený jablkový dort

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Houbový guláš

Houbový guláš

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

97
Krupicový dezert se švestkovým rozvarem
Krupicový dezert se…
71
Domácí rybízová marmeláda
Domácí rybízová marmeláda
66
Nepečený jablkový dort
Nepečený jablkový dort
42
Bramborový guláš s hlívou
Bramborový guláš s hlívou
34
Smetanové fleky se zelím
Smetanové fleky se zelím

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: 5 rychlých a originálních večeří z brambor
Od pondělí do pátku: 5 rychlých a originálních…
7 českých podzimních superpotravin: Jsou levné, pochutnáte si na nich a někdy dokáží i zázraky
7 českých podzimních superpotravin: Jsou levné,…
Nejkrásnější houbové dorty: Originální sladkosti, které potěší nejen vášnivé houbaře
Nejkrásnější houbové dorty: Originální sladkosti,…
Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4 recepty, jak je chutně využít
Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4…
Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin: Krása a kreativita v jednom
Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin:…
AHA.cz Bohdalová ve společnosti: Tajemný doprovod vzbudil otázky

Bohdalová ve společnosti: Tajemný doprovod vzbudil otázky

Mimibazar Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Dáma.cz Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a zdravých večeří z kuřecího masa

Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a zdravých večeří z kuřecího masa

Blesk pro ženy Ofiny jsou zpět! Jaký typ bude hitem tohoto podzimu?

Ofiny jsou zpět! Jaký typ bude hitem tohoto podzimu?

Ženy.cz Lidi, vzpamatujte se! Proč už nikdo nemá normální vztah k jídlu?

Lidi, vzpamatujte se! Proč už nikdo nemá normální vztah k jídlu?

Blesk.cz Nepodařená soudní tahanice Soukupa a Dopity: Jeden s úsměvem a druhý… nikde

Nepodařená soudní tahanice Soukupa a Dopity: Jeden s úsměvem a druhý… nikde

SportRevue.cz FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

Maminka.cz 7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

Blesk Horoskopy Ezoterické rituály na podzimní rovnodennost: Jak přilákat lásku a hojnost?

Ezoterické rituály na podzimní rovnodennost: Jak přilákat lásku a hojnost?

Další doporučené recepty:

Tatranské kuře
Tatranské kuře
Tatranské pracny
Tatranské pracny
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Telecí hrudí plněné risi-pisi
Telecí hrudí plněné risi-pisi
Telecí kapsa nadívaná žampiony
Telecí kapsa nadívaná žampiony
Telecí kapsa plněná sýrem a šunkou
Telecí kapsa plněná sýrem a šunkou
  • Recepty.cz
  • Tažený štrůdl (závin)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact