• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Zavařování & nakládání
  • Recepty.cz
  • Tažený štrůdl (závin)
Napište svůj komentář k receptu

Tažený štrůdl (závin)

autor: RauM
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 24
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
  • Těsto
    • 280
      g hladká mouka
    • 100
      ml teplá voda
    • 2
      lžíce olej
    • 0,50
      lžička citronová šťáva nebo ocet
    • 1
      ks vejce
    • sůl špetka
  • Náplň
    • 1
      kg jablka
    • rozinky dle chuti
    • 4
      lžíce strouhanka
    • cukr dle chuti
    • skořice dle chuti nebo skořicový cukr
    • ořechy nemusí být
  • Na potření
    • 100
      g máslo nebo Hera

Postup přípravy receptu

1
1. Do mísy prosijte mouku a utvořte v ní důlek. Rozmíchejte vejce, vodu,olej, sůl a citronovou šťávu a vlijte do důlku. Hmotu začněte zpracovávat od středu, nejdříve s pomocí nože, poté už rukama. Připravte měkké, nepříliš lepivé těsto. Pokud je moc suché, přidejte trochu vody, v opačném případě přisypte mouku.
2
2. Těsto propracovávejte na podložce tak dlouho, dokud není hladké, lesklé a nelepivé. Pak utvořte 2 nízké bochánky a nejméně na půl hodiny ho schovejte pod nahřátý hrnec, na nějž položíte další hrnec s horkou vodou pokličkou. Mezitím si oloupejte jalbka, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte nahrubo.
3
3. Z poloviny odpočatého těsta rozválejte na lehce pomoučněné podložce na co nejtenčí obdélník, poté přeneste na čistou velkou utěrku nebo ubrus a začněte plát vytahovat hřbety rukou. Opatrnými pohyby vytahujte těsto do všech směrů, dokud jím není dobře vidět vzor na utěrce. Nakonec odkrojte případné silnější okraje.
4
4. Potřete plát rozpuštěným máslem, trochu posypte strouhankou a rozprostřete na něj polovinu jablek. Z každé strany přitom nechte volný asi dvoucentimetrový okraj. Podél jedné z kratších stran – u té, kde budete končit se zavinováním – můžete nechat ještě víc místa. Takto připravený štrúdl lehce poprašte cukrem i skořicí, a pokud máte rádi rozinky nebo ořechy, přidejte také je.
5
5. S pomocí utěrky, která leží pod těstem, začněte závin postupně rolovat, a to od kratší strany. Až dojdete na konec, přeneste ho na utěrce na plech a nechte na něj závin sklouznout tak, aby část se spojem skončila vespod. Pak zahněte okraje dolů a celý závin opět potřete máslem. Pokud je plech menší, můžete štrúdl ohnout nebo ho ještě na utěrce překrojit na dvě poloviny a ty pak samostatně přenést na plech. S druhou polovinou těsta postupujte stejně.
6
6. Závin pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, u horkovzdušné na 180 °C, zhruba padesát minut až hodinu.
7
(já pekla na horkovzduch 180 stupnů a 50 min)
8
DŮLEŽITÉ!!!
9
V průběhu pečení i po upečení a vytažení z trouby závin potírejte rozpuštěným máslem-herou (já dělala asi každých 15 min). Před krájením nechte moučník minimálně aspoň půl hodiny odpočinout a pak ho pocukrujte.
10
ale lépe je vydržet tak hodinu až 2, než moučník navlhne a změkne. Ihned po vytažení z trouby působí totiž velice tvrdě a hodně se při brzkém krájení láme!
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Tradiční tažený štrůdl

Tradiční tažený štrůdl

Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

Mandlový štrůdl (závin)

Mandlový štrůdl (závin)

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Simca | 13. 2. 2012 11:13

    Já jsem naopak ráda za tenhle recept, je to mnohem lépe napsaný, než ten druhý :). Takže jdu na to :)

  • RauM
    RauM | 31. 1. 2012 09:50

    Jani, já vím, že tady už recept je, ale myslím si, že upřesnění vody a jiný poměr surovin neznamená, že jsem ten váš "obšlehla". Chtěla jsem dělat podle vašeho, ale prootže jsem si netroufla odhadovat od oka množství vody, našla jsem ho jinde na internetu, kde byla postup popsán pro mne lépe. Tudíž ani netvrdím, že je můj, ale myslím si, že nepodělit se o něj by byla škoda. Hezký den

  • Jana | 30. 1. 2012 08:10

    Tradiční tažený štrůdl, Jana z VM

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Štrůdly Nejlepší dezerty
Moučníky Záviny Dopolední svačina Svačina Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová šťáva Cukr Hladká mouka Jablka Máslo Olej Ořechy Rozinky Skořice Strouhanka Sůl Teplá voda Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Jablkový koláč od Alice

Jablkový koláč od Alice

Bramborové placky s mákem

Bramborové placky s mákem

Cuketové chlupaté knedlíky

Cuketové chlupaté knedlíky

Smažené bramborové placičky

Smažené bramborové placičky

Škvarkové placičky

Škvarkové placičky

Boloňské brambory

Boloňské brambory

Rychlá rajská polévka s pistáciemi

Rychlá rajská polévka s pistáciemi

Česneková růžičková kapusta se slaninou a bylinkami

Česneková růžičková kapusta se…

Bylinkový olej

Bylinkový olej

Doporučujeme

30 minut
Špenátové palačinky s houbovou náplní

Špenátové palačinky s houbovou náplní

40 minut
Podzimní houbovka s dýní

Podzimní houbovka s dýní

15 minut
Hruškový crumble s perníkem

Hruškový crumble s perníkem

140 minut
Hovězí pečeně s houbami

Hovězí pečeně s houbami

30 minut
Mexická tortilla se zelným salátem

Mexická tortilla se zelným salátem

30 minut
Halloweenské cupcakes ala netopýři

Halloweenské cupcakes ala netopýři

40 minut
Zelňačka s klobásou

Zelňačka s klobásou

100 minut
Kefírový koláč s jablky a čokoládovou polevou

Kefírový koláč s jablky a čokoládovou…

30 minut
Topinky s houbami a čedarem

Topinky s houbami a čedarem

Poslední sledované recepty

392
Dýňový koláč s polevou
Dýňový koláč s polevou
35
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
32
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
31
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
25
Vajíčková pomazánka
Vajíčková pomazánka

Zajímavé články

Domácí podzimní čaje: Zahřejí vás, zlepší náladu a některé umí i léčit
Domácí podzimní čaje: Zahřejí vás, zlepší náladu…
Strašidelné dobroty: 40 sladkých i slaných nápadů na Halloween
Strašidelné dobroty: 40 sladkých i slaných nápadů…
Podzimní prázdniny na chalupě: Rodinné recepty od polévky až po moučník
Podzimní prázdniny na chalupě: Rodinné recepty od…
KVÍZ: Znáte oblíbená jídla našich prezidentů? Otestujte se!
KVÍZ: Znáte oblíbená jídla našich prezidentů?…
Amatérská kanadská pekařka vyrábí strašidelné koláče. Některé i svítí ve tmě!
Amatérská kanadská pekařka vyrábí strašidelné…
AHA.cz Brožová vyděsila fanoušky: Co se jí to stalo s obličejem?

Brožová vyděsila fanoušky: Co se jí to stalo s obličejem?

Mimibazar Jak dopadlo testování elektronické stavebnice Boffin II LIGHT? Přečtěte si recenze rodičů

Jak dopadlo testování elektronické stavebnice Boffin II LIGHT? Přečtěte si recenze rodičů

Dáma.cz Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Blesk pro ženy Móda z předávání státních vyznamenání: Nerudová zopakovala šaty z KVIFF, Havlová absolutně excelovala

Móda z předávání státních vyznamenání: Nerudová zopakovala šaty z KVIFF, Havlová absolutně excelovala

Ženy.cz Sex jako elixír života: Ejakulovat častěji by měly místo mužů ženy

Sex jako elixír života: Ejakulovat častěji by měly místo mužů ženy

Blesk.cz Smutek dcery Bruce Willise: Na dítě zůstala sama!

Smutek dcery Bruce Willise: Na dítě zůstala sama!

SportRevue.cz FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

Maminka.cz GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

Blesk Horoskopy Čarujte na Dušičky: Vyžeňte zlo z domu a rozmlouvejte s mrtvými

Čarujte na Dušičky: Vyžeňte zlo z domu a rozmlouvejte s mrtvými

Další doporučené recepty:

Tatranské kuře
Tatranské kuře
Tatranské pracny
Tatranské pracny
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Telecí hrudí plněné risi-pisi
Telecí hrudí plněné risi-pisi
Telecí kapsa nadívaná žampiony
Telecí kapsa nadívaná žampiony
Telecí kapsa plněná sýrem a šunkou
Telecí kapsa plněná sýrem a šunkou
  • Recepty.cz
  • Tažený štrůdl (závin)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact