• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Tažený jablkový závin
Napište svůj komentář k receptu

Tažený jablkový závin

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 11
doba přípravy: 40 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
6fotografií
Nahrát fotku
 

Král mezi štrúdly vyznačující se tenoučkým a křehkým těstem, naplněný voňavou směsí nejlépe navinulých jablek, cukru, skořice, nasekaných ořechů a rozinek.

Suroviny

2 porce
    • 300
      g hladká mouka + na podsypání
    • 200
      ml vlažná voda
    • 50
      ml rostlinný olej
    • 8
      ks jablka kyselejší, 6-8 jablek
    • 3
      lžíce třtinový cukr 3-4 lžíce
    • 2
      lžička skořice
    • 3
      hrst vlašské ořechy nasekané
    • 1
      hrst rozinky
    • 3
      lžíce rozpuštěné máslo
    • 3
      lžíce strouhanka 3-4 lžíce
    • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

1
Mouku nasypte do mísy, přilijte vodu, olej a rukou míchejte, aby se suroviny spojily. Jakmile získáte kompaktní hmotu, začněte ji zpracovávat na hladké nelepivé těsto. Je to otázka několika minut a dá se to zvládnout pouze rukou. Uvedené množství je na dvě nohavice závinu, takže těsto rozdělte na poloviny, z každé části těsta vytvarujte bochánek, potřete ho olejem, dejte do misky vytřené olejem a zakryjte fólií. Nechte 3–4 hodiny odležet na teplejším místě, nebo přes noc v ledničce.

RADA: Jak připravit těsto na nejlepší tažený štrúdl? Víme, jak na to, aby bylo dokonalé!

2
Mezitím oloupejte jablka, nakrájejte je na malé kostičky, přidejte cukr, skořici, nasekané ořechy a rozinky. Promíchejte v míse a nechte odstát.
3
Připravte si čistou utěrku, položte ji ideálně na vyšší prkénko zhruba o velikosti, na kterou bude mít roztažené těsto. Utěrku po celé ploše důkladně posypte moukou. Jeden bochánek těsta položte na utěrku a válečkem ho začněte pomalu a zlehka rozvalovat do stran. Mělo by to jít poměrně snadno, správné těsto je velmi pružné. Těsto rozvalujte od středu směrem ke hranám prkénka. Jakmile se přiblížíte požadovanému tvaru a váleček toho už víc nezmůže, zapojte ruce. Pomalu, kousek po kousku, vytahujte okraje těsta a „zahákněte“ je vždy za okraj prkénka. Postupujte pomalu a opatrně, těsto bude stále tenčí, mělo by přes něj být vidět. Pokud se objeví trhlinka, nic se neděje.

RADA: Jak na třenou bábovku, která vydrží 14 dní vláčná

4
Roztažené těsto po celé ploše pokapejte rozehřátým máslem. K delšímu okraji blíže u sebe nasypte takřka po celé délce strouhanku – ponechte volný okraj asi o šířce náplně. Na strouhanku navršte asi polovinu pokrájených jablek (pokud pustily šťávu, slijte ji). Pomocí utěrky přes náplň přehrňte volný okraj, těsto přes utěrku přimáčkněte k náplni a pokračujte v rolování: utěrkou těsto rolujte a při každém překlopení vždy závin trochu po celé délce stiskněte, aby držel tvar. Současně se zbavujte mouky, kterou je posypaná utěrka, stačí ji průběžně sfoukávat nebo odstraňovat štětečkem. Před posledním otočením pomažte závin máslem, aby držel pohromadě. Těsto, které zbylo na koncích, odstraňte, pevným stiskem těsto slepte k sobě.
5
Utěrku uchopte každou rukou za jeden konec a závin „jako v kolébce“ přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Vyklopte ho spojem dospod. Omeťte přebytečnou mouku a celý závin včetně spojů pomažte zbytkem rozpuštěného másla. Stejným způsobem připravte druhý závin. Záviny pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30–35 minut. Nechte ho alespoň trochu vychladnout, pocukrujte a opatrně krájejte, nejlépe jemně vroubkovaným nožem.
6
Poznámka: Ingredience jsou na dva záviny.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Tažený štrůdl (závin)

Tažený štrůdl (závin)

Otevřený jablečný závin s punčem

Otevřený jablečný závin s punčem

Mini štrúdly

Mini štrúdly

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Štrůdly FOOD
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hladká mouka Jablka Moučkový cukr Rostlinný olej Rozinky Rozpuštěné máslo Skořice Strouhanka Třtinový cukr Vlašské ořechy Vlažná voda

Třená bábovka podle Sandtnerové

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Knedle v hrnečku

Knedle v hrnečku

Květáková polévka II.

Květáková polévka II.

Dušené vepřové na provensálském koření

Dušené vepřové na provensálském koření

Plněná kuřecí prsa

Plněná kuřecí prsa

Mrkvová mňamka

Mrkvová mňamka

Bůčková pochoutka

Bůčková pochoutka

Vepřové koleno na černém pivě

Vepřové koleno na černém pivě

Nepečené ovesné placičky s arašídovým máslem

Nepečené ovesné placičky s arašídovým…

Pečené vepřové ocásky s kořenovou zeleninou

Pečené vepřové ocásky s kořenovou…

Doporučujeme

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

95 minut
Pastýřský koláč

Pastýřský koláč

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

260 minut
Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon

105 minut
Řepánky

Řepánky

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Lokše

Lokše

Třená bábovka podle Sandtnerové

Poslední sledované recepty

24
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
18
Brokolicová polévka se smetanou
Brokolicová polévka se…
14
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
13
Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Rybí směs se zeleninou a…
13
Letní závitky s arašídovou omáčkou
Letní závitky s…

Zajímavé články

Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste fermentovaný oves jako zdravou snídani
Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste…
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých, tradiční pochoutku našich předků
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých,…
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý…
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento geniální podzimní dezert v pečené i nepečené verzi
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento…
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich běhat mráz po zádech
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich…
AHA.cz Ornella Koktová v maléru? Případ pro sociálku, kleje babička Monika

Ornella Koktová v maléru? Případ pro sociálku, kleje babička Monika

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Blesk pro ženy Královna Halloweenu je zpět! Heidi Klum svými kostýmy vždycky vyrazí dech

Královna Halloweenu je zpět! Heidi Klum svými kostýmy vždycky vyrazí dech

Ženy.cz Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Blesk.cz Halloween slavných: Sexy Kubelková, Lela v latexu i nápaditá Leitgeb

Halloween slavných: Sexy Kubelková, Lela v latexu i nápaditá Leitgeb

SportRevue.cz FOTO: Gabriela Koukalová a 49 dalších největších krásek zimních sportů tohoto tisíciletí

FOTO: Gabriela Koukalová a 49 dalších největších krásek zimních sportů tohoto tisíciletí

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Velký horoskop financí na listopad: Štíry a Lvy čekají zlaté časy, Střelci by měli šetřit

Velký horoskop financí na listopad: Štíry a Lvy čekají zlaté časy, Střelci by měli šetřit

Další doporučené recepty:

Tatrankové vánoční kuličky
Tatrankové vánoční kuličky
Tatranské kuře
Tatranské kuře
Tatranské pracny
Tatranské pracny
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
Telecí hrudí plněné risi-pisi
Telecí hrudí plněné risi-pisi
Telecí kapsa nadívaná žampiony
Telecí kapsa nadívaná žampiony
  • Recepty.cz
  • Tažený jablkový závin
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact