• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Tažený jablkový závin
Napište svůj komentář k receptu

Tažený jablkový závin

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 11
doba přípravy: 40 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
6fotografií
Nahrát fotku
 

Král mezi štrúdly vyznačující se tenoučkým a křehkým těstem, naplněný voňavou směsí nejlépe navinulých jablek, cukru, skořice, nasekaných ořechů a rozinek.

Suroviny

2 porce
    • 300
      g hladká mouka + na podsypání
    • 200
      ml vlažná voda
    • 50
      ml rostlinný olej
    • 8
      ks jablka kyselejší, 6-8 jablek
    • 3
      lžíce třtinový cukr 3-4 lžíce
    • 2
      lžička skořice
    • 3
      hrst vlašské ořechy nasekané
    • 1
      hrst rozinky
    • 3
      lžíce rozpuštěné máslo
    • 3
      lžíce strouhanka 3-4 lžíce
    • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

1
Mouku nasypte do mísy, přilijte vodu, olej a rukou míchejte, aby se suroviny spojily. Jakmile získáte kompaktní hmotu, začněte ji zpracovávat na hladké nelepivé těsto. Je to otázka několika minut a dá se to zvládnout pouze rukou. Uvedené množství je na dvě nohavice závinu, takže těsto rozdělte na poloviny, z každé části těsta vytvarujte bochánek, potřete ho olejem, dejte do misky vytřené olejem a zakryjte fólií. Nechte 3–4 hodiny odležet na teplejším místě, nebo přes noc v ledničce.

RADA: Jak připravit těsto na nejlepší tažený štrúdl? Víme, jak na to, aby bylo dokonalé!

2
Mezitím oloupejte jablka, nakrájejte je na malé kostičky, přidejte cukr, skořici, nasekané ořechy a rozinky. Promíchejte v míse a nechte odstát.
3
Připravte si čistou utěrku, položte ji ideálně na vyšší prkénko zhruba o velikosti, na kterou bude mít roztažené těsto. Utěrku po celé ploše důkladně posypte moukou. Jeden bochánek těsta položte na utěrku a válečkem ho začněte pomalu a zlehka rozvalovat do stran. Mělo by to jít poměrně snadno, správné těsto je velmi pružné. Těsto rozvalujte od středu směrem ke hranám prkénka. Jakmile se přiblížíte požadovanému tvaru a váleček toho už víc nezmůže, zapojte ruce. Pomalu, kousek po kousku, vytahujte okraje těsta a „zahákněte“ je vždy za okraj prkénka. Postupujte pomalu a opatrně, těsto bude stále tenčí, mělo by přes něj být vidět. Pokud se objeví trhlinka, nic se neděje.

RADA: Jak na třenou bábovku, která vydrží 14 dní vláčná

4
Roztažené těsto po celé ploše pokapejte rozehřátým máslem. K delšímu okraji blíže u sebe nasypte takřka po celé délce strouhanku – ponechte volný okraj asi o šířce náplně. Na strouhanku navršte asi polovinu pokrájených jablek (pokud pustily šťávu, slijte ji). Pomocí utěrky přes náplň přehrňte volný okraj, těsto přes utěrku přimáčkněte k náplni a pokračujte v rolování: utěrkou těsto rolujte a při každém překlopení vždy závin trochu po celé délce stiskněte, aby držel tvar. Současně se zbavujte mouky, kterou je posypaná utěrka, stačí ji průběžně sfoukávat nebo odstraňovat štětečkem. Před posledním otočením pomažte závin máslem, aby držel pohromadě. Těsto, které zbylo na koncích, odstraňte, pevným stiskem těsto slepte k sobě.
5
Utěrku uchopte každou rukou za jeden konec a závin „jako v kolébce“ přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Vyklopte ho spojem dospod. Omeťte přebytečnou mouku a celý závin včetně spojů pomažte zbytkem rozpuštěného másla. Stejným způsobem připravte druhý závin. Záviny pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30–35 minut. Nechte ho alespoň trochu vychladnout, pocukrujte a opatrně krájejte, nejlépe jemně vroubkovaným nožem.
6
Poznámka: Ingredience jsou na dva záviny.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Tažený štrůdl (závin)

Tažený štrůdl (závin)

Otevřený jablečný závin s punčem

Otevřený jablečný závin s punčem

Mini štrúdly

Mini štrúdly

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Štrůdly FOOD
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hladká mouka Jablka Moučkový cukr Rostlinný olej Rozinky Rozpuštěné máslo Skořice Strouhanka Třtinový cukr Vlašské ořechy Vlažná voda

Třená bábovka podle Sandtnerové

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pikantní dresing 1 2 3 4 5

Pikantní dresing 1 2 3 4 5

Francouzský hruškový koláč

Francouzský hruškový koláč

Knedle v hrnečku

Knedle v hrnečku

Slaný závin s plísňovým sýrem

Slaný závin s plísňovým sýrem

Jednoduchý jablkový koláč

Jednoduchý jablkový koláč

Kuře Anča

Kuře Anča

Gnocchi s tuňákem

Gnocchi s tuňákem

Šťavnatá hovězí roláda s mletým masem

Šťavnatá hovězí roláda s mletým masem

Krevety s rýžovými nudlemi

Krevety s rýžovými nudlemi

Doporučujeme

30 minut
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Smažená rýže se zeleninou a krůtím…

30 minut
Báječná cuketová polévka

Báječná cuketová polévka

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

100 minut
Kynuté borůvkové knedlíky

Kynuté borůvkové knedlíky

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

45 minut
Hrnkový cuketový perník

Hrnkový cuketový perník

40 minut
Pečený květák s uzenou paprikou

Pečený květák s uzenou paprikou

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

Třená bábovka podle Sandtnerové

Poslední sledované recepty

68
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
47
Letní těstoviny
Letní těstoviny
43
Cuketové hranolky
Cuketové hranolky
39
Báječná cuketová polévka
Báječná cuketová polévka
32
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.
Plněné papriky podle…

Zajímavé články

Tvarohové knedlíky jen ze dvou surovin: Nadýchaná sladká dobrota, kterou zvládne i naprostý začátečník
Tvarohové knedlíky jen ze dvou surovin: Nadýchaná…
Hrnkový koláč podle Lucie Borhyové: Ovocné mámení, které si zamilujete na první sousto
Hrnkový koláč podle Lucie Borhyové: Ovocné mámení…
Znáte šakšuku? Tuhle levnou dobrotu podobnou leču si zamilujete!
Znáte šakšuku? Tuhle levnou dobrotu podobnou leču…
Mozzarella a mascarpone: Skvělé italské sýry, které jsou ideální na teplé letní dny
Mozzarella a mascarpone: Skvělé italské sýry,…
Sladké buchty z cukety: Upečte z ní bábovku, perník, brownies nebo muffiny
Sladké buchty z cukety: Upečte z ní bábovku,…
AHA.cz Domlácený Slováček skončil v nemocnici! Mrazivý ortel primáře

Domlácený Slováček skončil v nemocnici! Mrazivý ortel primáře

Mimibazar Itálie: Vysněná dovolená pro každého

Itálie: Vysněná dovolená pro každého

Dáma.cz Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Blesk pro ženy Když se načančám! Heidi Janků o svém stylu: V Pařížské mě nenajdete!

Když se načančám! Heidi Janků o svém stylu: V Pařížské mě nenajdete!

Ženy.cz Držení těla o vás prozradí více, než si myslíte. Víte, jak působíte vy?

Držení těla o vás prozradí více, než si myslíte. Víte, jak působíte vy?

Blesk.cz Herec Ivan Trojan: Konec kariéry?! Seknul s divadlem

Herec Ivan Trojan: Konec kariéry?! Seknul s divadlem

SportRevue.cz Smolaři. 5 legend českého hokeje, které přišly o zlatý turnaj v Naganu

Smolaři. 5 legend českého hokeje, které přišly o zlatý turnaj v Naganu

Maminka.cz České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

Blesk Horoskopy 5 nejstydlivějších znamení zvěrokruhu: Nepatříte mezi ně náhodou i vy?

5 nejstydlivějších znamení zvěrokruhu: Nepatříte mezi ně náhodou i vy?

Další doporučené recepty:

Tatrankové vánoční kuličky
Tatrankové vánoční kuličky
Tatranské kuře
Tatranské kuře
Tatranské pracny
Tatranské pracny
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
Telecí hrudí plněné risi-pisi
Telecí hrudí plněné risi-pisi
Telecí kapsa nadívaná žampiony
Telecí kapsa nadívaná žampiony
  • Recepty.cz
  • Tažený jablkový závin
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact