• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Tažený jablkový závin
Napište svůj komentář k receptu

Tažený jablkový závin

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 11
doba přípravy: 40 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
6fotografií
Nahrát fotku
 

Král mezi štrúdly vyznačující se tenoučkým a křehkým těstem, naplněný voňavou směsí nejlépe navinulých jablek, cukru, skořice, nasekaných ořechů a rozinek.

Suroviny

2 porce
    • 300
      g hladká mouka + na podsypání
    • 200
      ml vlažná voda
    • 50
      ml rostlinný olej
    • 8
      ks jablka kyselejší, 6-8 jablek
    • 3
      lžíce třtinový cukr 3-4 lžíce
    • 2
      lžička skořice
    • 3
      hrst vlašské ořechy nasekané
    • 1
      hrst rozinky
    • 3
      lžíce rozpuštěné máslo
    • 3
      lžíce strouhanka 3-4 lžíce
    • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

1
Mouku nasypte do mísy, přilijte vodu, olej a rukou míchejte, aby se suroviny spojily. Jakmile získáte kompaktní hmotu, začněte ji zpracovávat na hladké nelepivé těsto. Je to otázka několika minut a dá se to zvládnout pouze rukou. Uvedené množství je na dvě nohavice závinu, takže těsto rozdělte na poloviny, z každé části těsta vytvarujte bochánek, potřete ho olejem, dejte do misky vytřené olejem a zakryjte fólií. Nechte 3–4 hodiny odležet na teplejším místě, nebo přes noc v ledničce.

RADA: Jak připravit těsto na nejlepší tažený štrúdl? Víme, jak na to, aby bylo dokonalé!

2
Mezitím oloupejte jablka, nakrájejte je na malé kostičky, přidejte cukr, skořici, nasekané ořechy a rozinky. Promíchejte v míse a nechte odstát.
3
Připravte si čistou utěrku, položte ji ideálně na vyšší prkénko zhruba o velikosti, na kterou bude mít roztažené těsto. Utěrku po celé ploše důkladně posypte moukou. Jeden bochánek těsta položte na utěrku a válečkem ho začněte pomalu a zlehka rozvalovat do stran. Mělo by to jít poměrně snadno, správné těsto je velmi pružné. Těsto rozvalujte od středu směrem ke hranám prkénka. Jakmile se přiblížíte požadovanému tvaru a váleček toho už víc nezmůže, zapojte ruce. Pomalu, kousek po kousku, vytahujte okraje těsta a „zahákněte“ je vždy za okraj prkénka. Postupujte pomalu a opatrně, těsto bude stále tenčí, mělo by přes něj být vidět. Pokud se objeví trhlinka, nic se neděje.

RADA: Jak na třenou bábovku, která vydrží 14 dní vláčná

4
Roztažené těsto po celé ploše pokapejte rozehřátým máslem. K delšímu okraji blíže u sebe nasypte takřka po celé délce strouhanku – ponechte volný okraj asi o šířce náplně. Na strouhanku navršte asi polovinu pokrájených jablek (pokud pustily šťávu, slijte ji). Pomocí utěrky přes náplň přehrňte volný okraj, těsto přes utěrku přimáčkněte k náplni a pokračujte v rolování: utěrkou těsto rolujte a při každém překlopení vždy závin trochu po celé délce stiskněte, aby držel tvar. Současně se zbavujte mouky, kterou je posypaná utěrka, stačí ji průběžně sfoukávat nebo odstraňovat štětečkem. Před posledním otočením pomažte závin máslem, aby držel pohromadě. Těsto, které zbylo na koncích, odstraňte, pevným stiskem těsto slepte k sobě.
5
Utěrku uchopte každou rukou za jeden konec a závin „jako v kolébce“ přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Vyklopte ho spojem dospod. Omeťte přebytečnou mouku a celý závin včetně spojů pomažte zbytkem rozpuštěného másla. Stejným způsobem připravte druhý závin. Záviny pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30–35 minut. Nechte ho alespoň trochu vychladnout, pocukrujte a opatrně krájejte, nejlépe jemně vroubkovaným nožem.
6
Poznámka: Ingredience jsou na dva záviny.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Tažený štrůdl (závin)

Tažený štrůdl (závin)

Otevřený jablečný závin s punčem

Otevřený jablečný závin s punčem

Mini štrúdly

Mini štrúdly

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Štrůdly FOOD
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hladká mouka Jablka Moučkový cukr Rostlinný olej Rozinky Rozpuštěné máslo Skořice Strouhanka Třtinový cukr Vlašské ořechy Vlažná voda

Třená bábovka podle Sandtnerové

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Ravioli

Ravioli

Nouzová polévka

Nouzová polévka

Vajíčkový salát

Vajíčkový salát

Pumpkin Soup - Dýňová polévka

Pumpkin Soup - Dýňová polévka

Soté z vepřového masa

Soté z vepřového masa

Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.

Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.

Sladko-pálivé kuřecí kousky obalené ve slanině

Sladko-pálivé kuřecí kousky obalené…

Jednoduché rajčatové těstoviny s tuňákem

Jednoduché rajčatové těstoviny s…

Jednoduché smetanové žampiony na špeku

Jednoduché smetanové žampiony na špeku

Doporučujeme

40 minut
Krémová kari polévka s kuřecím masem

Krémová kari polévka s kuřecím masem

45 minut
Mini pizzy calzone II.

Mini pizzy calzone II.

45 minut
Jahodová bublanina

Jahodová bublanina

20 minut
Bezový sirup za studena

Bezový sirup za studena

30 minut
Restovaná zelenina se sýrem halloumi

Restovaná zelenina se sýrem halloumi

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

50 minut
Pizza s chřestem a parmskou šunkou

Pizza s chřestem a parmskou šunkou

30 minut
Bramborový salát s koprem a slaninou

Bramborový salát s koprem a slaninou

Třená bábovka podle Sandtnerové

Poslední sledované recepty

267
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
228
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
205
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
72
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
60
Zelňačka pro přátele
Zelňačka pro přátele

Zajímavé články

Rychlé obědy či večeře: 10 receptů, se kterými uspějete i u dětí
Rychlé obědy či večeře: 10 receptů, se kterými…
Letní dobroty podle královny bezlepkové kuchyně Zdeňky Mazúrové: 5 receptů, které chutnají naprosto skvěle
Letní dobroty podle královny bezlepkové kuchyně…
Zavářky do polévky: Vymazlete svůj vývar lahodnými knedlíčky, nočky nebo svítkem
Zavářky do polévky: Vymazlete svůj vývar…
Šneky z listového těsta 12x jinak: Není nic snazšího, když chcete pohostit rodinu nebo návštěvu
Šneky z listového těsta 12x jinak: Není nic…
Domácí bezový sirup: Podrobný návod, jak ho připravit za tepla i za studena
Domácí bezový sirup: Podrobný návod, jak ho…
AHA.cz Nemocný Václav Neckář (81) na všechno sám: Opustil ho bratr Jan!

Nemocný Václav Neckář (81) na všechno sám: Opustil ho bratr Jan!

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz Tyto kozačky ovládnou podzim: Zvolíte rebelský styl, eleganci, nebo pohodlí?

Tyto kozačky ovládnou podzim: Zvolíte rebelský styl, eleganci, nebo pohodlí?

Blesk pro ženy Drsná reality show Farma se vrací po 13 letech: Soutěžící budou žít jako za časů předků!

Drsná reality show Farma se vrací po 13 letech: Soutěžící budou žít jako za časů předků!

Ženy.cz Jak se znovu dostat do lepší kondice? Bez těchto 5 kroků to nepůjde!

Jak se znovu dostat do lepší kondice? Bez těchto 5 kroků to nepůjde!

Blesk.cz Petr Nárožný (87): Vážné zdravotní potíže! Náhlý konec pokusu o návrat

Petr Nárožný (87): Vážné zdravotní potíže! Náhlý konec pokusu o návrat

SportRevue.cz FOTO: Martina Čechová, Radka Rosická a 35 dalších fotbalových sexy (ex)partnerek

FOTO: Martina Čechová, Radka Rosická a 35 dalších fotbalových sexy (ex)partnerek

Maminka.cz Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Blesk Horoskopy Nejhorší řidiči horoskopu: Komu řízení opravdu nejde?

Nejhorší řidiči horoskopu: Komu řízení opravdu nejde?

Další doporučené recepty:

Tatrankové vánoční kuličky
Tatrankové vánoční kuličky
Tatranské kuře
Tatranské kuře
Tatranské pracny
Tatranské pracny
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
Telecí hrudí plněné risi-pisi
Telecí hrudí plněné risi-pisi
Telecí kapsa nadívaná žampiony
Telecí kapsa nadívaná žampiony
  • Recepty.cz
  • Tažený jablkový závin
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact