• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Tažený jablkový závin
Napište svůj komentář k receptu

Tažený jablkový závin

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 11
doba přípravy: 40 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
6fotografií
Nahrát fotku
 

Král mezi štrúdly vyznačující se tenoučkým a křehkým těstem, naplněný voňavou směsí nejlépe navinulých jablek, cukru, skořice, nasekaných ořechů a rozinek.

Suroviny

2 porce
    • 300
      g hladká mouka + na podsypání
    • 200
      ml vlažná voda
    • 50
      ml rostlinný olej
    • 8
      ks jablka kyselejší, 6-8 jablek
    • 3
      lžíce třtinový cukr 3-4 lžíce
    • 2
      lžička skořice
    • 3
      hrst vlašské ořechy nasekané
    • 1
      hrst rozinky
    • 3
      lžíce rozpuštěné máslo
    • 3
      lžíce strouhanka 3-4 lžíce
    • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

1
Mouku nasypte do mísy, přilijte vodu, olej a rukou míchejte, aby se suroviny spojily. Jakmile získáte kompaktní hmotu, začněte ji zpracovávat na hladké nelepivé těsto. Je to otázka několika minut a dá se to zvládnout pouze rukou. Uvedené množství je na dvě nohavice závinu, takže těsto rozdělte na poloviny, z každé části těsta vytvarujte bochánek, potřete ho olejem, dejte do misky vytřené olejem a zakryjte fólií. Nechte 3–4 hodiny odležet na teplejším místě, nebo přes noc v ledničce.

RADA: Jak připravit těsto na nejlepší tažený štrúdl? Víme, jak na to, aby bylo dokonalé!

2
Mezitím oloupejte jablka, nakrájejte je na malé kostičky, přidejte cukr, skořici, nasekané ořechy a rozinky. Promíchejte v míse a nechte odstát.
3
Připravte si čistou utěrku, položte ji ideálně na vyšší prkénko zhruba o velikosti, na kterou bude mít roztažené těsto. Utěrku po celé ploše důkladně posypte moukou. Jeden bochánek těsta položte na utěrku a válečkem ho začněte pomalu a zlehka rozvalovat do stran. Mělo by to jít poměrně snadno, správné těsto je velmi pružné. Těsto rozvalujte od středu směrem ke hranám prkénka. Jakmile se přiblížíte požadovanému tvaru a váleček toho už víc nezmůže, zapojte ruce. Pomalu, kousek po kousku, vytahujte okraje těsta a „zahákněte“ je vždy za okraj prkénka. Postupujte pomalu a opatrně, těsto bude stále tenčí, mělo by přes něj být vidět. Pokud se objeví trhlinka, nic se neděje.

RADA: Jak na třenou bábovku, která vydrží 14 dní vláčná

4
Roztažené těsto po celé ploše pokapejte rozehřátým máslem. K delšímu okraji blíže u sebe nasypte takřka po celé délce strouhanku – ponechte volný okraj asi o šířce náplně. Na strouhanku navršte asi polovinu pokrájených jablek (pokud pustily šťávu, slijte ji). Pomocí utěrky přes náplň přehrňte volný okraj, těsto přes utěrku přimáčkněte k náplni a pokračujte v rolování: utěrkou těsto rolujte a při každém překlopení vždy závin trochu po celé délce stiskněte, aby držel tvar. Současně se zbavujte mouky, kterou je posypaná utěrka, stačí ji průběžně sfoukávat nebo odstraňovat štětečkem. Před posledním otočením pomažte závin máslem, aby držel pohromadě. Těsto, které zbylo na koncích, odstraňte, pevným stiskem těsto slepte k sobě.
5
Utěrku uchopte každou rukou za jeden konec a závin „jako v kolébce“ přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Vyklopte ho spojem dospod. Omeťte přebytečnou mouku a celý závin včetně spojů pomažte zbytkem rozpuštěného másla. Stejným způsobem připravte druhý závin. Záviny pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30–35 minut. Nechte ho alespoň trochu vychladnout, pocukrujte a opatrně krájejte, nejlépe jemně vroubkovaným nožem.
6
Poznámka: Ingredience jsou na dva záviny.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Tažený štrůdl (závin)

Tažený štrůdl (závin)

Otevřený jablečný závin s punčem

Otevřený jablečný závin s punčem

Mini štrúdly

Mini štrúdly

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Štrůdly FOOD
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hladká mouka Jablka Moučkový cukr Rostlinný olej Rozinky Rozpuštěné máslo Skořice Strouhanka Třtinový cukr Vlašské ořechy Vlažná voda

Třená bábovka podle Sandtnerové

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kokosovo-čokoládová buchta s mandarinkami

Kokosovo-čokoládová buchta s…

Pražené mandle

Pražené mandle

Živánská

Živánská

Zapečené brambory se zelím

Zapečené brambory se zelím

Přírodní krkovička se zelím

Přírodní krkovička se zelím

Rychlý sváteční perník s náplní - i jako beránek

Rychlý sváteční perník s náplní - i…

Masová minutka s řapíkatým celerem

Masová minutka s řapíkatým celerem

Čočkové ragú

Čočkové ragú

Plněné papriky s knedlíkem

Plněné papriky s knedlíkem

Doporučujeme

30 minut
Cuketové stripsy s parmazánem

Cuketové stripsy s parmazánem

55 minut
Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového…

20 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

Domácí kečup

Domácí kečup

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Třená bábovka podle Sandtnerové

Poslední sledované recepty

122
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
58
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
43
Máslové řízky
Máslové řízky
42
Báječná cuketová polévka
Báječná cuketová polévka
36
Dýňová tortila
Dýňová tortila

Zajímavé články

Co ještě udělat z cuket? Zkuste tyto univerzální cuketové palačinky!
Co ještě udělat z cuket? Zkuste tyto univerzální…
Lečo: Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na oblíbenou prázdninovou večeři!
Lečo: Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na…
Moderní zavařování: Top 5 receptů, které letos musíte vyzkoušet
Moderní zavařování: Top 5 receptů, které letos…
Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát, září jako duha a je doslova nabitý živinami
Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát,…
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři suroviny!
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři…
AHA.cz Luxusní život dcery Karla Gotta: Budete zírat!

Luxusní život dcery Karla Gotta: Budete zírat!

Mimibazar Jak a proč rozvíjet dovednosti u předškoláků?

Jak a proč rozvíjet dovednosti u předškoláků?

Dáma.cz Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Blesk pro ženy Proměna účesu první dámy: Kadeřnice Evy Pavlové odhaluje detaily i překvapivou inspiraci

Proměna účesu první dámy: Kadeřnice Evy Pavlové odhaluje detaily i překvapivou inspiraci

Ženy.cz Opalování nahoře bez: Proč je to pořád tak kontroverzní?

Opalování nahoře bez: Proč je to pořád tak kontroverzní?

Blesk.cz Poslední rozloučení s Hulkem Hoganem (†71): Problémová exmanželka nemohla chybět!

Poslední rozloučení s Hulkem Hoganem (†71): Problémová exmanželka nemohla chybět!

SportRevue.cz FOTO: Holky s šišatým míčem. Podívejte se na polonahé krásky z nejrajcovnější sportovní soutěže na světě

FOTO: Holky s šišatým míčem. Podívejte se na polonahé krásky z nejrajcovnější sportovní soutěže na světě

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Kdo ze zvěrokruhu je největší sobec? Jsou to tahle znamení!

Kdo ze zvěrokruhu je největší sobec? Jsou to tahle znamení!

Další doporučené recepty:

Tatrankové vánoční kuličky
Tatrankové vánoční kuličky
Tatranské kuře
Tatranské kuře
Tatranské pracny
Tatranské pracny
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
Telecí hrudí plněné risi-pisi
Telecí hrudí plněné risi-pisi
Telecí kapsa nadívaná žampiony
Telecí kapsa nadívaná žampiony
  • Recepty.cz
  • Tažený jablkový závin
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact